В името на знанието: Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!

Технологиите и иновациите привличат младите в класните стаи
82
В името на знанието: Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредната година на реформи в родната просвета се изнизва, а проблемите си остават едни и същи - поостарели учители и ниски заплати.

Средната възраст на преподавателите в страната ни е 50 години, а почти половината от учителите ще излязат в пенсия до няколко години.

Още по темата

А какво ще стане, когато се окаже, че атрактивната и много престижния някога професия "даскал", вече напълно е изгубила позицията си и младите хора не искат да преподават на децата?

Изненада! Едва ли ще се стигне до този апокалиптичен сценарий докато има млади хора, които направо от университета влизат в класните стаи.

Една от тях е Мирела Гигова. Учител по български език в столичното 51 СУ. Тя още не е навършила 25 години, но от две вече преподава.

И според нея трудът й не е оценен добре финансово, и тя гледа скептично към обещанието на властта, че средната заплата в системата ще стане 1500 лева до 2021 г., но въпреки това ще продължи да преподава.

"Системата вече позволява на младите хора да работят със съвременните технологии в училището, да растат в кариерата, базата предразполага един млад човек да се чувства добре", обяснява тя избора си пред Dnes.bg.

Според нея електронните учебници, както и електронните дневници, улесняват ежедневието на учителите, защото така са разтоварени от по-голямата част от административните си задачи.

"Технологиите в учебния процес вече са част от ежедневието и така обучението минава по-леко. Те въвличат повече учениците, с тях им е по-интересно да работят, така имат и повече време за творчество", посочва Гигова.

Тя е убедена, че не може хората на бъдещето да бъдат обучавани по остарели методи и програми.

С електронния дневник пък родителите получават информация в реално време и знаят кога децата им са поощрени с похвала за активно участие по време на урока, кога са без домашно, кога не са внимавали в клас, имат забележка за лошо поведение или пък въобще са пропуснали някои от часовете.

От друга страна и децата се чувстват по-добре сред младите си учители, независимо от това, че по-възрастните са по-опитни при представянето на учебния материал.

Дали поради по-малката разлика във възрастта, дали заради заряда и мотивацията, с която младите учители влизат в час, малчуганите имат по-добра връзка с тях.

Според Гигова учениците се притесняват от авторитета на по-възрастните преподаватели и работят под напрежение, а понякога дори и под страх. Тя пък е доволна от средата в училището си, защото там среща подкрепа и разбиране.

"Младите учители винаги могат да се опрат на по-възрастните, да разчитат за помощ и съвет и от главните учители", обяснява тя.

А какво я води всяка сутрин до училището?

"Амбицията да си свърша работата, имам желанието и енергията да се докажа пред децата и пред себе си, още ми се учи, за да мога да дам повече знания на учениците си", признава още Гигова.

И въпреки че заплатата, която получава да е под 900 лева и да е крайно недостатъчна за труда, който полага, тя е мотивирана от усмивките на учениците си, от това, че на следващия ден пристигат подготвени и с написани домашни, че са готови за нови знания.

"Достатъчно ми е, за да продължа работния си ден, това е благородна професия, за нея се иска призвание и любов, има проблеми разбира се, но вярвам, че нещата ще се развиват в правилната посока", казва още Мирела и си пожелава системата да не смачка младите преподаватели, а напротив – да ги поощрява, така че и те да са по - усърдни в работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ани, Бетина и т.н.,третия път какво име ще си измислиш да ни представиш тук една и съща собствена концепция по въпроса?Мен не ме интересува лично жената от снимката.Въобще.Една от многото учителки. Учители имаме достатъчно-и лоши и добри Въпросът е,че професията им у нас никак не е зле платена и хората са наясно с това.Каквото и да се лъже и маже по въпроса,фактът,че няма свободни учителски места говори достатъчно.За жалост системата ни е скапана тотално,а най-важни са децата, без тях няма нищо
34
10
 
