1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?

В 16 професионални направления тази година няма да има прием
22 мар 2019 16:00, Александър Попов
54
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
Снимка: Булфото, архив

Приемът в университетите ще бъде намален, съобщи днес образователният министър Красимир Вълчев. Във ВУЗ-овете през 2019 г. ще бъдат приети около 54 000 студенти. В тази бройка, освен бакалаври, влизат и магистри и докторанти. В сравнение с 2018 г. местата ще бъдат с 1700 по-малко, съобщава Bulgaria ON AIR.

В 16 професионални направления тази година няма да има прием. Това засяга Аграрния университет в Пловдив, Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Лесотехническия в София, Медицинския университет в Плевен, Русенския университет "Ангел Кънчев", Софийския университет "Св. Климент Охридски", Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", университета по хранителни технологии в Пловдив, Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

От МОН заявиха, че мярката се налага заради разминаване между броя на нужните специалисти и приетите студенти.

"Обществената загуба ще бъде много по-голяма, ако не осигурим специалисти. Броят на завършващите ученици е един и същ, ние не можем да го променим. Трябва да направим така, че да насочим по-голямата част от тях към инженерно-техническите професионални направления", каза образователният министър.

За първи път през следващата година учениците в X клас ще полагат изпит за завършване на първи гимназиален етап. Удостоверението за него ще включва оценките от 8 клас до 10 клас. Абитуриентите през 2021 г. ще получат първите дипломи за средно образование по новата система на обучение – в тях ще бъдат вписани оценките от 11 клас и 12 клас.

"Това ще се отнася за всички гимназии, независимо дали са профилирани или професионални. В дипломата на учениците за 12 клас ще са оценките по български език, математика, физическо възпитание, гражданско образование и по чужд език. В професионалните гимназии чуждият език обаче ще бъде по професията", съобщи днес на пресконференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя каза, че вчера се е състояла среща със Съвета на ректорите и е станало ясно, че при кандидатстването на учениците в университет могат да бъдат използвани и оценките от първия гимназиален етап, вписани в удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ВУЗКрасимир Вълчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Университетите са се превърнали в корпорации, създаващи неприложими за нашата икономика специалности. Лесно се влиза, за да се привлекат шарани и да им се внуши, че не си губят времето и парите !Резултата - тези шарани като завършат се превръщат в постоянни клиенти в бюрата по труда и в най-добрия случай работят нещо не по специалността...Жалко !
47
0
 
5
 
! Отговори
ан преди 5 години
защо трябваше да допускат такива огромни бройки и незапълнени даже а сега да ги закриватстава така ,че в едни периоди с много студенти влиза куцо и сакато а после като намалят бройките сериозни деца немогат да се добератспомням си момиче с 5 изкарана по биология неможа да влезне в су еа после с тройки влизаха а химията и физиката беше без изпит даже,
46
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Същото е и в средното образование-подготвят тихомълком в общинските училища да се учи само до 7 клас, после-професионални гимназии-щеш не щеш.А този министър, знае ли какво е отношението към бъдещите студенти инженерни специалности-унижават ги до последно, все едно не са необходими , учат ги с морално остаряла техника, където въобще я има.Квалификацията на преродавателите-съмнителна, преподавател в един вуз, твърди че в мотовилката на двг лагерните вложки пл. лагери се въртят ВЪТРЕ в мотовилкат
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В коментар 39 е изтрита ругателната дума, която беше много красноречива и отговаряше на направеното описание.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То изобщо има ли толкова завършващо училище!?! Това е пълно безумие. Тези бройки трябва да са максимум 20 000.
43
0
 
4
 
! Отговори
Джоко преди 5 години
Няма нужда да "следваш" . И без това няма да научиш нищо.Тичай и се запиши партиен секлецар и... след време си миниСТЕРВА !
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма град в Европа където да не стещнеш българи, повечето са млади или средна възраст. БГ е обречена и над 2 млн вече го разбраха. Останалите ще го разберат до 20г максимум.Роби и роби ще си останем.
41
0
 
