Насилието в училище няма междучасие!

Как да се справим с проблема и как да го разпознаем?
28 яну 2019 16:07,
8
Насилието в училище няма междучасие!
Снимка: YouTube

Насилието в училище няма лице. За насилието в училище няма междучасие, няма почивка. Насилието в училище е реалността, в която са принудени да се обучават стотици и дори хиляди български деца.

Насилието има различни форми – физическо, психическо, сексуално, кибернасилие, тормоз. Всяка от тях оставя своите белези върху детето – вреди на физическото и психичното му здраве и развитие, на способността му да учи и да изгражда отношения с други хора, да бъде пълноценен възрастен и родител.

В рамките на кампанията "Заедно срещу насилието в училище", УНИЦЕФ разработи специално анимирано видео (автор Аспарух Петров - Аси), което цели да повиши чувствителността към проблема. Защото не бива да си затваряме очите пред насилието над децата.

Тормозът над подрастващите в училище протича под различни форми и не винаги е напълно явен за околните. Затова според УНИЦЕФ в основата на решението на този проблем стои именно възможността да разпознаем различните видове насилие. С видеоклип, който е част от кампанията, УНИЦЕФ обяснават какво представляват психическото, сексуалното насилие, тормозът и насилието над деца в интернет пространството.

Оказва се в бързо развиващата се дигитална среда става все по-лесно да се осъществява тормоз над подрастващите. Той включва създаване и разпространение на обидни, заплашителни и подигравателни снимки и текстови съобщения, които уронват достойнството на детето или го унижават.

Може да става дума за снимането на дете с мобилен телефон и разпространяването на снимки или видеозапис без негово съгласие, кражба на самоличност/профили, обиди, разпространение на слухове в социалните мрежи и др. Тези действия са изключително травматизиращи, защото запечатват и популяризират акта на насилие.

Онлайн тормозът нараства значително през последните години, а част от случаите се зараждат именно между съученици в училище. Случаите на тормоз в интернет през 2016 г. са 38% от общия брой на случаите на насилие, което е огромен скок от 25% в сравнение с 2010 г.

УНИЦЕФ вярва, че всяка една форма на насилие над дете може да бъде предотвратена. Затова през следващите 3 години организацията, съвместно с МОН, ще създаде и приложи цялостна програма за превенция на насилието и създаване на сигурна учебна среда. Повече информация можете да намерите на сайта на УНИЦЕФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз самия съм бил тормозен. Обективно не съм наивник не съм слаба личност нито съм глупав и за всичко това има обективни показатели и "доказателства".. но бях сравнително слаботелесен и доверчив без връзка с баща си или майка си и ме надушиха. На някои успях да им го върна, за други още се точа но отмъщението е гадна задача която трудно гоня от ума си даже след толкова много години. Как ми се иска да го намеря и да го закарам на панаира.. всеки има нужда от незаличими спомени
6
2
 
3
 
! Отговори
Аз пък преди 5 години
в първи клас се напикавах в час. Добре че нямаше смартфони...
5
4
 
1
 
! Отговори
Пфф преди 5 години
Има един хубав лаф дето се ползваше навремето за по меките: "Кажи бе сине майчин" :).
4
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилието в училище обикновено е през междучасието, и както винаги се преувеличава.То прави децата по-силни, без него ще растат като цвете в саксия.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива ли ви са опорните точки на НПО активистите?
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилието в ОБЩЕСТВОТО ни няма почивен ден!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилието в живота ни е реалността, в която са принудени да живеят стотици и дори хиляди българи. Насилието има различни форми физическо, психическо, сексуално, кибернасилие, тормоз. Всяка от тях оставя своите белези върху ЧОВЕКА вреди на физическото и психичното му здраве и развитие, на способността му да учи и да изгражда отношения с други хора. Не бива да си затваряме очите пред насилието над ЧОВЕКА. Защото децата гледат и копират успешно!