Софийският университет празнува 130-та си годишнина

"Св. Климент Охридски" е най-старото висше училище у нас
8 дек 2018 08:28, Елка Василева
15
Софийският университет празнува 130-та си годишнина
Снимка: архив, Булфото

Днес е кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски", отбелязва своята 130-годишнина. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Юбилеят дава възможност на академичната общност да отчете реалния принос на Алма матер в интелектуалната и духовната история на България и да напомни с думи и дела, че Софийският университет е храм на знанието, науката и българската духовност.

В 17.00 часа в Народния театър "Иван Вазов" ще започне тържественото събрание, последвано от концерт, посветени на 130-ата годишнината от основаването на Софийския университет и от началото на висшето образование в България. На тържеството е поканен президентът Румен Радев.

Софийският университет поддържа активни връзки с над 500 университета по света. На празника гости на Алма матер ще бъдат президентът на Мрежата на европейските столични университети /UNICA/ проф. Лучано Сасо, генералният секретар на Мрежата на черноморските университети проф. Еден Мамут и десетки ректори и представители на партньорски университети.

На тържественото събрание предишните ректори акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев ще бъдат удостоени с почетното звание "Академикус емеритус" на Софийския университет.

Ще бъде връчена и Голямата награда за литература на Софийския университет за 2018 г. Лауреатът на наградата, която най-старият университет връчва веднъж на две години от 1999 г. насам, е проф. Кирил Топалов.

В тържествения концерт ще участват хоровите състави на Националната гимназия за древни езици и култури, симфоничният квартет "Филхармоника", биг бендът на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", танцовият състав "Аура" при Народното читалище "Аура 1929" и квартетът към фолклорната формация "Мелодия" при Народното читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1924".

По-рано през деня, в 11.45 часа в Централното фоайе на Ректората на СУ, ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Софийски университет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Как празнува като няма никой там днес?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деканът на ФФ е противен.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е много добро предложение: с изпит с успех не по-нисък от мн. добър (4.50), даже и 5.00.Имало и нормални хора. Радвате ме с коментарите, респект.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се напълни с "университети", в които наистина влиза куцо, кьораво, сакато, дори и с купени дипломи за средно, а от "университетите" същите тези излизат като отличници!Нека поне СУ да стане отново еталон. Да стане университет, в който се влиза само с отличен и много добър успех и се излиза с докторска степен, но само при условие, че си завършил висшето си образование с отличен успех.Това е и единственият ни шанс в бъдеще да имаме читава наука.БАН да остане научно-информационен център.
9
0
 
7
 
! Отговори
За да е елитен - 2 преди 5 години
Редовните докторантури да се реализират във ВУЗ-овете, като на студентите отличници, с общ успех минимум отличен (5.5) от дипломата за висше образование, да се предостави възможност веднага да започнат редовна докторантура, ако желаят. И само ако след това останат незаети места - защото отличниците не са ги пожелали - тогава за тях да се обявяват конкурси.Ще има толериране на студенти, близки на преподавателите, но ще има и отличници, завоювали успеха си с учение и труд-качествени бъдещи учени
8
0
 
7
 
! Отговори
За де е отновоЕлитен преди 5 години
е необходимо да бъдат реализирани няколко начинания.Първо, изискване за минимален общ успех от дипломата за средно - мн.добър (5).Второ, Задължително класиране с приемни изпити. Да се класират само онези, които вземат всеки един от изпитите с успех не по-нисък от мн.добър (4.50). Ако малко кандидати са получили такива бележки, по-добре да останат незаети места, отколкото СУ да се пълни с всякаква плява.Трето, научно-изследователската дейност на БАН да се прехвърли към ВУЗ-овете и редовните...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ректорът на СУ да си подаде оставката. Най-слабият ректор до момента. По-слаб e от Илчев. Куцо, кьораво и сакато влиза в СУ. Направи така в елитни специалности да се влиза с матурите, дето са задължителни да завършиш средно. А за платените магистратури, дето влизат хора от други ВУЗ-ове, без изпити, само с успех, а както знаете, в другите "ВУЗ-ове" всички са отличници.
6
8
 
1
 
! Отговори
Педофили преди 5 години
Честито на всички!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гаудеамус игитур!Да се радваме, докле сме млади!
4
2
 
8
 
! Отговори
Гаудеамус игитур! преди 5 години
За всички,които помнят...
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бивш СтудентВсеки остарява.............нормален биологичен процес е това..................живи и здрави-всички бивши и настоящи студенти!!
2
3
 
6
 
! Отговори
Бивш Студент преди 5 години
Като си припомня какви капчици бяха колежките ми и какви оран-гутани ги виждам днес,доплаква ми се...
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха да ни е честит празника, колеги студенти!