74% от младите до 29 години не посягат към книга – за знания и емоция!

Телефонът е основен инструмент за четене, но само 20% го ползват за знания
Обновена: 19 дек 2018 07:37 | 19 дек 2018 07:10, Елка Василева
62
74% от младите до 29 години не посягат към книга – за знания и емоция!
Снимка: архив, Булфото

74% от младите хора не посягат към книгата като източник на знания и емоции. Това показват данните от Годишния доклад за младежта за 2017 г., който се изготвя от Министерството на младежта и спорта за всяка предходна година.

Шоковата цифра за младежите, които не четат, е от проучване сред целева група 15-29-годишните. Така те са отговорили на въпроса "четете ли в момента на анкетата", пише "Монитор".

На годишна база данните са малко по-различни, но също толкова тревожни, се казва в доклада. Малко под половината – 44% от младите българи четат, но останалата половина от тях не се интересува от художествена и научна литература.

Логично нечетящата половина са хора със средно или по-ниско образование, работещи, от малки населени места.

Само за една трета от тийнейджърите (29%) четенето е част от ежедневието, показва още проучването.

Момичетата четат два пъти повече от момчетата.

Като цяло 14% успяват да изчетат до 2 книги през годината, а 21% между 3 и 5 книги. Едва 16% от четящата половина прехвърлят над 6 тома.

Младежите си купуват основно книги от книжарници и малко по-малко заемат от библиотека. 10% теглят текстове онлайн, това са повече млади хора от малките населени места, а книгите са основно безплатни.

Телефонът е основният инструмент, който младите хора използват навсякъде, е изводът от проучването. Интернет се ползва основно за социалните мрежи – 41%, за 29% той служи както за работа, така и за забавление, а едва 20% декларират, че им трябва за информация и знания.

Очертава се интересна зависимост, че хората, които са удовлетворени от начина си на живот, в по-голям дял четата книги, за сметка на тези, които не са удовлетворени , казва се още в проучването. В него са използвани данни от Националния статистически институт, Евростат и други национални и международни проучвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
18
 
2
 
! Отговори
Тухла хартия кош преди 5 години
Как да четем книги като времето ни потиска. Толкова много проблеми драми и тн. А през свободното време сме в стрес пак драми и тн. Ако искаме да четем и трупаме интелект за света днешно време ще се оплашим. Защото знаем самата реалност за света. Пълно е с шезофрници. Я питайте оназ която е прочела 100 книги дали е запомнила нещо от всичко това или ще каже ми не помня ко съм чела така ще каже. Само се хвалят. Оооо аз съм прочела 100 книги а пък има мухи в мозъка. Не е станала интелигентна.
15
1
 
15
 
! Отговори
да преди 5 години
човек, който не чете книги - не чете и в интернет , така, че айде "модерните" мързеливци да си спестят глупостите как книгите били "отживелица" :-):-):-)
14
1
 
22
 
! Отговори
да преди 5 години
никаква вина нямат таблетите и смартфоните при условие,че повече от удобно можеш да четеш и на тях !!!няма как техника да е виновна за мързела и глупостта на хората
13
1
 
20
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Айде сега 74%, поне 80% са ама от кумова срама ......
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е абсолютно вярна. Новите поколения се зомбират още в детската градина с таблети и смартфонове.Книгите са реликви от миналото, както и умните хора за жалост
11
16
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Не е вярно. Нормално е младите да си купуват специализирана литература, речници, техническа, медицинска литература, програмиране, в чуждите сайтове ти излиза по-евтино да си поръчаш англоезични издания, тази анкета е недостоверна.Едва след като си завършил имаш време да четеш романи, преди това се образоваш по специалността.Времената са различни и нямаш време да четеш за удоволствие.
10
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 Ми аз чета всеки ден. Не практикувам прочетеното - художествена литература е и го правя за кеф. Най-приятно ми е да се прибера в нас, да си взема книгата,да си сипя чаша вино и да си изкарам готина и спокойна вечер.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АннаНедей да четеш.... току-виж си коефициентът ти на интелигентност станал двуцифрено число, а разправят, че започвало да боли.....По въпорса за задоволяването - как го правиш? Самозадоволяване или някой те ьадеоволява?...За един прЕател питам....
8
0
 
30
 
! Отговори
:) преди 5 години
четене с разбиране и практикуване на прочетеното ,тогава има смисъл ,пък и много по-лесно се учи чужд език с четене на книга , но просто ценностна система на връстниците ми не е насочена към особено саморазвитие :)
7
6
 
4
 
! Отговори
do Goshu преди 5 години
Градски,.да приемем, че си чел да приемем, че четеш 4-5 хиляди думи на час. Пишеш по политически и исторически теми, а заглавията ти фантастика? Нказвам, че са лоши, напротив. Дай някой политически или истор. автор.
6
1
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Тепърва ще усетим резултатите от тази прекрасна тенденция..
5
3
 
18
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До АннаИ как по-точно се удовлетворяваш? Би ли разяснила, че ми стана интересно :) Със секс, може би :)
4
5
 
35
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ужас, ама е истина. Аз като бях тийнейджър и още не бях тръгнал по купони, барове и компании, съм стигал рекордните 7 книги за денонощие. Почти всеки ден съм изчитал по една средно дебела книга. Сега вече като съм в четиридесетака чета вярно по-малко, но пак по една книга седмично докарвам. Всъщност препрочитам книгите, дето са ми харесвали като млад. На Любен Дилов, Любомир Николов, Агоп Мелконян, Кир Буличов, Стругацки, Азимов, Артър Кларк...абе класиците нас фантастиката
3
33
 
5
 
! Отговори
Анна преди 5 години
Аз се удовлетворявам от живота и без да чета книги. На 22 съм и също така и цигари не пуша и наркотици не взимам. Всеки се удовлетворява по свой си начин
2
43
 
6
 
! Отговори
Не разбирам... преди 5 години
...смисъла от книга в стил художествена литература! И разбира се такива Н Е чета!!! Обичам на таблета да си чета и-букс в стил Е И М и всичко свързано с тях. Четенето на книга е загуба на време, за която дейност никой не ти плаща!
1
49
 
6
 
! Отговори
man преди 5 години
Книгите са остаряла форма на предаване на информация. Младите нямат това време, вместо да четат роман - пускат филм