В името на знанието: Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!

Технологиите и иновациите привличат младите в класните стаи
82
В името на знанието: Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредната година на реформи в родната просвета се изнизва, а проблемите си остават едни и същи - поостарели учители и ниски заплати.

Средната възраст на преподавателите в страната ни е 50 години, а почти половината от учителите ще излязат в пенсия до няколко години.

Още по темата

А какво ще стане, когато се окаже, че атрактивната и много престижния някога професия "даскал", вече напълно е изгубила позицията си и младите хора не искат да преподават на децата?

Изненада! Едва ли ще се стигне до този апокалиптичен сценарий докато има млади хора, които направо от университета влизат в класните стаи.

Една от тях е Мирела Гигова. Учител по български език в столичното 51 СУ. Тя още не е навършила 25 години, но от две вече преподава.

И според нея трудът й не е оценен добре финансово, и тя гледа скептично към обещанието на властта, че средната заплата в системата ще стане 1500 лева до 2021 г., но въпреки това ще продължи да преподава.

"Системата вече позволява на младите хора да работят със съвременните технологии в училището, да растат в кариерата, базата предразполага един млад човек да се чувства добре", обяснява тя избора си пред Dnes.bg.

Според нея електронните учебници, както и електронните дневници, улесняват ежедневието на учителите, защото така са разтоварени от по-голямата част от административните си задачи.

"Технологиите в учебния процес вече са част от ежедневието и така обучението минава по-леко. Те въвличат повече учениците, с тях им е по-интересно да работят, така имат и повече време за творчество", посочва Гигова.

Тя е убедена, че не може хората на бъдещето да бъдат обучавани по остарели методи и програми.

С електронния дневник пък родителите получават информация в реално време и знаят кога децата им са поощрени с похвала за активно участие по време на урока, кога са без домашно, кога не са внимавали в клас, имат забележка за лошо поведение или пък въобще са пропуснали някои от часовете.

От друга страна и децата се чувстват по-добре сред младите си учители, независимо от това, че по-възрастните са по-опитни при представянето на учебния материал.

Дали поради по-малката разлика във възрастта, дали заради заряда и мотивацията, с която младите учители влизат в час, малчуганите имат по-добра връзка с тях.

Според Гигова учениците се притесняват от авторитета на по-възрастните преподаватели и работят под напрежение, а понякога дори и под страх. Тя пък е доволна от средата в училището си, защото там среща подкрепа и разбиране.

"Младите учители винаги могат да се опрат на по-възрастните, да разчитат за помощ и съвет и от главните учители", обяснява тя.

А какво я води всяка сутрин до училището?

"Амбицията да си свърша работата, имам желанието и енергията да се докажа пред децата и пред себе си, още ми се учи, за да мога да дам повече знания на учениците си", признава още Гигова.

И въпреки че заплатата, която получава да е под 900 лева и да е крайно недостатъчна за труда, който полага, тя е мотивирана от усмивките на учениците си, от това, че на следващия ден пристигат подготвени и с написани домашни, че са готови за нови знания.

"Достатъчно ми е, за да продължа работния си ден, това е благородна професия, за нея се иска призвание и любов, има проблеми разбира се, но вярвам, че нещата ще се развиват в правилната посока", казва още Мирела и си пожелава системата да не смачка младите преподаватели, а напротив – да ги поощрява, така че и те да са по - усърдни в работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
7
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Добре,има план но само не кадърни я мърмори.Ами направи го интересен.Нали затова си прахосала 5 години.А и от всяко дърво сви.рка не става.Защо няма контрол върху учителите.Защо се оплакват че родителите се месят-училище идва от уча се,учат ме.Това уважаеми е призвание.Понякога родителите имат нужда от истинска помощ.Вие не им помагате и неглижирате важен проблем Затова и ядете бой.Мен защо никой не ме е бил и си бях респект?
54
4
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До "Не мисля, че системата е чак толкова лоша"Съгласен съм с написаното. Учителя колкото и да е мотивиран, като са му вързани ръцете отвсякъде, нито може елементарно наказание да приложи, нито лоша оценка да напише, нито има подкрепата на родителите. В един момент просто вдигат ръце и пишат оценки според желанията на родители и ученици и това е. После същите тея майчици врякат как видиш ли детето им било най умното в даскало, ама не може си намери работа, щото държавата й крива...
53
9
 
11
 
! Отговори
Тихомир Димитров преди 5 години
Поклон пред започващите работа като учители, и пред всички упражняващи професията.
52
5
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 5 години
Не мисля, че системата е чак толкова лоша. А по-скоро изпълнението. Немотивирани учители. Деца, които нямат никакво уважение и не им се учи. Но пък са подкрепени от родители си, които се интересуват само от оценките, а не от реалните знания и държат сметка на учителите. Да си учител в днешно време е лесно. Държиш се приятелски и ги оставяш да си правят каквото искат.И това е масовият вариант.Много по-трудно е да наложиш авторитет и наистина да ги учиш на нещо. И това малко хора го могат
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че, масово към специалности с педагогическа приложимост се насочват момичета, които са били слаби ученички и просто това успяват да влязат. Не, че изпитват огромен стремеж към литературата и познанието като цяло.Но това е положението за почти всичко в България.Тотално пада нивото навсякъде.Така, че за в бъдеще, пък и сега родителите ако искат образовано и възпитано дете, а не просто такова с отлични оценки, ще трябва самите те да полагат усилия
50
4
 