22
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 33И като няма работа, къде да отидат тези деца - по улиците. Просто ви е бедна фантазията какво е положението в страната. Но нещата ще стават по-зле.
40
1
 
1
 
! Отговори
A преди 5 години
До До 17-Закривай 24Айде сега и ти като ББ.
39
3
 
8
 
! Отговори
A преди 5 години
До До 10 38Сега е по-лошо. Отидат на бригада в САЩ да берат царевица и изфалшифицират някакъв сертификат и ела да видиш какво става, нищо не знае, но с огромни претенции. В CV си пише че е завършил някакъв колеж към Харвърд, ходи прави справка дали въобще знае къде се намира колежът.
38
1
 
10
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 34Не бой се такива, като Цецка цачева (да не ги изброявам), които от партиен секретар, станаха супер активисти на ГЕРБ (а в СДС са още повече такива нагаждачи ) ще сътворят нова партия, за която да гласуваш.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
_____ и разкатаха фамилията на едно от институтчетата на БАН.Когато някой се опитваше да повдигне въпроса, че педагогическото учеб.заведение, което са завършили, е полувисше, те заявяваха, че са държали приравнителни изпити за висше. Но нито една от тях не бе представила документ, доказващ това.Няма да ти разказвам чии роднини бяха тези . Позволявам си да употребя тази ругателна дума, имайки предвид и знанията, и възпитанието, и морала, и слугинската злоба на въпросните женища.
36
2
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Да, ама няколко възпитанички именно на учителски институти от времето на соца бяха намерили начин да бъдат назначени в БАН на длъжност проучвател (обикновен специалист с висше образование), уреждаха се да бъдат включвани в най-апетитните проекти (които през соца се наричаха "колективни изследвания"), папаха допълнителни пари и си издействаха научни степени преписвайки дословно текстове от още неотпечатаните сборници със статии на колегите им.Една дори стана партийна секретарка. И разкатаха фами
35
2
 
14
 
! Отговори
Браво, браво, браво! преди 5 години
Ограничен прием във висши учебни заведения с дълголетна история, традиции и доказани реализирани възпитаници от много випуски.Частните университетоПОДОБИЯ и уж-колежчета ще приемат колкото си искат студенти по каквито си щат специалности и ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ!Браво!Когато една държава е тръгнала да се самоубива, тя постъпва точно така. Но какво е виновен тук народът? Всяка управленска дивотия засяга неговия джоб и бъдещето му.
34
0
 
19
 
! Отговори
10 преди 5 години
Сега се вижда какъв хаос внася новият закон в образованието.Университетите щели да приемат и с оценките от 10-ти клас !?Че за какво да учат в 11 и 12 класове !?Още преди приемането на закона доказвах , че образователната структура е научно необоснована , но нямаше кой да ме чуе .А зооинженерите от тракийския университет също нямат никаква реализация.Защо не се закрие тази соцспециалност!Педагогическите факултети бълват полуфабрикати ,негодни за съвременен учебен процес .Нужна е радикална промяна
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставки на ГЕРБ. Нищо не работят. Най-лесно е да се закрие както СДС и после остава пустиня.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 клас е излишен.
31
2
 
10
 
! Отговори
БГ-наука преди 5 години
Световно признатите БГ-открития се броят на пръстите на двете ръце (около 10 са), а БГ-доценти и професори...............с лопата да ги ринеш!!!
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При завършващи общо 52 000 абитуриенти !!!!!! от които способни до учат са не повече от 25 000 човека, а да завършат висше са не повече от 15 000 човека, МОН е предоставил 54 000 места за първокурсници !!!! Прай сметка какво е нивото !
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Останаха ли студенти изобщо? Трябва да си вкарат от развиващите страни, за да се попълни бройката.