Директор: По-добре изпитите да са без модули

Диян Стаматов: Заплатата не е единственият стимул
4 яну 2019 22:20, Екип на Bulgaria On Air
7

2850 гледания   |  Още видео
При изпита след 7 клас за профилираните и професионалните гимназии вече няма да има модули, а той ще е единен. Това беше обявено през тази седмица от министър Красимир Вълчев.

Модулите бяха създадени, за да отделят учениците, които се явяват само на Национално външно оценяване от тези, които искаха да кандидатстват в гимназии след 7 клас. Сега обаче, когато според новия закон всички седмокласници се явяват на изпит за гимназиите, модулите стават излишни.

Изпитът по български език и по математика включваше по два модула. Първият модул по български беше от 25 въпроса, вторият - преразказ. По математика първият съдържаше 20 задачи, а вторият - 4 по-трудни.
 
Според директора на 119 СУ в София Диян Стаматов това определено е по-добрият вариант, защото учениците ще имат 150 минути за изпита и цялото време ще си разпределят сами, а не както до сега да се притесняват, че нямат време да завършат определена задача или да са готови по-бързо с определен модул.

"Може би е по-спокойният и по-благоприятният за представяне на резултатите на всеки един ученик вариант. По отношение на оценяването няма промяна, няма промяна и в броя на задачите, и в структурирането им", каза Диян Стаматов в студиото на "Денят ON AIR".

Училищният директор каза, че конспектът на изпита ще е само от 7 клас, но без съмнение по време на решаването на задачите учениците ще трябва да покажат и останалите знания, които са натрупали в предишните 6 години в учебните заведения.

Диян Стаматов коментира и влизащите в сила увеличения на учителските заплати от тази година.

Според него в някои учебни заведения това може и да не се изпълни до краен предел, защото няма достатъчно ученици и съответно държавна субсидия. Той обаче каза, че в други училища увеличението на възнагражденията на педагозите може да е и над 20%.

Стаматов обаче беше категоричен, че заплатата не е единственият стимул за преподавателите.

"Каквото и да говорим заплатата е определяща за самочувствието, за настроението, за комфорта, но много по-важно си остава отношението", посочи директорът пред Bulgaria ON AIR.

Диян Стаматов изрази увереност, че учителската професия ще става все по-привлекателна в бъдеще, но това определено няма да стане бързо.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
9
 
! Отговори
ААА преди 6 месеца
Тази промяна е редно да се направи в началото на учебната година. Всичките Ви промени се правят по този начин. Министерство за чудо и приказ!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Без модули, щото много са тъпички дечицата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спокойно ще пращат снимки на задачите на своите частни учители и те ще им връщат снимки с готовите решения. Много удобно.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Решавате нещо, но не давате разяснения! Какво означава сами да си разпределят времето? Това означава ли, че ще отпадне четенето на преразказа от аудио файл? Ако детето приключи с теста за 40 минути, ще му бъде ли даден преразказът, за да работи по него, без да чака някой да го чете и пуска филмче. На тези въпроси трябва да дадете отговор!
3
1
 
8
 
! Отговори
Западните Балкани преди 6 месеца
Заплатата не е единствения стиму, когато е достатъчно голяма, за да се живее нормално. В момента е малка, даже след прослувутите увеличения, които щяха да са добри, ако бяха направени през 2009-а. Ако стартиращата заплата беше 1500, то що-годе щеше да е добре.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Диян Стаматов: Заплатата не е единственият стимул

Така е! Аз оживях само на минерална вода цели 42 дни! Много е ьдравословно - пробвайте 'професоре!
1
2
 
17
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 6 месеца
15 години правихте децата на м@ймуни,а сега ново двайсет...