В името на знанието: Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!

Технологиите и иновациите привличат младите в класните стаи
82
В името на знанието: Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредната година на реформи в родната просвета се изнизва, а проблемите си остават едни и същи - поостарели учители и ниски заплати.

Средната възраст на преподавателите в страната ни е 50 години, а почти половината от учителите ще излязат в пенсия до няколко години.

Още по темата

А какво ще стане, когато се окаже, че атрактивната и много престижния някога професия "даскал", вече напълно е изгубила позицията си и младите хора не искат да преподават на децата?

Изненада! Едва ли ще се стигне до този апокалиптичен сценарий докато има млади хора, които направо от университета влизат в класните стаи.

Една от тях е Мирела Гигова. Учител по български език в столичното 51 СУ. Тя още не е навършила 25 години, но от две вече преподава.

И според нея трудът й не е оценен добре финансово, и тя гледа скептично към обещанието на властта, че средната заплата в системата ще стане 1500 лева до 2021 г., но въпреки това ще продължи да преподава.

"Системата вече позволява на младите хора да работят със съвременните технологии в училището, да растат в кариерата, базата предразполага един млад човек да се чувства добре", обяснява тя избора си пред Dnes.bg.

Според нея електронните учебници, както и електронните дневници, улесняват ежедневието на учителите, защото така са разтоварени от по-голямата част от административните си задачи.

"Технологиите в учебния процес вече са част от ежедневието и така обучението минава по-леко. Те въвличат повече учениците, с тях им е по-интересно да работят, така имат и повече време за творчество", посочва Гигова.

Тя е убедена, че не може хората на бъдещето да бъдат обучавани по остарели методи и програми.

С електронния дневник пък родителите получават информация в реално време и знаят кога децата им са поощрени с похвала за активно участие по време на урока, кога са без домашно, кога не са внимавали в клас, имат забележка за лошо поведение или пък въобще са пропуснали някои от часовете.

От друга страна и децата се чувстват по-добре сред младите си учители, независимо от това, че по-възрастните са по-опитни при представянето на учебния материал.

Дали поради по-малката разлика във възрастта, дали заради заряда и мотивацията, с която младите учители влизат в час, малчуганите имат по-добра връзка с тях.

Според Гигова учениците се притесняват от авторитета на по-възрастните преподаватели и работят под напрежение, а понякога дори и под страх. Тя пък е доволна от средата в училището си, защото там среща подкрепа и разбиране.

"Младите учители винаги могат да се опрат на по-възрастните, да разчитат за помощ и съвет и от главните учители", обяснява тя.

А какво я води всяка сутрин до училището?

"Амбицията да си свърша работата, имам желанието и енергията да се докажа пред децата и пред себе си, още ми се учи, за да мога да дам повече знания на учениците си", признава още Гигова.

И въпреки че заплатата, която получава да е под 900 лева и да е крайно недостатъчна за труда, който полага, тя е мотивирана от усмивките на учениците си, от това, че на следващия ден пристигат подготвени и с написани домашни, че са готови за нови знания.

"Достатъчно ми е, за да продължа работния си ден, това е благородна професия, за нея се иска призвание и любов, има проблеми разбира се, но вярвам, че нещата ще се развиват в правилната посока", казва още Мирела и си пожелава системата да не смачка младите преподаватели, а напротив – да ги поощрява, така че и те да са по - усърдни в работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
12
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Аз в името на хигиената и чистотата събирам боклуджийски контейнери в сняг и пек за почти без пари.
14
3
 
9
 
! Отговори
А... преди 5 години
...да ме прощават учители, но ако това, което журналята пишат е вярно - първо учителката била скиптична после пък смята, че система я предразполага, това учителството в БГ ми се струва диагноза, не призвание. Все си мислех, че с годините системата превръща учителите в това, което са, но ей го на - учителите били такива още с постъпването си? А това е жалко... поне за учениците.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образованието вече е в нета. Има много дигитални курсове които са на достъпна цена.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.нар. амбиции и идеалистични представи увяхват, ако трябва да се преподава в провинцията, на определени етнически групи и както отбелязаха вече, без солиден гръб. Иначе даскалицата е готина.
11
3
 
16
 
! Отговори
mdaa.. преди 5 години
и мъжът и на коя водеща IT фирма е главен мениджър ? :) никой няма да тръгне да изкарва ниска заплата при положение че може да изкара висока, ако няма някой зад гърба му.. или ако не е прекалено ***, но като гледам надали е второто..
10
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даскалята под два бона на месец, не падат. Като добавим и парите които не декларират, например от това че са нерегистрирани туроператори, допълнителните дейности, уроци и още доста нещица, въобще не са за оплакване.
9
13
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
И аз съм учител, но отдавна се махнах от БГ. С 1000 лева заплата не се живее. Когато почна да взимам поне 3200 евро, колкото взимам тук, може и да си помисля...
8
1
 
14
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Забравих да добавя и докторската степен,старши учител и пр също се плащат
7
6
 
28
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Защо лъжете.За нг,15.09.,11.11 Великден и края на учебната година им се дават най малко половин заплата.Получават и за храна и 250 лв за дрехи на срок.Заместват се и колеги а един лекторски сега е 6 лева.Плюс проследени години.До миналата година бях учител. НЕ ЛЪЖЕТЕ!И глад за учители няма има даже прекалено много,щом за 1 място се състезават по 6 души
6
24
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие луди ли сте дадаха им 900лв стартова заплата , работят до обяд дават части уроци колко хора ги виждат тези пари в части фирми , дават им пари за облекло и разни надбавки.
5
10
 
16
 
! Отговори
Уки преди 5 години
За 2 години стаж, без ПКС, колко пари искаш, моме!!!??? Тук имаш оферти за повече!
4
20
 
15
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Таз даскалица мога и аз да я подпомогна - издръжка 1500 и квартира . Тя само да е в добра форма и да не минава 45 кг.
3
17
 
21
 
! Отговори
селския бик преди 5 години
Мога да подпомогна учителката от снимката.
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това у-ще директорът ли беше педофил?О не, оправдаха го,защото го спонсорира "отворено общество".Трай си малката,ако си послушна един ден може и в просветното министерство да отидеш.Я виж леля ти Данче как стана кметица на София.
1
2
 
30
 
! Отговори
маларт преди 5 години
Пак помпозни заглавия и заиграване с панацеята на технологиите. Хората на Запад вече говорят за връщане към природата и истинските неща, но не се движим със закъснение и мислим, че интерактивната дъска и монитора ще образоват и научат на мислене и креативност учениците. Не може всички учители да са близо да възрастта на учениците. Ще трябва да ги подменяме на всеки 10-ина години. Мантрата е изтрита