Допълнителни уроци за деца, чийто майчин език не е българският

Целта е учениците да не отпаднат от системата, обясни Вълчев
Обновена: 6 фев 2019 21:47 | 6 фев 2019 21:07, Анисия Иванова
26
Допълнителни уроци за деца, чийто майчин език не е българският

Децата и учениците, чийто майчин език не е българският, ще посещават допълнителни уроци. Детските градини в страната ще имат възможността да организират до още 200 часа по български език, а училищата - и по други предмети. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в Панагюрище, цитиран от пресцентъра на МОН.

Средствата за допълнителните уроци по български език ще бъдат осигурени по два стартиращи проекти по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

По думите на министър Вълчев всички деца трябва да бъдат обхванати в образователна институция и да им се осигури допълнителна подкрепа.

"Чрез двата нови проекта ще имаме възможността да направим обученията по български език по-многочасови и да обхванем повече деца. Учителите трябва да направят индивидуални оценки, които да покажат нуждите. Целта е да не се натрупват образователни затруднения и учениците да не отпадат от системата", е заявил образователният министър.

Той е посетил две детски градини, ремонтирани със средства от ОП "Региони в растеж". Там министър Вълчев е обяснил, че детските градини са сред най-важните институции и е призовал учителите да положат максимални усилия за овладяването на българския език от всяко дете. Според него тези допълнителни часове също ще се заплащат по линия на проектите.

Министър Красимир Вълчев е присъствал и на среща за въвеждането на дуалното образование в Панагюрище. На нея министърът е потвърдил ангажимента за мотивирането на повече ученици към професионалното образование. "То задържа повече млади хора в регионите и в страната. Бизнесът има нужда от тези кадри и това е все по-трайна тенденция", е казал образователният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Ограмотител преди 5 години
М Ъ Р З Е ЛКойто иска,намира начин!Който не иска,намира причини....?!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те не отпадат от системата. Пишат ги, че ги има, а не присъстват. Ако не ги пишат, няма училище, няма учители, няма заплати. Учителите ходят да ги подбират по улици и паланки. Пишат се фиктивни оценки, няма двойки, няма оставащи. Бавноразвиващите се са интегрирани, включени са наравно и получават документи като всички. Който официално не се е писал, е постъпил по-честно и почтено от всеки директор, изпълняващ министерските нареждания.
17
1
 
20
 
! Отговори
ДОКОГА ?!?! преди 5 години
Докога за наша сметка ще получават бонуси като награда за мързела ибезхаберието си?Щом си създал дете, длъжен си да го пращаш на училище. Така е по закон.За да може то да усвоява учебния материал и да не пречи на останалите деца,детето ти трябва да знае официалния език на страната. Ако не си си направил трудато да научи този език още преди да тръгне на училище, значи си закононарушител и дължиш ТЕЖКА ГЛОБА в полза на хазната, а освен това и ще плащаш необходимите допълнителни езикови уроци!
16
2
 
19
 
! Отговори
До Г. Драганов преди 5 години
Откъде накъде за втори официален език в древната ни държава ще приемаме един неразвит език?Решението е много по-просто. След като някой не си дава труда добре да научи официалния език на държавата и не полага усилия и децата му да научат този език, значи той не се чувства част от нацията и не зачита държавата.В такъв случай ще му се даде документ за временно пребиваване в страната, и на него, и на децата му. Сгазят ли лука по някоя алинея от законите ни - марш от България!
15
1
 
17
 
! Отговори
Кой ще плаща? преди 5 години
Задължение на родителите е да научат децата си на официалния език на държавата, в която живеят. Ако ги мързи да направят това или ако не могат да го направят, тогава да им наемат частен учител.Откъде накъде от бюджета /от джоба на данъкоплатеца/ ще се вадят пари, за да бъде коригиран пропуск /безхаберие/ на родителите?!Ако родителите не знаят как да намерят такъв частен учител и нямат пари да му плащат, тогава общината да им помогне, но разноските да си ги поемат те, като отработват дължимото.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учениците отпадат от системата, защото от образованието им малко зависи. И защото образованието е теоретично. Принципна грешка е да очаквате всички хора ентусиазирано да учат абстрактни неща. Реално не го могат. Създайте им условия за полезно практическо развитие, да усещат радост от обучение.
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин министър, човек може да научи чужд език само до новото, на което е научил майчиния си език. Ромските деца, турскоговорящите говорят на смесица от различни езици, което не им създава усещане за норма. Няма един и то развит ромски език, на който да са написани научни текстове. А българските турци от селата говорят архаичен език, примесен с българизми.Ползването на език е свързано с цялостното познание на света. Трябва да им се разширява кръгозорът.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Целта е да се задържат зрелостниците в България и това е и причината един зрелостник да няма право да замени матурата по Бел с матура по друг език.
11
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До: Драганов- Само че албанците имат писменост,за разлика от ***...
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Ако искат да се записват, но да не са задължават родителите да записват децата на допълнителните уроци.
9
2
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Нова крупна гербаджийска кражба се задава !!!На власт са за да крадат !!!
8
3
 
6
 
! Отговори
До7 преди 5 години
Ако се въведе критерият грамотност за помощите тебе неминуемо ще те отрежат от тях.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво правим с децата чийто майчин език е български? Съдейки по неграмотността ширеща се тук във форума те също имат нужда от допълнителни уроци.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е в България да няма официален език. Така ако някой иска маже да основе турско, испанско, английско и друг вид училище, където децата няма да са задължени да учат БЕЛ.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите успяха да ме разсмеят с иронията си.
4
2
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Много лесно могат да бъдат принудени да научат български език и грамотност-като им бъде отрязан достъпът до помощи и гласуване,естествено не директно.Примерно-машинно гласуване без номера на кандидатите и разбъркване преди всяко гласуване,задължително собственоръчно написани декларации за помощи и прочее.За броени месеци ще научат езика!
3
3
 
9
 
! Отговори
Г.Драганов преди 5 години
Всъщност решението е много о просто като парламента на братска Северомакедония. Герб ни водят точно натам. Приемането навтори език в България е въпрос на време. Засега и северомакедонски и албански стават натовски а по късно и евроейски езици.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми за българчетата няма ли да има такива допълнителни уроци или да си плащат кат не са роми
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Допълнителни уроци по така наречения им "майчин език" или по български?Все пак сме България не Турция и С.Арабия.