"Заповед по гарнизона", от школски директор: Никакво внимание на родителите!

Скандалният запис е от педагогически съвет в 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя
Обновена: 18 мар 2019 12:48 | 18 мар 2019 12:45, Анисия Иванова
88
"Заповед по гарнизона", от школски директор: Никакво внимание на родителите!
Снимка: YouTube

Скандален запис от педагогически съвет, проведен в 78 СУ "Христо Смирненски" в Банкя, се появи вчера. Видеото, качено в YouTube,  е направено тайно. В него директорът на школото Весела Неделчева "сваля заповед по гарнизона" - нито един родител да не прекрачва прага на кабинета й.

"Нито един родител няма да има възможност да си каже мъката", нарежда тя.

Ето пълния текст на наставленията към учителите и персонала: 

"Вие всички тук сте много качествени, вие всички тук сте много индивидуални, вие всички тук сте сте много прецизни. Хора, които познавате добре децата, хора, които правите всичко за децата. Затова, от днес нататък - заповед по гарнизона: Никакво внимание на родителите, само изискване, без да ги оставяме да си казват своето мнение. Вие ще станете свидетел на това аз какво ще правя оттук нататък. Нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае. Нито един родител няма да има възможност да си каже мъката...".

Под каченото видео има два коментара. Единият гласи: "Ние учителите сме против това, което ни заповядва директорът. Не сме съгласни да игнорираме родителите, но г-жа Неделчева е безскрупулна и ни е страх."

Скандалната заповед се появява в момент, когато престижът на родното образование е тотално сринат в очите на обществото.

Вместо да се обединят усилията на учители и родители, за да запазим децата си, да им дадем самочувствие със знания, да ги възпитаме в родолюбие, за да останат тук, един школски директор тръгва "да разделя и да владее".

А докато на директорските места в училищата стоят такива "местни феодали", програмите, парите, усилията на МОН ще бъдат като наливане на "вода в каца без дъно".

Не случайно Синдикат "Образование" отдавна иска да се въведе мандатност на директорите на детски градини и училища, за да не стига до самозабрава, както в случая.

Може би трябва да припомним тъжната статистика на PISA, че страната ни се нарежда на 45 място от 72 страни при  постиженията на 15-16-годишните ученици в три познавателни области – природни науки, математика и четене.

А там, където ги има успехите на българските ученици, те се крепят на всеотдайни учители (слава Богу, че все още ги има) и на родителските пари, наляти в курсове и частни уроци. Всеотдайни родители, за които един местен феодал нарежда: "Нито един родител няма да има възможност да си каже мъката..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
15
 
! Отговори
живущ до гимназия преди 5 години
Ще се изнасям от това жилище заради една част от тях, за които целта е възможно най-малко време, прекарано в училище. Като изтървани от джунгла са. И това не е от големия хабер на родители, учители и директор.
61
7
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
интелигентност не се изразява в правописа. Ако вие сте толкова интелигентен , то би трябвало да знаете как се пише тази дума в руски. но тъй като владеете само шопски и възклицание yes , представям колко са арогантни и "интелигентни децата ви"
60
14
 
17
 
! Отговори
от Германия преди 5 години
Здравейте, живея в Германия от 11 години и искам да ви заявя най-отговорно, че тук в Германия където аз живея всеки родител може по всяко време да влезе в кабинета на директора в училището където учат децата му и директорът е задължен да го изслуша с внимание и да му съдейства да уталожи мъката му. Така е в цивилизованите страни на Запад.
59
8
 
22
 
! Отговори
счети преди 5 години
Два бона за 20 часа на седмица + три месеца ПГО ....толкова пари за час не взимат и висококфалифицирани инженери. Популизма на правителството стигна до там, че некомпетентни и неграмотни мързелани получават повече пари от най-образованите и трудолюбиви хора. Това е гротестно и за съжаление пагубно за децата.
58
4
 
