Началото – твърде рано, краят – късно: Двете смени мъчат учениците

Промяната за децата е като досадното въртене на стрелките на часовника
Обновена: 10 фев 2019 09:07 | 10 фев 2019 07:45,
33
Началото – твърде рано, краят – късно: Двете смени мъчат учениците
Снимка: Visualhunt

Всяка пролет и есен, засега, въртим стрелките на часовника, за да минем от зимно към лятно часово време и обратното. Българските ученици минават през нещо подобно - редовно се налага да свикнат или с по-ранното ставане или пък да приемат, че ще бъдат на училище до късно. Всичко това е заради двусменната система на обучение, въведена у нас преди почти половин век, когато има бум на раждаемостта. Днес обаче има 2 пъти по-ниска раждаемост и двусменната система на обучение е отживелица според специалистите.

Промяната от втора смяна в първия учебен срок в първа смяна във втория обърква децата и е необходимо време за адаптация, подобно на състоянието при смяната на стрелките при лятно или зимно часово време.

Българското Министерство на образованието и науката пък има амбиция да спре практиката да се учи на две смени, пише "24 часа". Не и от следващата учебна година обаче, както първоначално бяха най-смелите планове. В основата на проблема стоят парите - трябват средства за преоборудването на сгради и строежа на нови, за да се поберат всички деца.

10% от училищата в страната, в които сега занятията са на двусменен режим, ще минат на обучение само сутрин още тази есен. Това искат и мнозинството от семействата, показа обществено обсъждане миналата година. Министерството вече се зае да регламентира нарочно изискване, че директорът на училището в сътрудничество с общината създава необходимите условия за полудневната организация на учебния ден, т.е. до обяд.

“Когато децата минават от втора в първа смяна, в първите 2 часа въобще не знаят къде се намират Първата смяна е категорично по-добра. Където има възможност, трябва да се случи”, убеден е Живко Жечев, който е и от двете страни на системата - и родител, и преподавател. Баща е на две малки деца и учител по физическо възпитание в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

Първокласникът му Михаил харесва времето, в което ходи на училище. Като ученик от началния курс той има привилегията да е само в първа смяна, а следобед е занималнята. Малките започват в 8,20. Мишо предпочита да става в 7 ч, но понякога се налага да го будят и по-рано, когато баща му е на работа и двамата трябва да тръгнат заедно към училище. Детето тренира баскетбол и джудо. Ходи и на народни танци, но те са късно и след тях се чувства изморен, та размишлява дали да не се откаже от тях.

"Да си пишеш домашните сутрин, е кофти, времето е ограничено и обикновено не стига, когато имаме 7 часа и аз се прибера след 19 часа, на мен ми остава само да си почина, да напиша 1-2 домашни и да си легна", твърди 5-класникът Калоян Манчев, който от 6 февруари е втора смяна.

И той предпочита първата смяна, режимът съвпадал повече с този на възрастните. "Аз лично имам повече свободно време при първа смяна", категоричен е Калоян. Срещите с приятелите оставял за петък.

След междусрочната ваканция той започва уроците в 13,30 часа и ще се прибира според броя на часовете. Максимумът са 7 часа на ден, тогава ще свършва чак в 19,10 часа.

“Децата трудно могат да организират времето си във втората смяна. Първата смяна има това предимство, че след училище те разполагат с повече време, което да използват. Втората пък ги прави по-организирани”, коментира майката на Калоян Миглена Манчева.

Мерките и сроковете за въвеждане на едносменния режим във всяко населено място се различават според демографската ситуация, материалната база на всички училища в тях и възможностите за разширяването ѝ.

66 училища са заявили, че ще се наложи да дострояват, а в няколко плана е посочено и че ще трябва да изградят освен нови постройки и топла връзка към сегашните сгради, да вдигнат физкултурни салони, допълнителни класни стаи, столови.

Изцяло нови сгради са нужни на 38 училища, показва справка от Министерството на образованието и науката. В 134 ще успеят да минат към уроци на една смяна само с оптимизиране на план-приема. Други 141 се нуждаят първо от преустройства, ремонт и преоборудване на базата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм от 8 ч на работа. Много ме мъчи МЕН това, че часовете на дъщеря ми, 2ри клас, започват от 8.20 и редовно закъснявам за работа. Искам да започват в 7.30 и да ходя на работа навреме. Някой трябва да ги храни и облича тази деца, да им купува помагала, да им организира празненствата и т.н. Един безработен родител няма да е от полза, освен да води детето късно на училище и да го прибира след това.
9
3
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Проблема е, че 8 часа сън са достатъчни за нас, но СЗО препоръчва за 7 годишен по 9 часа, а и не е разумно детето да се движи в тъмните часове на денонощието
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 22:15 до 6:15 са 8 часа сън, аз не виждам къде е проблема
7
14
 
10
 
! Отговори
стига глупости преди 5 години
И аз 12 години карах на такива смени ама нищо не ми е станало
6
15
 
22
 
! Отговори
Ал Пачино преди 5 години
Айде сега...глезена работа. Тези две смени са от не знам си кога и какво, сега ли чак почнаха да се "мъчат" децата!?! Това ли ни е проблема в днешно време?!?
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да всяко едно училище да предава уроците си и класните стаи онлайн. Така хем ще си учат дори по време на грипните ваканции.
4
12
 
7
 
! Отговори
kkk преди 5 години
До родителГлупости!!! На повечето хора в това число и деца са по-работоспособни и по свежо мислене сутринта. Много деца им е по-лесно да учат на свеж акъл сутрин отколкото ако са уморени и да учат следобед
3
11
 
10
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 5 години
Тези мрънканици са поредното доказателство за лицемерното ученолюбие на българския народ. Ако може да станат задължителни три седмици грипна ваканция две седмици дървена, да се разреши преписването, вземането на изпит срещу пари или креват при по-големите да се поощрява, и т.н. А защо срещу определена сума детето да ходи изобщо на училище ?
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си легнат в 20.30 ще са адекватни.
1
10
 
15
 
! Отговори
родител преди 5 години
А смяната от 7:30 дали не е прекалено ранна за учениците? Моето дете е от 7:30 на училище и това е абсурдно. Нека ги направят междинни, да започват от 8:30, както е г-д работното време на родителите, а не да юркат децата толкова рано. Нито те, нито учителите са адекватни толкова рано сутрин.