СУ – 988-ми в света сред 4000 висши училища

За Европа е на 404-то място от 817-те европейски университета
28 яну 2019 13:30, Анисия Иванова
46
СУ – 988-ми в света сред 4000 висши училища
Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на 988-мо място в Рейтинга за академичните постижения на университетите /URAP/ за 2018/2019 година. Алма матер е на 404-то място в Европа от 817-те европейски университета, съобщиха от висшето училище.

Сред основните индикатори, които определят позицията на Софийския университет, са броят на статиите, броят на цитатите, общият брой на научни документи, импакт факторът и международното сътрудничество.

Системата за класиране на URAP събира данни за 4000 висши училища в цял свят, оценява академичните постижения с основен фокус върху научната дейност на университетите и класира най-добрите 2500 висши училища в света. Това прави класацията URAP една от най-всеобхватните университетски рейтингови системи, представящи най-добрите 10 на сто от световните университети.

Класацията се извършва всяка година от Изследователската лаборатория за рейтинг на академичните постижения на университети, създадена като международен проект през 2009 г. в Института по информатика на Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция.

Базирана е изцяло на обективни данни, получени от библиометрични източници. Благодарение на системата повече университети имат възможността да наблюдават своя текущ академичен прогрес и могат да разработват стратегии за укрепване и продължаване на напредъка. Годишен световен рейтинг на университетите се публикува всяка година от 2010 г., информират от СУ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам диплома по Компютърни науки от университет в топ-300 в света не в Европа.. И това няма никакво значение.. За програмистите няма никакво значение каква диплома имат , всеки гледа какво можеш...
19
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
СУ - брей, като руски самолет сме...
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте повече пари за докторанти и ще имате рейтинг.. Рейтинга идва от докторантурите само те могат да измерят като продукция.. На запад 20-30% от завършилите магистър учат и за доктор..А на докторантите се плаща и заплата , като даваш малко пари , няма да има мераклии..
17
3
 
5
 
! Отговори
За информация преди 5 години
Всъщност на този свят най-големите открития са правени от посредствени ученици и студенти, които трудно са изкарвали оценка над 4 така / няма да цитирам имена, защото сами ще се сетите/ , че предложението Ви е необосновано от фактите.
16
0
 
2
 
! Отговори
Перко преди 5 години
В 4000 хилядите има само още 2 български :)
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я кажете на кое място беше СУ при бай Тошо?
14
1
 
10
 
! Отговори
Продължение на 9 преди 5 години
Това предложение има смисъл, само ако няколко от нашите ВУЗ-ове станат елитни - в тях да се приемат само младежи, които имат дипломи за средно образование с общ успех не по-нисък от (5.50), а на приемните изпити да са получили оценки, не по-ниски от (5).Така ще се елиминират уж-висшистите от измислените в последно време университети и колежи,в които куцо и сакато "учи" дистанционно и си взима изпитите, като праща свалени от Интернет теми.Докато БАН е шуробаджанашка дружина, наука няма да имаме
13
0
 
10
 
! Отговори
Състоянието преди 5 години
на патентното право в БГ е плачевно. Всъщност е почти невъзможно да получиш патент или марка за каквото и да е откритие или изобретение. Четем всекидневно за млади хора в САЩ или другаде които на 20 годишна възраст са ставали милионери от някое свое хрумване, което са имали възможност да разработят в университетска лаборатория. Как мислите, тук това дали би било възможно? Ето защо публикация в университет извън страната е по-стойностна за автора, дори той да не работи там, а тук.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме пред албанската и турска академия на науките.
11
5
 
6
 
! Отговори
Пресиян преди 5 години
Интересни индикатори за оценка. Ако се направи тест за интелигентност и свободен разговор за общи теми всред завършващите... съмнявам се ако от СУ са извън първата десятка. Дреме ми за тази класация. Повечето от нашите завършили деца тук са добре приети навсякъде по света. Тази е важната оценка
10
2
 
10
 
! Отговори
Продължение на 8 преди 5 години
Затова предложих, от ежегодно обявяваните в "Държавен вестник" редовни докторантури,най-напред да избират отличниците на завършващите випуски.Те да имат право да си изберат някоя от тези докторантури и направо да бъдат зачислени, ако общия успех от дипломата им е над (5.50), а по съответния предмет да е (6.00).Така ще имаме научни и преподавателски кадри на високо равнище. Но това предложение ще има смисъл, само ако поне няколко от ВУЗ-овете ни станат елитни - там да се приемат само зрелостници
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля, Не пишете "Есе" а анализирайте:"класацията URAP една от най-всеобхватните университетски рейтингови системи, представящи най-добрите 10 на сто от световните университети" Става въпрос че целта на тази класация са "10 на сто" т.е. 10% от 4000, което е 400. С други думи Топ 400. Всичко под тази летва е "университет" колкото да не се обидят хората. Така е и с Мис Свят - там има само Топ 30 от 150 участващи. Всички под тази летва са просто "красиви".
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Това пропадане от място 600 до 988 се дължи донякъде и на факта, че след като си изкарат докторантурата в БАН, много от по-младите гледат да избягат оттам и да идат в някое висше училище заради по-високите заплати. И тъй като в БАН докторантурите се разпределят на шуробаджанашки принцип, а при защитите се има предвид, че става въпрос за "наше момче/момиче", можеш да си представиш какво е качеството на тези кадри.Затова предложих от обявените в "Държавен вестник" докторантури
7
0
 
12
 
! Отговори
В повечето преди 5 години
страни в ЕС и по света не съществуват организации от типа на БАН. Научните изследвания са прерогатив на университетите. Така че , нищо чудно че СУ не е на челни позиции. Може би е време и тук системата с изследователските звена и лаборатории да претърпи промяна - така хем имиджа на университетите ще се издигне, хем ще може да бъде приложен потенциала на младите хора, хем в университета няма да се изучава "история на науките" , а най-съвременните им постижения.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сред основните индикатори ...... са броят на статиите, броят на цитатите....Сиреч критерият за Рейтинга на университетите е броят на спама. Аз така го разбирам.В науката почти нищо ново фундаментално няма измислено от началото на века.
5
1
 
8
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
"на Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция." ?! Айде мерси. Когато държавата на дълбоките ***, в която заравят в дупка момиче само защото е говорило със съсед - момче, започне да прави класации за университети, това вече е гротеска.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак СУ попада сред тези 2 500 най-добри висши училища в света.Относно 3 - люпилня на академиците е БАН. В университетите те се подвизават само за да си докарат още парички, защото са им недостатъчни заплатите им, равни на депутатските плюс шестцифрените хонорари по кухи проекти. Това което се говори, а понякога се и пише относно присвоени милиони пък е отделен доход. Но за резултати не питай.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най после нашите измислени професори и академици да получат заслуженото си признание.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години беше около 600-ното място - сега очевидно изпадаме - но това не пречи на българина да се мисли за най-умен хахах
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква радост че не сме на последно място! Какъв успех!!!