МОН с идеи за класните стаи: Стъклени прегради, повече място!

Искат да създадат условия на учениците за повече комуникация
22 фев 2019 08:40,
16
МОН с идеи за класните стаи: Стъклени прегради, повече място!
Снимка: Pixabay

Създаване на повече пространства за учене в школата и кътове, в които децата да могат да общуват свободно. Това ще бъде заложено в подготвените промени в държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

Образователното министерство иска да създаде повече пространства за учене в училищата, както и кътове, в които учениците да общуват свободно. Това са част от промените, заложени в новия държавен образователен стандарт за физическата среда и информационно и библиотечно осигуряване на детските градини и училищата, обясни министър Красимир Вълчев.

Още по темата

В стандарта ще бъде засегнато оборудването на класните стаи, трансформация на стаи в мултифункционални пространства. Така например ще бъде посочено как четири класни стаи могат да бъдат преструктурирани на две или между тях да има споделено пространство между тях с помощта на прегради, прозрачни врати, пише "Монитор".

Целта е класните стаи да бъдат по-отворени, което пък     да направи учебния процес по-гъвкав и да се създаде възможност на учениците да се прегрупират. Със стандарта ще бъде насърчено и създаването на повече пространства за учене и зони за отдих.

В дворното пространство пък ще се стимулира игровият процес, като се правят повече кътове за сядане и общуване или пък такива за изнесени класни стаи.

Не се предвижда промяна в изискванията за квадратурата на учебните помещения.

Стандартът ще дава напътствия как училища могат да направят учебната среда и пространството в тях по-интересно и за учениците.

"Този стандарт ще бъде по-малко инструктиращ, ще дава насоки за модернизация на образователната среда така че тя да бъде по-благоприятна и по-мотивираща, да спомага и иновативните форми за учене", обясни Вълчев. Стандартът може да се прилага както от новоизраждани училища, така и такива, които се ремонтират, но няма да бъде задължителен. Все още промените се обсъждат със Съюза на архитектите.

Подобни практики се срещат вече в различни училища в страната. Много от тях избират нестандартно подреждане на чиновете в класната стая или са обособили зони с дивани и книги за междучасията на децата. Учебната фирма в новооткритата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е пример за трансформация на образователната среда. Тя се състои от няколко динамични пространства, които са обзаведени по нестандартен начин. В учебната фирма има една голяма лекционна зала, малка лаборатория по роботика, динамично място за креативна работа и една компютърна лаборатория, която е подредена по различен начин. Тези пространства обаче се преливат едно в друго, без да се ограничават от преградни страни.

"Така, докато една група или екип работят на едно място, на съседното работят други. Те могат заедно да ходят в лекционна зала и после пак да се пръскат на различни групи. За мен това е правилният начин за организиране на креативната работа, защото тя не понася ограничения и стереотипи", сподели преди време в интервю за "Монитор" директорката Димитрина Тодорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ още едни тоалетни - 3 вид, за неопределилите се. Не става ясно от ДОС на кого ще се падне честта да финансира промените в средата. Намаляване на броя на децата и учениците в паралелка/група, подобряване на учебното съдържание - качествено, не с настоящите приумици, инвестиране в нови училища и детски градини. Колко такива се построиха или ремонтираха до момента?
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми управляващи на образованието. Ученето е трудна и сложна работа и иска много усилия и организация от учителите и обучаемите. Какви са тия стъклени прегради, какви са тия интегрирани пространства, кой на кого и как ще пречи да учи, какви са тия приумици за много пари. Вие не можете да вкарате учениците в затворено пространство - класната стая, а се готвите да разваляте стените на класните стаи. Едно е да ходиш на училище и съвсем друго е да учиш, а съвсем трето да научиш. Ясно ли е?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стъкло, а съдържанието трябва да се промени! И ако обикновения човек го разбира, как пък тези министри и пишещи учебници, не го разбраха...?!
14
0
 
17
 
! Отговори
Какви преди 5 години
стъклени прегради, какви пространства без прегради?!? Имаше една стихче "Как се учи в обща стая": "Наш'та крава искри дава, сутрин тя пасе метал". В единия край ще учат аритметика, по средата музика, а в другия край - химия (примерно).И стъклените прегради, както вече коментира някой, са в пълен разрив и с безопасността, и с концентрацията на децата.М.А.Л.О.У.М.Н.И.Ц.И!!!
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото училище трябва да е с прозрачни стени, врати, тавани. Всичко да се вижда. какво става в директорския кабинет, тоалетните, на горния етаж. Това е Министерство на откачените и ненормалните.
12
1
 
27
 
! Отговори
. преди 5 години
Първо:Спешно ограмотете подрастващите! Това е огромен проблем за много голям процент от младите хора.След това мислете как да харчите парите за глупости.
11
1
 
16
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Вместо да се създадат условия за едносменно обучение в училищата, те се занимават с простотии.
10
0
 
17
 
! Отговори
Ne zabravqm преди 5 години
И образователния министър като останалити в това правителство!Разлика нула!Всички са еднакво умни!
9
2
 
27
 
! Отговори
марги преди 5 години
Коя джендърска организация даде тази идея??? Не стига че не можете да ги озаптите, но дайте им свободно да се разхождат от стая в стая и да се "забавляват"! Мисля, че това е целенасочено затъпяване на децата и вече сме първи по процент на "функционално неграмотните"! Децата ни не знаят какво е труд, концентрация, учене и утре ще станат от "излишните хора"! КАТАСТРОФА!
8
1
 
39
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 години
Не разбрахте ли,че съсипахте българското училище?!?!
7
1
 
25
 
! Отговори
домати с колците преди 5 години
Не спряха да търсят работа на техните хора и фирми. Какви ли не глупости ще измислят да се направят във всички свери и да се купят, за да може някой да направи кинти.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Пак ли ще усвоявате?--ще "усвояват" ... душите на децата , защото без тях (пчеличките) , тия "отгоре" са загубени !
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стъклени прегради, повече място!--какъв е тоя ексхибиционизъм, каква е тая скрито "разголване" към което се тласкат децата ? Ами ако прекалената "прозрачност" създава повече физически дискомфорт на учениците, ако повече ги разсейва (те и без това не внимават в час) в учебният процес, вместо да ги концентрира, ако създава още по-голяма неглижиране на ученето, какво правим!СПРЕТЕ СЕ да разяждате децата на подсъзнателно ниво!
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези учители, директори, индоектири само милиони харчат, а масово неграмотни ученици излизат с подарени дипломи....
3
1
 
25
 
! Отговори
гфрт преди 5 години
малоумщини
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли ще усвоявате?
1
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стъклени прегради, да може по-лесно да се заколят като ги счупят по невнимание. Бравос на гения.