5
 
! Отговори
Ани продължение преди 5 години
Без да има кадърен учител още от детската градина до университета, нещата просто не се получават. И именно затова си давате и даваме парите за частни уроци.3. Учителите не са виновни за плана, който им е налижен да преподават. Лично моите учители се оплакваха колко много неща трябва да ни предадат, но никога не ни накараха да отидем на частни уроци при тях или където и да било. Напротив, с желание заедно се справихме в клас. А тези дето нямаха желание, повечето сега са в шофьори на Еконт.
33
8
 
19
 
! Отговори
Ана, преди 5 години
дали ти е писнало или не-това не променя истината.Край мен има три училища.По обяд до към 14.00 часа най-късно учителите са се изнесли.Дали ви е удобно и ви изнася е без каквото и да било значение.За толкова часове труд заплатата си е направо голяма. Като прибавим и отпуска, става ясно, защо няма свободни места за учители. Имам приятелки-завършили,но не могат да си намерят работа по специалността, защото на никой не му се напуска. По фабриките хората и 20 дни отпуск не могат да ползват.
32
8
 
12
 
! Отговори
Ани продължение преди 5 години
2. Екскурзиите им не ги плащате вие родителите, по план е заложено, че учителя отива да пази децата и затова заслужава да отиде без пари там. Не знам каква екскурзия ще си направи, ако е достатъчно кадърен и отдаден в професията си и го интересуват децата. Не съм сигурна, че би оставил деца на 8-9 годинки сами, за да си прави екскурзията и след това ако стане нещо да бъде отговорен за тях. Има и свестни учители, проумейте го! Без тях децата ви и нашите също няма да направят почти нищо в живота.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Ресурсния Център в Сливен директорката и счетоводителката още ли "тръскат държавния чувал" и плюскат държавни пари под протекциите на дебелата *** шефка на инспектората?!За един приятел работещ в женския затвор в Сливен питам......
30
10
 
10
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Здравейте, аз също познавам момичето и мога да заявя както Бетина в предни коментари, че е много скромна и сдържана. Майка ми също е учител от 35 години и зная за какво става въпрос.1. Не взимат стартова заплата 900лева, това е само за учители от професионалните гимназии в София и елитните такива като 91 НЕГ (Първа немска). Майка ми е старши учител и както казах вече достатъчно години е в системата, но за първи път тази година, след 34 години труд, заплатата й стана 860 лева.
29
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите им на даскалята не са никак малки - 800 лева основна заплата, детеви, пари за пътни, пари за дрехи, ваучери за храна, безплатни телефони.Сега предколедно има даскаля, дето ще вземат едни 1000 лева "бонус" към заплатата....Тъй че стига вече тоя припев за ниските даскалски заплатки, не е актуален от доста годинки.
28
3
 
21
 
! Отговори
Старши Учител преди 5 години
Знаем и виждаме колеги - млади , току що завършилиучители как идват от университета,,,,,Виждаме какво ги вълнува - всичко друго но не и да преподават , не и да учат децата , идват с минижупи, с деколтета, подчертани телата дрехи,,,,учителя трябва да е ерудиран а не да прилича на ***!
27
15
 
17
 
! Отговори
Ана преди 5 години
Писна ми от това "не стоят по 8 часа" и "да не се оплакват". Мъжът ми е учител, започна на 25 години. Работи на две места, за да си докара нормална заплата. Тези 900 лв, които се споменават в статията са без удръжките. Отделно от това има един куп административна работа. Тази сутрин например стана в 5:30,за да проверява контролни преди да отиде на работа. Почти всяка вечер звънят родители. Стресът е огромен.Да не говорим, че направи хроничен ларингит от говоренето по цял ден.
26
0
 
9
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
И ние там сме учили и ние сме заделя ли годинки и специализации. А и много други професии са така.Кво прайте, от вас ли започва висшето образорение? ПОГЛЕДНИКОЛКО години навърши СУ тогава говори.И между другото тогава имаше дисциплина и знания!
25
4
 