7
 
! Отговори
52, преди 5 години
Аз отдавна и все по-често си мисля, че от училището в съвременната му българска форма смисълът е само в социализацията на децата и то далеч не навсякъде. Много тъжно ми става, когато го сравнявам с образователните системи в някои други /основно европейски/ държави. Имам чувството, че нашето образование дори още в 20-ти век не е влязло, с тези отношения учител-ученик, с тия заплахи, неадекватни наказания и пълна липса на възпитателен процес. Образователния го има някак, но е на много ниско ниво.
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За момиче завършила филология учителската професия си е чудесна.Дори в банките взимат под 1000лв. А освен основната заплата учителите получават и доста други добавки като лекторски и подобни, по-висок процент за стаж. Има и проекти.Така, че учител с опит стига 1000 и над.А отпуските са огромни.В провинцията ти трябват връзки, за да станеш учител. Защото там дори 800лв за работаа на чисто и топло е супер. Ако има незаети места те са в София и за предмети като информатика математика чужди езици
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...понякога си мисля,че няма никакъв смисъл от съвременното училище-освен ,че е част от социално установения ред по който функционира обществото..А за учителите е като при родителите-без значение от възрастта или са отговорни ,или не..Децата ми са имали и добри и сериозни учители..и такива срещу ,чийто ,,подход'съм пускала жалби..А иначе това е любимата ми професия и я работя с удоволствие независимо от заплати,директори,министерства,родители..и т.н..
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професията учител е призвание - никой, никъде по света не е забогатял от нея! Нека им вдигнат заплатите, но преди всичко в нашето общество трябва да се възпитават ценности като дълг, чест и достойнстово. Ако Мирела Гигова е станала учител с надеждата да изкарва много пари е най-добре още днес да напусне образователната система завинаги.
46
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плачеш, не плачеш, Ани, Бетина и сие, в момента най-лесно се влиза и завършва "Педагогика". Виж във ВТУ - приемат наистина с тройки. И който не е влязъл, той не е завършил. Имам позната, която повтори клас, съученици бяхме. И тя завърши "Начална и предучилищна педагогика". Тя, дето не може да пише грамотно и дето по математика едва изкласи и при повторението, сега ще учи деца? Къде отивате, мадам?
45
8
 
12
 
! Отговори
УЖАС преди 5 години
Ани продължение преди 10 минути2. Екскурзиите им не ги плащате вие родителите, по план е заложено, че учителя отива да пази децата и затова заслужава да отиде без пари там,,АНА ТИ СИ ЯВНО ОТ ТЕЗИ УЧИТЕЛИ КОИТО ,,,,ЗАСЛУЖАВАТ,,,,,, НЕ ! НЕ ЗАСЛУЖАВАТ , И ТЕ КАТО ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ !!!!!!!! НИКОЙ НЕ ИМ Е ДЛЪЖЕН!!!!А ОСВЕН ЧЕ НЕ ПЛАЩАТ ВОДЯТ И ДЕЦАТА СИ БЕЗ ПАРИ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ БЕ!!!!!!!
44
5
 
10
 
! Отговори
дедо преди 5 години
нека да им дават големи заплати, но....кой проверява качеството им? кой??? как да знам на кой си поверявам децата?? дали е завършил ВУЗ-а с 3, 4 5 или пълно 6?? какво знае, може??ноооо, това е може би твърде висока топка а, твърде много питам и искам?!!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че откъде си сигурна, че не сме изкарали. Като втора магистратура е 2 години. Записваш и завършваш. Никакъв проблем. Много ниско е нивото ти с този рефрен. След Ани и Бетина сега така ли се прекръсти?
42
7
 
12
 
! Отговори
Плача преди 5 години
Ама то като на всички толкова ви харесва, ЩО не вземете да се изучите и да станете учители?
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Заплатата не била малка, била 800 ЛЕВА, АХАХАХАХАХ
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много красиво и умно момиче, но твърде младо и именно заради това толкова оптимистично и наивно. Според мен ще се разочарова жестоко.
39
9
 
7
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Хора, има места достатъчно за учители. Лично мен, в момента в който завърших ме повикаха в моето училище, което не беше долнопробно, а напротив, беше първото в моя град, който не е София, да преподавам немски. Без висше образование, без диплома и тн, защото имаха страшна нужда от още учители по немски, но никой не се беше кандидатирал за мястото, а аз владея много добре езика. Не са само учителите, всички взимат ниски заплати за живота, който ни дават управляващите.
38
10
 
14
 
! Отговори
Ана преди 5 години
Да, изнесли са се, за да отидат на друга работа най-често. Да, имат много отпуска, но не могат да я вземат, когато те пожелаят. Преди месец ни се роди дете, от едното училище не позволиха на мъжа ми да си вземе полагаемите 2 седмици, нямало кой да го замести, децата щели да изпуснат много материал. Това е стресираща и отговорна професия, 600 лв. са крайно недостатъчни.
37
14
 
14
 
! Отговори
доган преди 5 години
това е тъпня, заблуда за обществото-наливат милиарди а *** се увеличават,напразно хвърлени пари и още ще увеличават парите-учителите работят по 5,6 часа почиват 4 месеца в годината ако се сметне пропорционално ще се окаже че ако работят като другите заплатите им ще са по 3000 лв., ходят като *** с поли, не ги интересува дали са научили нещо и накрая излизат наркомани а боко дава ли дава пари, не става така -историята ще го оцени че не е взел нито едно парвилно решение
36
10
 
9
 
! Отговори
Ани продължение преди 5 години
4. Може и да са на половин работен ден, но вие бихте ли издържали ако ви пуснат за 2 часа в тяхната обстановка с 30 деца, които простоянно викат и се бият, защото това им се показва по филмчетата. Вкъщи е трудно 1 да изгледате, а 30? Аз съм се пробвала и не се получи 🙂. Не съм сигурна, че и вие ще ги укротите без бой и заплахи, защото все пак ако го направят, после родителите ще надигнат страшен вой и учителката просто ще си отиде заради някое невъзпитано дете. С 30 деца, как ще сте?