Пенсиониращите се с 1/3 повече от младите на пазара на труда

Недостиг имало за всякакви специалисти във всички сфери и системи
107
Пенсиониращите се с 1/3 повече от младите на пазара на труда
Снимка: Булфото, архив

През следващите години младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще навлизат в пенсионна възраст. Така че прогнозите са за недостиг на всички видове специалисти, във всички сфери и системи, призна просветният министър Красимир Вълчев в Пловдив.

Още по темата
Според него това означава, че проблемът е не къде има недостиг и излишък на специалисти и в кои направления, а къде ще бъде по-малък този недостиг.

"В момента това, което правим в системата на висшето образование е да преструктурираме приема. Единствените професионални направления, в които може да кажем, че няма недостиг са тези от социалните, правните и стопанските науки, където продължаваме политиката за намаление на приема. Във всички други направления, имаме недостиг на специалисти", коментира той.

Велчев смята, че е редно учениците, които завършват езикови гимназии и студентите с хуманитарни профили първо да остават в България.

Много наболял е и проблемът с недостига на кадри с професионално техническо образование.

"Само за да се поддържа Тракия – икономическа зона са необходими 3000 души за обезпечаване на работните места, отделно още, за да се развива. Позициите, които изискват професионално техническо образование са тези, които са с най-висок ръст на доходите. В момента, в много предприятия тези позиции са с по-високи възнаграждения отколкото позиции, изискващи висше образование. Ние трябва да обвържем пазара на труда с пазара на образование. Това са отделни пазара, със своя собствена логика. Инструментите, с които разполагаме са приема, преструктурирането, определянето на специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда – това са специалности, в които хората, които ще се пенсионират в следващите 5 години са два пъти повече от тези, които в момента се обучават", обясни Вълчев.

Една от мерките, които  управляващите ще предприемат в тази посока е отпускането на допълнителни стипендии за учениците от специалностите в професионалните гимназии.

Отделно се предоставят и допълнителни средства на училищата, които обучат в тези специалности.

По отношение на хуманитарните профили, Вълчев посочи, че те са изключително важни за близкото бъдеще, когато голяма част от професиите ще бъдат заменени от машини и роботи.

"Тогава основният капитал на човека ще бъдат креативността, въображението, възможността да свързва знания. В най-малка степен ще бъдат засегнати тези професии, които ще бъдат свързани с разбиране, с грижата на човека. Всичко това означава, че хуманитарния профил ни е необходим", каза той.

В системата на висшето образование има недостиг на студенти в няколко професионални направления.
Броят на студентите по философия, история, религия, теология бил нищожен.

"Ние приоритизираме профилите и професиите, свързани с техниката, математиката и природните науки, защото имаме тревожен и драматичен очакван недостиг на студенти и специалисти в секторите, които изискват специалисти с инженери специалности. Този недостиг ще се задълбочава през следващите десетилетия. Същото може да се каже за педагогическите и природо-математическите науки", призна просветният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
37
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Споко доста хора ще взимат пенсии от чужди страни след време .че да блъскаш 40г за 400-500лв и да се чудиш що после пенсията 200лв няма файда .
10
2
 
45
 
! Отговори
Радомир преди 5 години
Абе кой да ти учи и да работи после за някакви символични заплати от по 800-1000лв. на месец? То само като сметнеш данъците и 20% ДДС дори и за манджата и лекарствата у нас и се оказва че няма смисъл. По-добре навън, и заплатата ще е по-висока, и образование за децата ще има нормално, и здравеопазване също ще имаш ако те осигуряват нормално. А тук, хем работиш, хем уж ти плащат, а ако се разболееш насреща един ....
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учат ни децата за дезертиори пък после олеле
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво да очакваме, възрастова граница 70 години за право на пенсиониране?
7
5
 
32
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Моите уважения към пенсионерите, но след пенсия трябва да им бъде предоставен ултиматум: или пенсия, или да работят заплата. Защото сега един работодател дава на пенсионера 400лв и го осигурява на 4 часа. А той бачка 8 часа.При тези условия млад човек не може да се започне работа
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"държавата" отдавна е във "мозъчен"фалит,всичко друго е следствия от него
5
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без връзки и за 500 бруто не може да почнеш работа.Винаги взимат само тези с връзки ако не си такъв емигрираш.Всеки търси заплата 1500 2000 нето стартово ама се оказва,че и за 500 700 бруто не може да намери,защото бизнесмена си назначава роднината а не него щото не му е роднина.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велчев говори на Андрешко за пазар на труда, а той пита: Колко ?
3
1
 
34
 
! Отговори
Kiro преди 5 години
Е как да останем в БГ-то, като заплатите са на символично ниво?
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като направиха висшето образование безбожно скъпо и само глупави с пари си купуват дипломи, така ще бъде.....
1
1
 
50
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Заради ниските заплати младите и способни хора отдавна напуснаха страната и никога няма да се върнат. Тук останаха само чакащи за помощи...