2/3 от българите категорични: Училището трябва да възпитава!

Алфа Рисърч: Децата се учат най-вече от лично поведение
10 яну 2019 17:30, Анисия Иванова
64
2/3 от българите категорични: Училището трябва да възпитава!
Снимка: Алфа

Училището трябва не само да образова, а и да възпитава. Според проучване на Алфа Рисърч 66% от пълнолетните българи подкрепят тази теза. Това разбиране доминира във всички социални групи, независимо от социалния и материален статус на анкетираните, съощават от агенцията. Допитването е направено през декември 2018 г. чрез пряко интервю по домовете сред 1027 пълнолетни.

На въпрос "Как да възпитава училището?" най-голяма част от българите (35%) смятат, че децата се учат най-вече от личното поведение и пример. Което обаче означава от примера на учители, но и на родители, роднини, публични личности.

28% са на мнение, че не толкова училището, колкото широката социална среда – социалните отношения, ценностите, моделите на успех в обществото са онези, които възпитават и които могат да подкрепят, или напротив, да действат в разрез с усилията на училището. Което пък отваря големия дебат за справедливостта, морала и меритокрацията в обществото ни.

Според 27% дисциплината е тази, която възпитава и когато учителите не знаят как да я постигнат това намалява резултата от техните усилия. 8% отдават водеща роля на книгите, филмите, изкуството.

Оценката както на широката общественост, така и на родителите на деца в училищна възраст показва, че като най-успешни до момента се възприемат мерките за дигитализация на образованието (49.6%). Необходимостта от цялостна промяна на учебния процес, за да развива той пълноценно способностите на децата и да отговаря на съвременните комуникационни реалности се оценява особено високо от родителите – както от онези, които
могат да предоставят на децата си дигитални устройства вкъщи, така и от онези, които нямат такива възможности и за тях образователната дигитализация се явява шанс за намаляване на социалните и културни неравенства.

Около една трета от родителите смятат, че са налице позитивни ефекти от усилията за интегриране на деца с по-леки увреждания в общообразователните училища, както и от връщането обратно в клас на преждевременно отпадащи деца.

Тези интересни и нееднозначни резултати показват, че хората ясно си дават сметка, че във възпитанието действа не един, а комплекс от фактори. Училището трябва да възпитава, но не може само то да възпитава. Ето защо, развитието на тази широко одобрявана идея, и още повече, превръщането й в стратегия, изисква да се намерят форми за по-голямо съзвучие и взаимна подкрепа между усилията на родители, училище, публични институции.

---------------------------------------------------------------------------------------

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 14 - 19 декември 2018г. национално-представително проучване сред извадка от 1027 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
3
 
! Отговори
И сега преди 5 години
Какво правим ако нещастното дете случи нагадна и отмъстителна/отмъстителен класен,който съсипва психиката на детето и го докарва до лудост?Решението е местене в друг клас или училище,ако междувремено въпросната класна/класене станал зам.директор за награда,че побърквадецата. Такива трябва да бъдат уволнявани,ане повишавани. Защо се чудите,че семействата напускат страната?
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, а родителите вкъщи трябва да гледат сериали и да ровят в интернет. На тях не им е работа да си гледат децата. Все някой друг е отговорен - детската градина, училището, бабите и дядовците.
34
9
 
3
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Вчера имаше статия за майка с отнето дете.Е,в това искат да превърнат децата ни-полуграмотни работници.То и учителите не си дават много зор.50%от тях не са учители а заплатаджии.
33
0
 
4
 
! Отговори
родител преди 5 години
вече заедно с децата. Дерзайте правителствои синдикати на олигархията и групировките!Защо да оставаме в България?За да съсипем живота и бъдещето на децатаси?Правилна е поговорката,че рибата се вмирисваоткъм главата!
32
1
 
5
 
! Отговори
родител преди 5 години
Родителите сме яхани като роби с извънредничасове незаплатен труд. Връщаме се пребитиот работа. Неможем да си отпочинем от преумора. Нямаме време за децата си,затова и несъздаваме деца,за да не ги възпитава улицата.Съзнавате ли,че страната ни върви към провал? Тъкмо защото държава и синдикати рабо тят в интерес на олигархия и групировки,а нев интерес на обикновения човек. Няма социална справедливост. Не можем да издържаме семействата си с мизерните си заплати и напускаме страната вече
31
0
 
7
 
! Отговори
измънземното преди 5 години
Май пишат само даскали които се оневиняват.Аз съм научил много от учителката си и като възпитание-бях от провинцията като дойдох студент и научих много от професорите си.Някои от тях бяха завършили в чужбина но ни и учеха и възпитаваха.А ние просто ги обичахме.Учеше ме и хазяйката от доброто старо-буржоазно общество.
30
3
 
