Пенсиониращите се с 1/3 повече от младите на пазара на труда

Недостиг имало за всякакви специалисти във всички сфери и системи
106
Пенсиониращите се с 1/3 повече от младите на пазара на труда
Снимка: Булфото, архив

През следващите години младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще навлизат в пенсионна възраст. Така че прогнозите са за недостиг на всички видове специалисти, във всички сфери и системи, призна просветният министър Красимир Вълчев в Пловдив.

Още по темата
Според него това означава, че проблемът е не къде има недостиг и излишък на специалисти и в кои направления, а къде ще бъде по-малък този недостиг.

"В момента това, което правим в системата на висшето образование е да преструктурираме приема. Единствените професионални направления, в които може да кажем, че няма недостиг са тези от социалните, правните и стопанските науки, където продължаваме политиката за намаление на приема. Във всички други направления, имаме недостиг на специалисти", коментира той.

Велчев смята, че е редно учениците, които завършват езикови гимназии и студентите с хуманитарни профили първо да остават в България.

Много наболял е и проблемът с недостига на кадри с професионално техническо образование.

"Само за да се поддържа Тракия – икономическа зона са необходими 3000 души за обезпечаване на работните места, отделно още, за да се развива. Позициите, които изискват професионално техническо образование са тези, които са с най-висок ръст на доходите. В момента, в много предприятия тези позиции са с по-високи възнаграждения отколкото позиции, изискващи висше образование. Ние трябва да обвържем пазара на труда с пазара на образование. Това са отделни пазара, със своя собствена логика. Инструментите, с които разполагаме са приема, преструктурирането, определянето на специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда – това са специалности, в които хората, които ще се пенсионират в следващите 5 години са два пъти повече от тези, които в момента се обучават", обясни Вълчев.

Една от мерките, които  управляващите ще предприемат в тази посока е отпускането на допълнителни стипендии за учениците от специалностите в професионалните гимназии.

Отделно се предоставят и допълнителни средства на училищата, които обучат в тези специалности.

По отношение на хуманитарните профили, Вълчев посочи, че те са изключително важни за близкото бъдеще, когато голяма част от професиите ще бъдат заменени от машини и роботи.

"Тогава основният капитал на човека ще бъдат креативността, въображението, възможността да свързва знания. В най-малка степен ще бъдат засегнати тези професии, които ще бъдат свързани с разбиране, с грижата на човека. Всичко това означава, че хуманитарния профил ни е необходим", каза той.

В системата на висшето образование има недостиг на студенти в няколко професионални направления.
Броят на студентите по философия, история, религия, теология бил нищожен.

"Ние приоритизираме профилите и професиите, свързани с техниката, математиката и природните науки, защото имаме тревожен и драматичен очакван недостиг на студенти и специалисти в секторите, които изискват специалисти с инженери специалности. Този недостиг ще се задълбочава през следващите десетилетия. Същото може да се каже за педагогическите и природо-математическите науки", призна просветният министър.


106
Още от Образование
ЗММ Сливен в партньорство със Сименс в подкрепа на дуалното обучение в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, това е хубава новина за пенсионерите - значи след пенсия ще си работят пак, понеже те са работната сила на България, за да може да оцелеят с 200лв пенсия. Това е българският "дрийм" на пенсионера. Работи докато умреш.
96
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пенсионират се онези, които цял живот са работили.
солидното число на неработещи млади е такова преди всичко заради една специфична малцинствена група, която никога не е имала намерение да учи и да работи. допреди 30 г. е имало един период, през който, според някои платени агитатори, тези били "работили". Да, ама не! Повечето от тях са били просто зачислени на заплата, защото законът е повелявал да няма безработни. Сега пък му намериха цаката, на помощи, детски надбавки и фалшиви ТЕЛК-ове.
95
4
 
7
 
! Отговори
гост преди 2 седмици
Няма ли *** да спре ненормалния-трол, който през няколко минути повтаря все едно и също: за спиране пенсиите на определена група от хора!
94
4
 
12
 
! Отговори
men преди 2 седмици
то не било демокрация ами демография. не било граждани за европейско развитие ами ганьофски ербапи за разграбването на бантустаня.
93
5
 
