Началото – твърде рано, краят – късно: Двете смени мъчат учениците

Промяната за децата е като досадното въртене на стрелките на часовника
Обновена: 10 фев 2019 09:07 | 10 фев 2019 07:45, Боряна Павлова
33
Началото – твърде рано, краят – късно: Двете смени мъчат учениците
Снимка: Visualhunt

Всяка пролет и есен, засега, въртим стрелките на часовника, за да минем от зимно към лятно часово време и обратното. Българските ученици минават през нещо подобно - редовно се налага да свикнат или с по-ранното ставане или пък да приемат, че ще бъдат на училище до късно. Всичко това е заради двусменната система на обучение, въведена у нас преди почти половин век, когато има бум на раждаемостта. Днес обаче има 2 пъти по-ниска раждаемост и двусменната система на обучение е отживелица според специалистите.

Промяната от втора смяна в първия учебен срок в първа смяна във втория обърква децата и е необходимо време за адаптация, подобно на състоянието при смяната на стрелките при лятно или зимно часово време.

Българското Министерство на образованието и науката пък има амбиция да спре практиката да се учи на две смени, пише "24 часа". Не и от следващата учебна година обаче, както първоначално бяха най-смелите планове. В основата на проблема стоят парите - трябват средства за преоборудването на сгради и строежа на нови, за да се поберат всички деца.

10% от училищата в страната, в които сега занятията са на двусменен режим, ще минат на обучение само сутрин още тази есен. Това искат и мнозинството от семействата, показа обществено обсъждане миналата година. Министерството вече се зае да регламентира нарочно изискване, че директорът на училището в сътрудничество с общината създава необходимите условия за полудневната организация на учебния ден, т.е. до обяд.

“Когато децата минават от втора в първа смяна, в първите 2 часа въобще не знаят къде се намират Първата смяна е категорично по-добра. Където има възможност, трябва да се случи”, убеден е Живко Жечев, който е и от двете страни на системата - и родител, и преподавател. Баща е на две малки деца и учител по физическо възпитание в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

Първокласникът му Михаил харесва времето, в което ходи на училище. Като ученик от началния курс той има привилегията да е само в първа смяна, а следобед е занималнята. Малките започват в 8,20. Мишо предпочита да става в 7 ч, но понякога се налага да го будят и по-рано, когато баща му е на работа и двамата трябва да тръгнат заедно към училище. Детето тренира баскетбол и джудо. Ходи и на народни танци, но те са късно и след тях се чувства изморен, та размишлява дали да не се откаже от тях.

"Да си пишеш домашните сутрин, е кофти, времето е ограничено и обикновено не стига, когато имаме 7 часа и аз се прибера след 19 часа, на мен ми остава само да си почина, да напиша 1-2 домашни и да си легна", твърди 5-класникът Калоян Манчев, който от 6 февруари е втора смяна.

И той предпочита първата смяна, режимът съвпадал повече с този на възрастните. "Аз лично имам повече свободно време при първа смяна", категоричен е Калоян. Срещите с приятелите оставял за петък.

След междусрочната ваканция той започва уроците в 13,30 часа и ще се прибира според броя на часовете. Максимумът са 7 часа на ден, тогава ще свършва чак в 19,10 часа.

“Децата трудно могат да организират времето си във втората смяна. Първата смяна има това предимство, че след училище те разполагат с повече време, което да използват. Втората пък ги прави по-организирани”, коментира майката на Калоян Миглена Манчева.

Мерките и сроковете за въвеждане на едносменния режим във всяко населено място се различават според демографската ситуация, материалната база на всички училища в тях и възможностите за разширяването ѝ.

66 училища са заявили, че ще се наложи да дострояват, а в няколко плана е посочено и че ще трябва да изградят освен нови постройки и топла връзка към сегашните сгради, да вдигнат физкултурни салони, допълнителни класни стаи, столови.

Изцяло нови сгради са нужни на 38 училища, показва справка от Министерството на образованието и науката. В 134 ще успеят да минат към уроци на една смяна само с оптимизиране на план-приема. Други 141 се нуждаят първо от преустройства, ремонт и преоборудване на базата.


33
Още от Образование
Близо 9 милиона инвестиция в сигурността и качеството в бг училищата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не знам как ще открият вкъщи топлата вода , огъня И Т. Н . като заспиват в 2 часа през нощта с телефон и таблет в ръка , а на сутринта се прозяват в училище и гледат тъпо учителя си , който въпреки прозяващите ученици си върши работата . Или с една дума , който иска да учи , ще учи при всякакви условия , който не ще - СИ ТЪРСИ ОПРАВДАНИЯ .
29
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 1 седмица
Беше така...преди доста години! Немската система е като изкараш началното имаш избор за Hauptschule, Realschule и Gymnasium. Но, в началното училище Grundschule има тест за всички деца и ако не покриеш норматива забрави за Gymnasium!!! А за университет тя ти трябва... разбираш ли? Иначе другите са като нашите техникуми и дават добра основа за занаятчийска професия,шофьори и т.н Но за университет... до там.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 21

