ОмбудсМая: Таксите за детски градини да отпаднат!

Таксата от 50-60 лева – непосилна за някои родители
55
ОмбудсМая: Таксите за детски градини да отпаднат!
Снимка: архив, БулФото

Според омбудсмана Мая Манолова отпадането на таксите за детски градини и ясли е реална и положителна стъпка за справяне с демографската криза.

"Отпадането на таксите е най-важното средство за осигуряване на достъп на всички деца до предучилищно образование, до детска ясла и детска градина, защото 50-60 лева са непосилни за родители да пращат своите деца в детски заведения", каза Манолова при посещение си в Ловеч.

Още по темата

Тя се е срещнала с родители по повод решението на общинския съвет в града от края на миналата година, според което родителите няма да плащат такси за детските градини и ясли. То обаче беше оспорено от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, която поиска извънредна сесия по темата.

По думите на Манолова инвестицията, която Общината би направила, е високо възвръщаема, защото децата които са били в детски заведения, в предучилищна подготовка, много по-малко отпадат от училище.

"От друга страна, самата идея да направиш предучилищната подготовка задължителна за 5 и 6-годишните и в същото време тя да е платена е нечестна спрямо родителите в България", каза още омбудсманът.

Тя добави, че в 25 по-малки общини тези такси вече са премахнати и Ловеч би бил първият областен център, който да даде пример и на останалите.

Омбудсманът опроверга твърдението на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, че това решение противоречи на Закона за местните данъци и такси. "Чл. 298 в Закона за училищното и предучилищното образование регламентира въвеждането на таксите за хранене в предучилищната забавачка за 5 и 6-годишните. Там се препраща към Закона за местните данъци и такси по отношение на размера и начина на тяхното администриране. Същият този чл. 298 в ал. 4 казва, че родителите могат да бъдат освободени от плащането на тази такса, като това се случва с нормативен акт, какъвто е Наредбата на Общинския съвет. По силата на Наредбата и в момента определени групи деца са освободени от такси", посочи Манолова.

Тя отправи призив към общинските съветници да препотвърдят това решение и предложи да се организира обществено обсъждане, да се прецени какъв финансов ресурс ще струва на Общината и какви ще бъдат ефектите - ранното детско развитие, неотпадането на децата от училище, решаването на демографските проблеми.

Омбудсманът каза още, че има отговор от Министерството на образованието и науката и от Националното сдружение на общините в Република България, според които неплащането на такси не е противозаконно, пише "24 часа".

Мая Манолова, заедно със своя екип, се срещна с Ловчанския митрополит Гавриил и посети Центъра за настаняване от семеен тип - 5 в Ловеч, в който е настанено дете, за което има решение на съда, че то трябва да бъде изведено от там и настанено в подходяща за него среда, но вече месеци това не се случва.

По думите на Ева Жечева, директор на дирекция "Права на детето" към Омбудсмана, която бе на посещение в Центъра през октомври, детето е с поведенчески проблеми, с изключително тежка медикаментозна терапия, сред деца, с които не може да комуникира.

"Това дете е пример как държавата може да съсипе и да осакати едно дете. Очевидно неговото място не е тук и институциите си прехвърлят отговорността", каза Манолова.

Тя добави, че има предложение до Държавната агенция за закрила на детето заедно да организират среща с всички институции, които имат отношение и да намерят решение. "Това не е честно, не е нормално, не е адекватно да има центрове, които да отказват да приемат едно такова дете. Това означава, че цялата ни система за закрила е пародия", коментира още омбудсмана.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 месеца
Такса за Детска Градина и Ясла НЕ плащат само ромски деца .
Това възмущава Родители на български деца с ниски или никакви доходи .
11
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Детските градини трябва да се закрият.
Майките трябва да ги гледат децата до постъпването им в училище.

Баба ми е отгледала 9 деца и нито едно не е ходило на детска градина. И все са станали добри хора.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мая иска да дундуркаме търтеи. 150 лв за цигари на месец и още толкоз за кафета може, а за такса за ЦДГ не може. Ако ми докарат още едно *** в групата, спирам отрочето от градина, пък ако ще Омбудсмая и пари да ми дава.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Koito niama pari za deca, ne e nujno izobsto da gi proizvejda togava.....tova e skapa investicia...po-eftino e da si premahne nenujnite proizvodstvenite systemii...
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А кетърингът да е от бюджета на ОмбудсМая!
7
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ПРАВА Е!!!

ПО-МАЛКО ПАРИ ЗА КРАДЛИВИЯ БУДА ДЕТО РАЗОРИ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ И ТЕЗИ РАЗХОДИ ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ ДЪРЖАВАТА!

НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРИЕМЕ ПОДОБНО НЕЩО ДОКАТО КРАДЛИВИЯ БУДА Е НА ВЛАСТ!
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Майче, стига обслужва интересите на *** шведи в България! Само те имат сметка да си водят чаветата на безплатна храна.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо трябва да страдат детските градини заради нефелниците дето не могат вдигнат доходите на хората и ДДС да отпадне и цените на тока и газта да все ърнат както си бяха не може да работиш за 500 кинта а да имаш да даваш 600 и после що хората не раждали БГ е най бързо иЦчецващата нация в света Упрявляват ни бездарни фашисти народа е подложен на геноцид.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Таксата от 50-60 лева – непосилна за някои родители"

Аз какво да кажа с такса 1790 на месец... да отпада, дейба, че докато се вредим за общинска детска градина и ще съм ипзплатил половин апартамент!
3
0
 
4
 
! Отговори
Фашистки- внук.... преди 4 месеца
Деца- да- нямам,....

За, децките- ви, градини.....
2
7
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 4 месеца
за цигари имат и по 200 на месец а за децата нямат
през социализмът българина свикна с прекалено лесно и безплатно и сега му е трудно когато чуе думата плащай.
в нормалните страни този вид такси са естествен разход доста по висок % спрямо унас
1
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Предлагам Мая Манолова да работи в името на народа без да получава заплата и да си заплаща всички разходи. Тогава може да предлага комунистически глупости