Занаятите настъпват, професионалните паралелки растат

Расте броят на профилите по математика и природни науки
Обновена: 15 мар 2019 07:47 | 15 мар 2019 07:38, Елка Василева
9
Занаятите настъпват, професионалните паралелки растат
Снимка: архив, Reuters

Професионалните паралелки, в които учениците ще учат и усвояват занаят, постепенно се увеличават за сметка на профилираните, част от които са езиковите и които са в застой. Това предвиждат предложенията за план-прием след 7-и клас от шефовете на регионалните управления на образованието в страната. Окончателният трябва да бъде одобрен от просветното министерство до края на април.

В София предлагат 383 паралелки или с 2 по-малко за настоящата учебна 2018/2019-а, когато бяха предложени 385. За място в тях ще се борят 10 488 ученици, които са с 400 повече от тази година.

От столичния инспекторат залагат в план-приема 154 професионални паралелки, което е с 5 повече. Сред новите възможности за гимназистите са „Облекла по поръчка“ в ПГ по облекло „Княгиня Мария Луиза“, „Бутикови облекла“ в ПГ по текстилни и кожени изделия, както и „Експлоатация на автомобилния транспорт“ в Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“, която се завръща в заложените в план-приема паралелки след отсъствие от 10 г.

Най-голям дял от профилираните паралелки заемат тези с профил „чужди езици“ (54%), а след тях се нареждат тези в STEM направления – математика, информатика, природни науки, информационни технологии.

„Постарали сме се да бъдем гъвкави. Работили сме в екип с директорите, за да направим един добре балансиран прием“, обясни шефката на столичния инспекторат Ваня Кастрева. Въпреки че профилираните паралелки все още са повече от професионалните – 229, те са със 7 по-малко от предходния план-прием, когато бяха 236.

„Продължаваме тенденцията за плавно намаляване на профилираните паралелки за сметка на професионалните“, заяви Кастрева.

Сред всички паралелки в столицата има 20 със защитени специалности от професии или 15 с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

В ПГТЕ „Хенри Форд“са предложени общо 11 специалности, от които 2/3 попадат в този списък, обясни нейният директор инж. Таньо Стойчев. Една от тях е „Подемна и асансьорна техника“, която не е събирала необходимия брой кандидати от 11 г. За да привлекат желаещи и да направят по-интересна защитената специалност, гимназията ще бъде оборудвана с учебен асансьор. Инж. Стойчев обясни, че вече са водили преговори с водещи фирми. Те ще бъдат създадени до 2 години и така, когато учениците започват обучението си по профилираните предмети, ще имат къде да практикуват още преди да завършат.

Добър пример за съчетаване на език и STEM специалност е Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Директорката на школото Емилия Лазарова обясни, че 7-те паралелки, които предлагат освен втори профилиращ немски, испански или руски, в гимназията има и трети акцент в областта на биологията, химията, физиката, математиката, информационните технологии.

„Преподаването на природните науки на английски език е една по-добра предпоставка за изучаването им и дава възможност за по-активно включване на учениците“, коментира тя. Учениците могат да използват повече онлайн източници, чуждоезикова литература.

В Пловдив предлагат 236 паралелки - 88 профилирани и 148 професионални. Така от регионалния инспекторат залагат с 34 професионални паралелки повече спрямо настоящата година. Предвижда се те да имат превес над профилираните съответно на 63% към 37%. В Пловдив също насърчават разкриването на повече STEM профили. Ако заложеният план-прием се изпълни, в Пловдивска област ще има 9% ръст на тези специалности.

164 паралелки предлагат възможности за развитие на 4001 деца след 7 клас във Варненско, съобщи шефката на РУО-Варна Венцислава Генова. От тях 65 са профилирани, а 99 – професионални. 44 от профилираните пък са STEM, а останалите 21 са насочени към други профили. 22 от професионалните паралелки пък са технически, 11- IT и останалите 66 са други профили. Има също 1 вечерна и 2 задочни паралелки. По общо 16 професии се очаква недостиг на кадри на пазара на труда и още 11 по защитените от държавата професии.

В Шумен предлагат 32 паралелки по STEM профили, технически и IT професии. Учениците, които ще бъдат обхванати в тези паралелки, са 54% от общия брой ученици в профилирани и професионални паралелки в областта. Професионалните паралелки също ще бъдат 32, като те ще дават възможности в 8 професионални области в 22 професионални направления в сферата на туризма, транспорта, храненето и други.
 


9
Още от Образование
Учителите ни около 90 000, след 8 г. – половината в пенсия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
10 преди 1 седмица
В ерата на електрониката , роботиката ...напред с чираци и малограмотници !
В Българи я съществува единствения в света абсурд . И той е , че в пазарна икономика има дефицит на кадри !?Посочете поне една страна , където има такова явление !И това така по една проста антилогика - чорбаджиите искат " с трици маймуни да ловят ".Сега ще натикат децата в професионалните училища с допотопна база и след това те пак няма да отидат да работят това за жълти стотинки .Ще отидат в още по-скапаното вишу, чуж
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като пишете такива глупости, сами вярвате ли си?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важното е да има олимпийски шампиони - олимпийския шампион ще ти работи и от кога така
3
0
 
5
 
! Отговори
точно така преди 1 седмица
До Един от Северозапада

всички са тръгнали дастават програмисти и айти специалисти ама това е балон който ще се спука и компанийте ще спрат да им дават толкова много пари и жените ще спрат да им налитат на тия
2
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 седмица
Силно се съмнявам в нещата, казани в тая статия.Истината е друга.Няма кой да работи, да свърши пряката физическа работа.Няма кой да произвежда с ръцете си БВП на държавата, и това се усеща все повече.Тихомълком, на държавно ниво, искат да излязат от ситуацията по много коварен начин.Ще закрият ОБЩИНСКИТЕ средни училища, ще има само до 7 клас, после-задължително в професионални продължават, или в малкото места мв езиковите и математически гимназии.Враца бе пилотния проект, да се готви Монтанаи др
1
0
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 1 седмица
Koгато знаеш,че раждаемостта е катастрофална в твоята страна.Просто си пиеш кафето и се смееш над тези "бодри" статии!!!