Защо германци избират да учат за зъболекари в България?

Който си мисли, че в България се взима лесно диплома, се лъже!
15 фев 2019 19:01, Елка Василева
33
Защо германци избират да учат за зъболекари в България?
Снимка: архив, Reuters

Да влезеш стоматология в Германия е доста трудно. Малцина успяват да получат място в тази специалност. Затова някои се насочват към България – там плащат 8000 евро на година, но пък приемът е много по-лесен.

Броят на германските студенти в чужбина постоянно расте. През 2018 той е бил почти три пъти по-висок, отколкото през 2000-та година, се посочва в началото на обширна статия по темата на "Ханделсблат", цитирана от Дойче веле. В нея се разказва за опита на 27-годишния Марсел, който следва стоматология в София.

От изданието научаваме, че той е един от 150-те хиляди млади германци, които днес следват извън родината си. Особено впечатление прави високият дял на младежите, избрали специалности в областта на здравеопазването - като хуманната или денталната медицина, посочва "Ханделсблат".

Авторът на статията обяснява, че за да успее човек да влезе в тези специалности в някой германски университет, трябва да е завършил гимназия с много висок успех: най-малко с 1,3 (в Германия диплома с пълна шестица се равнява на 1,0; оценката 1,3 отговаря на българската 5,70). В Германия броят на местата в тези специалности е ограничен и затова те се наричат "Numerus Clausus". За всички онези, които имат по-нисък успех в дипломата, но искат непременно да станат лекари или зъболекари, алтернативата се нарича Източна Европа, пише вестник "Ханделсблат".

Какво трябва да знаят кандидатите?

В Медицинския университет в София няма "Numerus Clausus", посочва изданието и добавя, че кандидатите трябва да представят диплома за средно образование с високи оценки по химия и биология, както и да издържат приемния изпит. Авторът пише, че таксите за обучение в България са ниски - в сравнение с тези в Чехия или Унгария.

Именно това накарало Марсел да кандидатства стоматология в София. В Германия той първоначално следвал право. В един момент обаче решил, че иска да се прехвърли в медицинска специалност. За това обаче му трябвало отлична диплома, а неговият успех бил по-нисък от 1,3.

С помощта на посредническа фирма той кандидатствал в България и се подготвил за приемния изпит, който издържал успешно. Тази услуга не е никак евтина - в една от водещите фирми на германския пазар "StudiMed" подобно нещо струва 8000 евро. Тя обаче включва и помощ за намирането на жилище под наем и извършването на адресната регистрация на студента в съответната служба, посочва "Ханделсблат".

Марсел, който е роден и израснал в малко градче в провинция Баден-Вюртемберг, е минал през цялата тази процедура и вече следва стоматология. Сградата на факултета, в който учи, е строена още по социализма и носи типичните белези на архитектурата на Източния блок, изтъква "Ханделсблат" и добавя, че все пак тя се вписва идеално в градския пейзаж на София.

Пред изданието Марсел сравнява българската столица с Берлин отпреди 20 години. "В София има доста стари постройки, типични за Източния блок, но и немалко модерни сгради, както и богат културен живот", разказва германецът.

Той пристигнал в София през лятото - сезон, в който в този град човек може да предприема най-различни неща в свободното си време. През зимата пък човек може да кара ски - само на половин час път от София, пише "Ханделсблат".

През седмицата Марсел по цял ден е отдаден на следването - той ходи на лекции и на практически упражнения в Университетската клиника. Сред нещата, които особено цени в университета, е преподаването в малки групи и интернационалната среда.

Марсел разказва, че има състуденти от Англия, Гърция, Турция, Австрия, Италия. Обучението е на английски, но през първите две години от следването изучаването на български е задължително. Междувременно Марсел може да се разбира с пациентите си, да дава консултации на български и да записва часове за прегледи.

Друга особеност на следването в България са колоквиумите - специални изпити за проверка на знанията на студентите от два до четири пъти на предмет и на семестър. Тези междинни изпити, които в Германия са непознати, гарантират, че студентите учат и по време на семестъра.

8000 евро на година

Годишната такса за обучението е 8000 евро, т.е. цялото 6-годишно следване струва общо 48 000 евро. Доста по-скъпо е, отколкото в Германия, но пък в София студентите нямат допълнителни разходи за материали и инструменти, тъй като университетът предоставя почти всичко необходимо.

Таксите за обучение може и да са високи, но поне разходите за живот в България са по-ниски: Марсел си дели едно жилище с още един човек и плаща 255 евро месечен наем. До университета стига за 20 минути пеша. Той изкарва целия месец с 450 евро - за наем, храна и за свободното време.

"На пазара килограм картофи струва 60 или 80 стотинки, за 3 лева можете да изпиете едно капучино в някое заведение или да изядете един дюнер", казва Марсел. Той ходи и на фитнес, за който плаща по 25 евро на месец. А когато иска да отскочи до Германия, лети с някоя от нискотарифните компании, напр. с Wizzair за около 20 или 30 евро. 

Теоретично по време на следването Марсел би могъл да се прехвърли в някой германски университет, но той не иска. Предпочита да завърши в България. "Едва 10% от студентите действително се прехвърлят. Останалите остават да следват в България", казва за "Хансделсблат" Хендрик Лол от "StudiMed" и обяснява, че българските дипломи се признават във Федералната република, както и че процедурата не е сложна.