14
 
! Отговори
рускиня до 55 преди 5 години
"....Я да я видя как ще ми откаже среща на мене"и какво ще налетиш на бой? Ето от такива *** родители трябва да бъдат защитени учители.Ходи се бий в кръчма
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
новина! неква селска даскалица са праи на важна... комплексарки , майна. Да ви таковам новините!
56
12
 
26
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Усещам изопачаване и тенденциозност към думите на директорката.Ето думите в оригинала.."Нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае". И какво ненормално има в този текст? Естествено е да не се дава достъп на родителите, всеки когато му скимне. Има си приемен ден и тогава да заповядат. Мисля, че и в повечето училища е така. Още повече, че между родителите има най-различни психари, а директорът не е психиатър.
55
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възмутително! Безнадеждно възмутително! Кое е по-безнравствено - поведението на директора, предателският запис от колегата му или ругателните родителски коментари?Дъх на гнило се носи, на духовна мизерия...Горките деца!
54
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая написа ли си вече молбичката?Я да я видя как ще ми откаже среща на мене...
53
7
 
28
 
! Отговори
мама преди 5 години
По стечение на обстоятелствата станах майка на зряла възраст. Класната на сина ми - първокласник ме извика една сутрин да говорим за сериозен проблем. Проблема беше, че хлапето си сложило в раницата без да знам таблета. "Разговора" започна с: -Ти знайш, ли, кво ми е на мен с тез деца, а твоя ми идва таблет...Прекъснах с репликата:-Извинете Госпожо, но нито сте ми на годините, нито на образованието, за да си позволявате да ми говорите така. -Ти на ква ми са праиш *** !, беше отговора. Толкова
52
1
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Браво на Вас.Ако наистина мислите това е лате в 17 СУ.Има родители с възможности и знания и водятдоброволно курсове-има рок група водена от музикант,безплатен спорт и мажоретки. Още веднъж Благодаря че има и такива хора
51
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Нинова го прави-политика,когато е директор на училище -виновен?
50
5
 
14
 
! Отговори
открил топлата вода преди 5 години
Стоят там защото:1 начална заплата 1020+400×2 срока за дрехи,и 3 пъти по 50%от заплатата за началото,нг,и края на учебната година.Говорим ли за ученици?
49
16
 
8
 
! Отговори
родител преди 5 години
До Анонимен 43Със сигурност си даскаличка с полувишУ. Аз съм с две магистратури и имам бол свободно време, защото имам консултанска фирма. А, ти защо не си на работа, както и неумните ти колежки във форума, които цвъкат плюсчета и минусчета, че даже си позволяват да се изказват неподготвени ?!?
48
3
 
14
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Банкянския като правешкия.Затва матряла го преизбира толкова години.Срамота
47
3
 
19
 
! Отговори
hm преди 5 години
е сега ще почнат ама не съм била разбрана, ама това е монтаж, извадено от контекста, искат да ме компрометират, искат ми мястото и те така...
46
3
 
27
 
! Отговори
Екатерина преди 5 години
То да е само тя , с мед да я намажеш... Масово директорите държат на страна родителите ,включително и родителските активи. Ако говорим за вина ,то тя е в : делегираните бюджети ,които направиха от децата ни стока! Всяко дете струва около 2000 лева на месец! Няма дисциплина ,защото не се налагат наказания ,сакън да не преместят нвякое дете и да останат без тази сума.Несменяемите директори се изживяват като кралски особи.Интересуват ги само неща свързани с тяхната личност : пари ,кариера,далавера
45
1
 
9
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Е,това е мое мнение и затова заради такива нещица не те искат в училище.Последната директорка това и ми каза:Мислиш не съсловно
44
1
 
7
 
! Отговори
Татко преди 5 години
До Анонимен 41. Нещо не ми четете коментара в пълнота. Учителят идваше 5 минути по-рано и всеки дошъл след него в клас се считаше за закъснял.
43
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До родителЩо не си погледнеш първо мързеливото разглезено дете?