Виновните за ранните бракове на децата - родителите!

Те трябвало да носят наказателна отговорност
Обновена: 4 фев 2019 18:16 | 4 фев 2019 17:30, Камелия Цветанова
31
Виновните за ранните бракове на децата - родителите!
Снимка: Булфото, архив

Родителите трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни бракове на децата им, смята просветният министър  Красимир Вълчев.

Още по темата
Той уточни, че в момента има състав на Наказателния кодекс, в който се посочва, че ако едно лице склони непълнолетно към брак, подлежи на наказателна отговорност, но не и родителите.

Министърът определи проблема като "една от най-трудните задачи" при обхващането на децата в образователната система.

"Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на образование на детето е задължение на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със съгласието, ако не и под давление на родителите, и моето лично мнение е, че тази наказателна отговорност трябва да се носи от тях", каза още Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Това е въпрос на разговори, защото не става дума само за приемането на подобно решение, но и за възможността да бъде ефективно приложено, посочи министърът. По думите му проблемът е и социален, а в основата му са културни характеристики. Той отбеляза, че прокуратурата е активизирала усилия в тази посока през последната година, но въпреки това успехът е частичен. Според него за решаване на проблема с ранните бракове правото на образование трябва да бъде поставено на по-високо ниво в йерархията от права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Правото на образование на детето е задължение на родителя.Тоя май е спал на течение...
4
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 5 години
Тия са с повишено либидо и мислят само за секс , а родителите прости и ги тикат към това!
3
0
 
13
 
! Отговори
тя преди 5 години
Те им създават условията за секс !
2
1
 
28
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Единствено финансовия удар ще помогне!Махнете детските след трето дете,както и за деца родени от непълнолетни родители,премахване на институцията "самотна майка" и вменяване на задължение за издръжка на бащите-все пак тия деца не са непорочно заченати!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това на етноса не е брак.Няма ли граждански брак,това съжителство е невалидно.Децата на родилите и самотни"майки"непълнолетни трябва да се отнемат от държавата и да се дават за осиновяване в чужбина.Само така ще секне мерака за деца раждат деца.Никакви социални помощи.