4
 
! Отговори
баце преди 2 седмици
родителя не е плащал осигуровки за себе си така ли? а тези дето немат деца и цял живот шапка на тояга ще получават ли? а тези като тебе дето вместо да излезнат на улицата да искат и да се борят за достоен живот, залягат ниско и гласуват за бокофсци, сфъковси, ниновки, генералчета, костовци и т.н. ко ги праим? а ако спрете да им давате пари на тези хора дали нема да спрат децата им да пращат изобщо и да скъсат всякакви връзки с кочината?
92
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки родител които детето му работи в чужбина да не му дават пенсия и мед. грижи защото е отгледал работна сила за чужда държава това е предателство и държавата на такива трябва да гледа с лошо
91
2
 
9
 
! Отговори
ЛЪЖИ ! преди 2 седмици
защо тогава безработицата не намалява !?
защо тогава заплатите не се вдигат !?
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Учите децата за дезертьори пък после ох леле мале
89
0
 
21
 
! Отговори
АНАЛИТИК преди 2 седмици
Вълчев ... спрете най-после незаконните майчинства, детски и помощи за раждаемост на малолетните и непълнолетните.

Само така те ще почнат да учат > не ти ли е ясно ?!!!
88
0
 
17
 
! Отговори
50 преди 2 седмици
Ти министър на образованието ли си или на социалното и на икономиката ?Твоята работа е да се организира общото образование и актуализира професионалното .Тоест , да подготвяш учениците в избрано от тях направление а те да избират свободно къде ще работят като се договарят с фирмите.А не да отстояваш абсурдната теза за поднасяне на кадри за тях.Товане са бройлери.Фирмите трябва да разберат , че трябва да участват активно в подготовката и привличането на работници и специалисти!Сбъркана работа!
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За каква демокрация се говори в България, след като в тази държава цензурата е във всички области ? Опитайте и тук да кажете истина и ще ви елиминират веднага ! Комунизмът е в развит стадий в България, вижте си премиерът и ще разберете, че живеете в червена диктатура след като всяко негово изречение започва с "АЗ" !
86
0
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 2 седмици
За всички свободни позиции с професионално техническо образование какво възнаграждение е предвидено от капитала-350 euro .При минимум 1350 euro ще има излишък от кадри !
85
0
 
15
 
! Отговори
До 83 преди 2 седмици
Ти май изобщо не можеш да мислиш. Защо не знаеш къде са парите от вноските на пенсионерите? Как изобщо се опитваш да даваш мнение без изобщо да знаеш принципите на пенсионната система в България? Къде били вниските, боже, боже-е-е-е, събери си вересиите.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
82- ОТ КОЯ ПЕНСИОННА СИСТЕМА ЗАЕ ТОЯ ИНОВАТИВЕН НОМЕР...
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 82

Ти май нямаш деца.
82
0
 
21
 
! Отговори
Ицо преди 2 седмици
Политиката на гроб-всички млади ВЪН. Така е наредено на буда и той слушка, иначе той е вън.
81
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пенсионерите възпитали деца предатели-емигранти - трябва да им се отнемат пенсиите , всякакви граждански права , като охрана от роми , здравни грижи..

Кой какво е посял това това ще жъне , наказанието за предателство го знаете , останалото ще свършат ромите..
Трябва да се обединим здравите сили иначе ще свършим ограбени и убити от роми като предателите..
80
4
 
24
 
! Отговори
до 82 преди 2 седмици
че какво общо имат децата на пенсионери с пенсиите им ?!?
Нали самите пенсионери са работили в БГ-то и са им удържали пенсионни ?
Къде са тея пари ?
Ти н си добре с тая логика !
79
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 80

Не съм болен нито луд.. Трябва да отнемат пенсиите на пенсионери чийто деца не работят в България .. Има деца на пенсионери които един ден стаж нямат в България..
78
2
 
5
 
! Отговори
Киро Скалата преди 2 седмици
Тъкмо чета една статия... рекох да я споделя тук, статията от мен, изводите от вас:

3400 new UK space jobs created
+ income up from 13.7 billion pounds to 14.8 billion pounds
+ employment up from 38,522 to 41,900
+ exports up from 5 billion pounds to 5.5 billion pounds