11
 
! Отговори
Мария Илиева преди 5 години
Моля ви , спрете да ни навирате тази особа в носовете! Н е е нищо особено, няма стаж , няма опит! Има преподаватели с повече опит , и съзнание, ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПИШЕ ЗА ТЯХ!
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също така не смятам, че младостта е фактор 1 за един добър учител. Дори изобщо. Изгледах две деца и съм по-доволна от учителите им, които бяха на по-голяма възраст. Бяха завършили във времена, когато във ВУЗ-а не се влизаше за учител с тройка. Няма и глад за учители - и това е лъжа. Хората в провинцията /тук имам поглед/ се редят на опашка за място. Защото заплатата е прилична, а работното време, отпуските и другите условия - повече от добри в сравнение с другите професии у нас.
23
12
 
10
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Нещата са относителни.Съпругата ми е учителка начално образование и е старши учител.Чистата сума която получава след удръжките е 670лв.Няма никакви заеми или други такива.Така че ...даскалите взели да получават големи заплати е по скоро мит.Госпожицата на снимката е още ...ама много зелена,нека да направят друго интервю след десетина години и да се види как ще е поумняла.Почти всеки ден съпругата се връща от работа с пресипнал глас и нервирана...Прах в очите.
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинете, но на фона на възнагражденията и условията на труд у нас в последните години не може да се твърди,че учителите са с ниски заплати. Имаше неколкократно увеличения,за разлика от останалите сектори.Имат големи отпуски и да не се лъжем, но не стоят на работа по 8 часа. Иначе останалото е вярно-у нас методите и програмите за обучение за архивни. Ненужни. Неподходящи. Направо вреди, т.к.убиват дори и слаб мерак у децата за знания. Формите на проверка са направо убийствени-наказателни акции.
21
2
 
14
 
! Отговори
До Бетина преди 5 години
Момичето най-вероятно е интелигентно, но е твърде смело да се заяви, че работи това от чисто идеалистични и хуманистични подбуди. Всеки си натиска частите ако не за пари, то най-малкото за да оцелява, а с това амбициите бързо отиват на заден план. Статията изглежда облечена в розово, но нещата далеч не са прости. Медиите лесно изкривяват реалността с подобни публикации.
20
12
 
17
 
! Отговори
Даниела преди 5 години
Ниска заплата ? Хахаха майтапите ли се или замазвате очите на хората? Братовчедка ми е учителка и заплатата и чисто е 1300 лв , а другата ми братовчедка работи в банкова институция и заплатата и е 700 лв! Спрете да говорите глупости !
19
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избрала ТЕЖКАТА професия - "учител"СЪС ЗАПЛАТА ПО 1500 + КУПОНИ+ПАРИ ЗА ДРРЕХИ+ ДЕЦАТА ИМ ПЛАЩАТ ЕКСКУРЗИИ+ КВЕСТОРНИ+ РАБОТА НА ПОЛОВИН ДЕН , И ПОСЛЕ ДАВАНЕ НА ЧАСРНИ УРОЦИ ЗАЩОТО ВИДИШ ЛИ В УЧИЛИЩЕ НЯМА ВРЕМЕ ДА СИ ПРЕДАДАТ МАТЕРИАЛА + И ОЩЕ И ОЩЕЕЕЕЕ ,,,,, БЕЗКРАЙНИ ПОЧИВКИ , ВАКАНЦИИ,,,,МНООООГООООООО ИМ Е ТЕЖКО !
18
10
 
21
 
! Отговори
Скептичен преди 5 години
Спокойна е, защото ще си хване някой с по-голяма финансова възможност и ще се бие в гърдите,че работи и се издържа сама!
17
14
 
14
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Чест и почитания към тази млада, красива и образована жена, избрала трудната професия на учител!!!
16
9
 
13
 
! Отговори
123 преди 5 години
АРЕ СТИГА СТЕ ЛАНСИРАЛИ ВСЯКА ГОДИНА ТАЯ КИФЛА БЕ! НЯМА ЛИ ДРУГИ УЧИТЕЛИ ИЛИ ТАЯ СИ Е ЦАКАЛА ДА Я РЕКЛАМИРАТЕ ???