Ако трябваше отново да избира къде да следва, Марсел пак би се насочил към България, признава той пред "Ханделсблат". "Но който си мисли, че в България се взима по-лесно диплома, се лъже. Нужна е висока мотивация", посочва 27-годишният германец.

Марсел вече е свикнал с живота в България и иска да завърши следването си там. След това може да работи като зъболекар където си поиска. В Европа дори няма да му се налага да държи допълнителни тестове. Самият той се замисля за Швейцария или за някоя от скандинавските страни. Но все още не е взел окончателно решение. Засега се наслаждава на студентския си живот в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: германцистоматология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото им е по-евтино и срещу пари все ще завършат от раз. Навремето нали всякакви същества учеха срещу долари ставаха "лекари", "зъболекари", "фармацевти"..... Сега не е по-различно. То това си е политика в целия свят на не много умни или от други държави да им се вземат парите, защото се знае, че собствената система няма да ги допусне да стигнат далеко.
26
3
 
14
 
! Отговори
Зъболекар преди 5 години
В Германия е горе-долу без пари, в сравнение Е8000 е здарво дране. Така че в Бг отиват само германските двойкаджии - плащат си гяволъка.
25
3
 
11
 
! Отговори
е? преди 5 години
Във варненския медецински има към 100 германки и 200 индиеца ! Общо от 36 държави студенги ,а за това статия кога ?
24
12
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
извинявай но не бих заменил Texas A&M със софийския , каквото щеш и да ми разправяш!
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе предатели проклети .. Шанхайската Класация дава на МУ-София е в топ 500.. Твърде висок рейтинг.. Идете за 2018г. Клинична медицина.. Универиситети които са непосредствено след МУ_СофияSwiss Federal Institute of Technology LausanneSwitzerlandSwiss Federal Institute of Technology ZurichSwitzerlandTexas A&M Health Science CenterUnited StatesThe Second Military Medical UniversityChinaThe University of Texas at AustinUnited StatesThe University of Texas at Dallas
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна трагедия. Програмите в България са изключително хаотични и анахронични. Само искат да гълтат пари, а дори нямат достатъчно кадри да обучават. Имах неблагоразумието да се запозная отблизо. Някои и след 4 години още една семпла процедура не могат да направят. И няма никаква регулация на тези алчни и арогантни хора, които се предполага, че трябва да служат на обществото.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия има много желаещи да учат медицински специалности и ограничена бройка места. Системата е сложна и стара. Странно е например, че завършилите по-предна година могат да влязат с по-нисък успех . Докато се намъдрят как да си променят системата, така че и техните кадри да не изтичат, минават години. Глобализацията води до непрекъснато текучество. Което е нервно за всички.
20
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18По "плочките" се познава! Българското и "родно" стократно негодно!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но на немец никой няма да даде работа, ако покаже диплома от България....Кой дава работа на зъболекар, бе човек? Трябва да има нужното завършено образование, за да получи разрешително да практикува (сам или да си дели наема с други във вече съществуващ кабинет). Озорват се много, докато си позволят основното оборудване на кабинета, но след това наистина забогатяват.
18
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе предатели .. Твърде много хора има в България със западни дипломи , и можем да преценим кое е лошо и кое е добро.. И се оказва , че голяма част от хората със западни дипломи са по-зле от тези завършили в България..
17
16
 
4
 
! Отговори
D преди 5 години
1. Обравованието в България не е на ниво дори и в медицината. Докато бях в един ресторант на съседната маса студенти по медицина се хвалеха един на друг как са преписвали.2. Докато детето ми беше в болница в Англия се появи медицинска сестра (мъж), който беше завършил в България. Ама защо ли само е завършил и не е останал да се развива там ... представа си нямам хаха
16
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който си мисли, че в България се взима лесно диплома, се лъже.......................тя се купува!След това я заравяш в някоя саксия, викаш силно някаква заклинание и чакаш да поникнат жълтиците!
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Героят от статията е Марсел - на снимката в Ханделсблат - евреин. На него други евреи ще му немерят работа в Германия. Но на немец никой няма да даде работа, ако покаже диплома от България.
14
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е чиста лъжа. Западняци, които "слеват" в България са хибридни войници на НАТО.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия висши училища има както и тук , под път и над път. В радиус 50 км все ще има университет. Те са с различен ценз.
12
2
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Тези Специалности - Зъболекар , Шлосер , Автотеникиджия , Златар - Трябва да си Майстор .
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата между българската и немската образователна система е много голяма. Релвантно за статията е да се спомене, че там има различни видове училища с различни документи за завършване, даващи различни права за следване. Това, което тук наричаме матура, не съответства на техните изпити, още по-малко на Abitur. В средната оценка за документа за средно образование при тях се включват редица дейности, оценявани в много широка скала . Любопитно е да се спомене, че има и оценка по-добра от 1.
10
10
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Сега не знам как се влиза във ВУЗ в България , но навремето се полагаше кандидат студентски изпит , става дума за преди доста години когато аз бях студент в ХЕИ със сепиалност Инспектор на кенефите ! Сега успешно работя по професията си в Германия и печеля добри пари ! Ако бях останал в България да се грижа за хигиената на кенефите , щях да умра от глад !
9
5
 
21
 
! Отговори
Aneliya преди 5 години
Приемът за чуждестранни студенти в немски университети не е труден, без изпит. Проблемът е завършването, с тежки изпити. За преписване и тн не може и да става въпрос...
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубава статия!