Основните и средните общообразователни училища, ако са организирани като хората и ако дисциплината и преподаването там са на ниво, са нещо безценно. Казвам го от личен опит. Имах шанс да уча в такива училища.
Проблемът се състои само в това, че ако завършиш подобно училище, след средното трябва вече да учиш още нещо, за да имаш конкретна професия. Ако можеш и искаш да си го позволиш, после цял живот ще бъдеш ориентиран във всички сфери на живота, защото основата е много стабилна
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Физическото в училище е пародия защото ако си съвестен в часа , в другия просто влизаш потен , мръсен.. как сме карали тези часове по ко.му..ни..зма , пак така само че никой не смееше да протестира.. смените? , ами те ,децата , и само първа смяна да са ,пак ги задържат до късния следобед ..по новия закон е така ,щото се водим от западните училища ,където се стои през целия ден ,да ,ама там можеш да се измиеш , преоблечеш , да починеш преди другите часове ,да хапнеш някаква прилична храна
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Също така мисля, че най-задължителния час, всеки ден е физическо възпитание + извънкласно поне два часа на ден. Но не да ги изпитват на някакви нормативи и т.н. - кой каквото му харесва - кеф ти футбол, кеф ти баскетбол, кеф ти лека атлетика и т.н. Важното е да се движат.
Не виждам смисъл да им тъпчат главите с глупости, само най-основното от всички дисциплини. Останалото - свободноизбираемо. В момента на книга учат какви ли не щуротии, които не ги вълнуват - на практика излизат неуки
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идеята на нашата образователна система е "наши" хора да взимат едни пари от едни учебници и помагала, обществените поръчки не ги броим. Резултатът е безмислесни учебници, нископлатени, комплексирани и некадърни учители. Трябва да се инвестира в учителите, не в учебници. На един добър учител не му трябва учебник. Един добър учител може и трябва да бъде пример за подражание на децата и децата да го уважават, но не защото така трябва или защото се страхуват от него. Ама това е само мое мнение...
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Децата са претрупани с много информация и като зовършат средното се оказва, че нищо незнаят. Това е нивото на бг оразованието.
23
1
 
14
 
! Отговори
22 преди 1 седмица
Това, че на хората тук "нищо не им е станало" не мога да бъда сигурна. ОБАЧЕ ако 1 училище започва в 8 е идеално. повечето офис служители започват около 9 (има изключения, разбира се). До 2 са приключили и след това могат да учат и да имат свободно време за спорт. Ако в 1 ден имат история, география и литетарура- забравете да се подготвят качествено за 5 - 6 часа + останалите предмети, а и след това да слушат качествено в училище. Не е идеята просто да се седи над тия учебници.
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Особен смисъл от българското образование НЯМА.Зазубряне на тъпотии,това се налага и това се толерира, не може на второкласник домашните да отнемат 8 часа, това издава некадърността на даскала. Вече след 12 клас лъсва горчивата истина, че без частни уроци няма никакъв шанс да се издържат приемните изпити за който и да е университет.Аз от 13 години не ходя на училище,но болшинството от учителите с които ме срещна живота са едни злобни,мързеливи и глуповати хора с комплекси и неудовлетвореност от
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От училището вече няма никаква необходимост!
Всички успели хора са станали такива, защото не са ходили на училище! Спали са, правили са каквото си искат и са имали време за мислене.
Трябва да дадем възможност на нашите деца да открият огъня, топлата вода и колелото!
Най-добре е всеки родител да си обучава сам, ако иска, детето, когато иска и на каквото иска.
20
0
 
2
 
! Отговори
Ех Боряно Павлова преди 1 седмица
До Анонимен 17

Не баце, В-то е дописано в последните 28 минути.
19
0
 
24
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Тотално объркано образование и безкрайни промени с удължаване на времето за учене и местене на матурите. Свръх тежки чанти и безобразно ниска дисциплина водеща до насилие. ГОСПОДА МИНИСТРИ ГЛУХИ И СЛЕПИ ЛИ СТЕ?????
18
0
 
13
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 седмица
Бе не мога да разбера, колко трябва да падне още прираста на населението в България, че училищата и градините да започнат да функционират нормално? Последните години се раждат по 50-60 000 деца на година, половината от които традиционно не посещават учебни заведения, а от останалите поне 5% емигрират с родителите си всяка година...
17
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Що не направите първа смяна да започва когато идва директора на училище? Зная един който идваше винаги в голямото междучасие, после до 10.30 пиеше кафе в директорската стая, после малко телевизия от камерите, най вече да огледа младите учителки и деколтетата им и станало обяд. После почивка до към 14.00 пак кафе, камери и станало време за ходене. И това е над десет години...преки наблюдения имам.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ех Боряно Павлова

"В"-то е написано отделно, с друг шрифт.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 10

Правилно разсъждаваш. Но защо не са като теб родителите от екзотичния етнос. ромките не работят, но нито водят децата си на училище, нито ги взимат оттам дори и в случаите, при които не им е организиран транспорт с наши пари.
Изключение се прави само за момите за омъжване. Станат ли на около 12 г., семейството се стреми около тях да е майката, бабата, по-голям брат. За да не я откраднат за булка и после да им дадат по-малко пари за нея.
14
16
 
15
 
! Отговори
София преди 1 седмица
Абе, бива ли да сте такива меки китки, бе, бабите ви по девет часа ли са спали и все на слънце ли са учили?! Проблем има с престараващите се родители, новодошли от гората, които си мислят, че отглеждат престолонаследници... По-добре спрете да си водите сополивите утрочета по градини и училища, за да няма всяка година грипни епидемии, погледнете малко по-широко скроено на живота и се отпуснете. И с вашият "Иванчо", и без него, ще изгрее слънцето, не сте толкова значими в глобален мащаб :) Клоуни!
13
0
 
10
 
! Отговори
Втората преди 1 седмица
Смяна отдавна е в чужбина
12
3
 
3
 
! Отговори
acca преди 1 седмица
сяка?!? :D
11
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да..да ги съжалиш направо!Ами...да си цъкат цял ден в фейс-боклука от дома,викайте ги само да си вземат бележниците на края на годината!Всички сме минали през тези смени и сме още добре! "...не им било интересно в училище,да им дадем таблети,много рано ставали,не им било интересно да пишат,ма носели учебници и т.н.)А на някой да му прави впечатление че малките стават все по-глупави,по-наивни,по-жестоки,по-мързеливи?!Някой?