16
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
То майка му и баща му не го възпитали, чакай училището да го възпитава. И коментарите в къщи, че даскала е *** и заплахите за саморазправа много помагат за възпитанието на малките ***...
29
3
 
21
 
! Отговори
Баба преди 5 години
Възпитанието се изгражда в семейството. Не случайно е приказката " липсват му първите седем години". Слушам седемгодишни деца как псуват най-вулгарно. Как учителят ще възпитава такова дете. Родителите носят отговорност за децата си. В училище те трябва да са възпитани хора и да се образоват. Колко учители са подложени на псувни и цинизми? Хайде да оставим всичко на училището
28
2
 
15
 
! Отговори
Първите 7 преди 5 години
Семейството трябва да възпитава... училището само образова
27
1
 
9
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
И кво стана.Дойдохте на доброто старо-възпитават училище и семейство.Само че е и спуснато времето от 1990 до днес.И сегашните учители имат много по малко авторитет,а някои и знания отколкото нас,завършилите при социализма.Да не говорим за добра обща култура.Като ходя на опера май повечето от посетителите са по възрастни.Къде са сегашните млади добри лингвисти,с класическите езици,с по три или чужди езика.Настоящия пример е нашия ръководител и мъдър водач ББ
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"2/3 от българите категорични: Училището трябва да възпитава!"2/3 от българите явно нехаят! Пращат на училище невъзпитани деца и чакат на учителите да им издържат нервите от гадостите, извършвани от тези деца по време на учебните занятия, като у дома, след училище, се плюе семейно по учителите, какви били ***!
25
1
 
21
 
! Отговори
бай Кольо преди 5 години
До АнонименНапълно съгласен!! Не може вкъщи да не обръщат внимание на децата си, да не ги учат на елементарни неща и после да искат учителите да им ги възпитават. Днешните родители, особено майките, искат да родят деца, но после някой друг да им ги гледа - учители, баби.. Накрая - гледа ги улицата.. И после, кой виновен?! Разбира се, виновна е държавата, учителите, политиците, марсианците.. Всеки друг, но не и самите родители.
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възпитава семейството, училището обучава!Днешните родители май искат някой друг да им върши работата?!Гледам ги младото семейство, прибират децата си от детската градина. Пуснаха ги да си играят в мръсотията пред блока, а майката и бащата забиха погледи в смартфоните си и така мина половин час. Една дума не обелиха на децата си преди да им кажат, че се прибират вътре в апартамента.
23
0
 
5
 
! Отговори
дядо Поп преди 5 години
eeeeх Макаренко пак доиде на мода... както Маркс и Енгелс...............колелото се върти..........
22
2
 
11
 
! Отговори
НЕ-Е-Е-Е-Е! преди 5 години
ВЛАСТТА, УПРАВЛЕНИЕТО, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТРЯБВА ДА ВЪЗПИТАВАТ! УЧИЛИЩЕТО Е БЕЗПОМОЩНО, КОГАТО ВЪРХОВНИЯТ ПРИМЕР РАЗВРАЩАВА! КОГАТО ВСЕКИ ДЕН ГЛЕДАШ, ЧУВАШ И ИЗПИТВАШ ЛЪЖИ, ЛИЦЕМЕРИЕ, ГРУБО БЕЗОЧИЕ, НАГЛО ОГРАБВАНЕ, ПРАВЯТ ТЕ НА ННЕНОРМАЛЕН, ЗАБЛУЖДАВАТ ТЕ КАТО ДЕЕБИЛ... Е, КАК ДА ВЪЗПИТА УЧИЛИЩЕТО ПРАВИЛЕН ЧОВЕК ОТ ТЕБ.
21
1
 
19
 
! Отговори
коко преди 5 години
Ако псуваш поред в къщи, същото ще прилага и твоя наследник, та дори и срещу своя учител. И какво от това, че учителят не псува, той сам ли ще си е виновен за псувните, които търпи от някои свои възпитаници, които са видели едно поведение у дома (или на улицата, или от компютърните игри)? Детето трябва да е основен ангажимент и на 2-та родители. Трудно е за деца на разведени родители. Естествено, макар и ангажиран с 30 деца, учителят не бива да демонстрира лекомислено, безотговорно поведение.
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите направо да ги осиновяват тия деца, за да може татковците да имат време да им таковат мамите.
19
0
 
4
 
! Отговори
АсанкУ преди 5 години
До Щ.МладшиСо керес бре?
18
4
 
27
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Демек, когато пиленцето на мама сгафи или се държи като *** виновен да е учителя, щото мама трябва да виси в мола и не и се занимава да научи детето си на елементарни човешки обноски.
17
4
 
11
 
! Отговори
Щ. Младши преди 5 години
Разбира се,че училището а не родителите- тези родители откъде да вземат основни примери за възпитанието на своите деца- от улицата ли?