ОмбудсМая: Таксите за детски градини да отпаднат!

Таксата от 50-60 лева – непосилна за някои родители
7 яну 2019 21:10,
55
ОмбудсМая: Таксите за детски градини да отпаднат!
Снимка: архив, БулФото

Според омбудсмана Мая Манолова отпадането на таксите за детски градини и ясли е реална и положителна стъпка за справяне с демографската криза.

"Отпадането на таксите е най-важното средство за осигуряване на достъп на всички деца до предучилищно образование, до детска ясла и детска градина, защото 50-60 лева са непосилни за родители да пращат своите деца в детски заведения", каза Манолова при посещение си в Ловеч.

Още по темата

Тя се е срещнала с родители по повод решението на общинския съвет в града от края на миналата година, според което родителите няма да плащат такси за детските градини и ясли. То обаче беше оспорено от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, която поиска извънредна сесия по темата.

По думите на Манолова инвестицията, която Общината би направила, е високо възвръщаема, защото децата които са били в детски заведения, в предучилищна подготовка, много по-малко отпадат от училище.

"От друга страна, самата идея да направиш предучилищната подготовка задължителна за 5 и 6-годишните и в същото време тя да е платена е нечестна спрямо родителите в България", каза още омбудсманът.

Тя добави, че в 25 по-малки общини тези такси вече са премахнати и Ловеч би бил първият областен център, който да даде пример и на останалите.

Омбудсманът опроверга твърдението на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, че това решение противоречи на Закона за местните данъци и такси. "Чл. 298 в Закона за училищното и предучилищното образование регламентира въвеждането на таксите за хранене в предучилищната забавачка за 5 и 6-годишните. Там се препраща към Закона за местните данъци и такси по отношение на размера и начина на тяхното администриране. Същият този чл. 298 в ал. 4 казва, че родителите могат да бъдат освободени от плащането на тази такса, като това се случва с нормативен акт, какъвто е Наредбата на Общинския съвет. По силата на Наредбата и в момента определени групи деца са освободени от такси", посочи Манолова.

Тя отправи призив към общинските съветници да препотвърдят това решение и предложи да се организира обществено обсъждане, да се прецени какъв финансов ресурс ще струва на Общината и какви ще бъдат ефектите - ранното детско развитие, неотпадането на децата от училище, решаването на демографските проблеми.

Омбудсманът каза още, че има отговор от Министерството на образованието и науката и от Националното сдружение на общините в Република България, според които неплащането на такси не е противозаконно, пише "24 часа".

Мая Манолова, заедно със своя екип, се срещна с Ловчанския митрополит Гавриил и посети Центъра за настаняване от семеен тип - 5 в Ловеч, в който е настанено дете, за което има решение на съда, че то трябва да бъде изведено от там и настанено в подходяща за него среда, но вече месеци това не се случва.

По думите на Ева Жечева, директор на дирекция "Права на детето" към Омбудсмана, която бе на посещение в Центъра през октомври, детето е с поведенчески проблеми, с изключително тежка медикаментозна терапия, сред деца, с които не може да комуникира.

"Това дете е пример как държавата може да съсипе и да осакати едно дете. Очевидно неговото място не е тук и институциите си прехвърлят отговорността", каза Манолова.

Тя добави, че има предложение до Държавната агенция за закрила на детето заедно да организират среща с всички институции, които имат отношение и да намерят решение. "Това не е честно, не е нормално, не е адекватно да има центрове, които да отказват да приемат едно такова дете. Това означава, че цялата ни система за закрила е пародия", коментира още омбудсмана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 5 години
До Анонимен майче си без детен нормално е поне да бъдат 15 лв но не и повече детските учреждения
50
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Как стой въпроса с 15 годишните родилки който имат вече по три *** ?
49
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
По-разумно е таксите да се увеличат значително ит 50-60 лева, да станат 150-200 лева. Защо трябва едни български граждани да плащат за децата на други български граждани?Колкото и да изглежда парадоксално, такова повишаване на детските ще се отрази благоприятно на демографските тенденции в България, а предлаганото отпадане на таксите ще се отрази негативно.
48
1
 
2
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Анонимен Нейният бюджет е от нашите данъци!!! Комунистите ги бива много да раздават пари и то , най вече, чуждите!!! А, и акъл ( не, че го имат много)
47
0
 
1
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До До 24, 31, 32 и др.То като ги нацвъкаш 4-5 голяма работа!!! Гооооооооолям мъжага си!!! И после: Ама нямам пари да ги гледам, дайте помощи. Точно затова не правя благотворителност. Срещам едно хлапе: Чичо дай 50 ст. да си купя хляб. Казвам: Ела с мен в хлебарницата ще ти купя 2 хляба. А то: Не искам , искам стотинки Щом не иска хляб значи не е гладно!!!
46
1
 
6
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Те много неща са непосилни за някои родители. Да вземем тогава на държавна издръжка всички деца. Но парите от някъде трябва да дойдат. Да направят тогава и 100 % данъците. Незнам като приказват глупости някои хора, с цел да се харесат на обществото, защо поне малко не мислят. Явно Мая Манолова ще разчита пак на ромския електорат, за да я изберат на поредната висока длъжност в държавата.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да въвеждаме комунизма тогава, след като 50-60 лева е непосилна такса. Или не, не, да стане 50-60 стотинки.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или безплатно за всички, или всички да плащат такса!Стига привилегии и облекчения за най-безотговорните!Ако родителите или само майката не работят и не са осигурявани, колкото и да е многодетна, никакво право на детски ясли и градини! Работещите и учещите жени да са с предимство там, където местата не достигат!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БауОткъде накъде ще облекчаваш живота на безотговорните екзотични? Като направи 10 деца, но не работи и не плаща данъци, откъде накъде ние ще му храним чардата?За такива трябва промяна в закона - принудителен труд, за да изработва издръжката на децата си!
42
5
 
2
 
! Отговори
РАША НАША преди 5 години
20 лв месечно са достатъчни на семейство третото дете безплатно това е облекчение на едно семейство това е истината
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 35Ами то на повечето германци сигурно им куца секса. Тя Меркел затова 20 години им внася турци, азиатци, араби, африканци, да живне не само икономиката, ами и нацията. Германките не са съвсем зле настроени към чужденците. Пускат им мазни усмивчици. Това е истина.
40
0
 
4
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До АсгардАсгардите бяха умираща раса, щото бяха спрели да се размножават...поне във филма, който помня. Нещо намекваш ли или да?
39
6
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Ами ходи в Герамния. Там таксата в държавната градин е 300 евро. Аман от разбирачи. Само цигарите на месец на повечето родители са им 150 лева. 30 дни по една кутия.
38
1
 
3
 
! Отговори
Асгард преди 5 години
Ами нормално, щом ромуланците не плащат за детска градина, нормално е и ние асгардите да не плащаме.Обратното е дискриминация.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майче, отпадането на таксата за детска градина и ясла е най-малкият проблем на раждаемостта. Никой не е спрял да ражда деца заради тази такса. Не раждат деца, защото доходите са им ниски. Доходите са им ниски, защото такива като теб защитават такива като Ковачки. Който буквално експлоатира труда на хората в малките населени места.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 24, 31, 32 и др.Абе прави секс колкото си искащ бре!! Ръгай, ръгай!! Като животно! И пак, и пак! Само не ме карай аз да храня последствията от твоя секс!
35
7
 
2
 
! Отговори
До 24, 31, 32 и др. преди 5 години
Уважаеми имотни граждани, искам да ви кажа че корелацията между правенето на пари и правенето на деца не е задължителна. Хайде сега, който има малко пари да му се забрани законово, да прави секс, да има едни *** които да ловят и кастрират бедните българи по причина нямане на пари, но със способност и желание да имат деца. Видно е че сред заможните граждани има големи га.до.ве и завистници. Затова е по-добре да изчезнем и тук да дойдат арабите.
34
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има задължителна такса за детска градина, не може да задължиш децата да посещават. Това е наказание за родителите, че имат дете. Не може за това че имаш дете да ти измъкват насилствено пари от джоба. Това е безобразие на българската власт.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популизъм, Майо и в крайна сметка вредна за обществото глупост. Таксата има добър възпитателен ефект, а не е пречка.
32
3
 
1
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До АнонименМисля, че след третото вече е безплатна. Важи за всички етноси.