Кандидатстването след 7 клас излиза по-солено от това за университет

Родителският бюджет изтънява повече за подготовка за гимназия
Обновена: 25 мар 2019 11:16 | 25 мар 2019 07:00, Александър Попов
32
Кандидатстването след 7 клас излиза по-солено от това за университет
Снимка: Булфото, архив

Курсовете за подготовка за изпитите след седми клас, с които се кандидатства в гимназия, излизат по-скъпо, отколкото преговорът на материала за матурите в 12-и клас, които пък служат за вход в университет, сочи проверка на "Монитор".

За целогодишно обучение от общо 120 учебни часа по български език и литература или математика родителите на кандидат-гимназистите трябва да броят 3 вноски от по 260 лв. или общо 780 лв. За преговор от 104 учебни часа на граматика и литературни произведения от 11-и и 12-и клас пък зрелостниците ще платят 640 лв., или със 140 лв. по-малко.

Ако ученикът се подготвя и по двата предмета - български език и математика, има намаление в курса. Така обучението му може да излезе само 1194 лв., а родителите ще си спестят 370 лв. Доста по-солено ще им излезе, ако плащат отделно за всяко занимание, тъй като за 4 учебни часа трябва да броят по 32 лв. Така, ако детето посещава всички 120 учебни часа от курса, родителите ще трябва да броят общо 960 лв., или със 180 лв. повече от сумата на вноски. За зрелостниците пък 4 учебни часа излизат 36 лв. По този начин за 104 учебни часа ще трябва да подготвят 936 лв., или с 296 лв. повече, отколкото ако платят всичко наведнъж.

В сайтове за частни уроци тарифите по математика варират от 6 до 30 лева, като най-честите оферти са за 10 и 15 лева на час. По български език и литература средната цена на урок е около 7-8 лв. Най-евтините предложения отново са 6 лв., но пък най-скъпите не надхвърлят 20 лв.

Странни частни уроци дават учители в Благоевград. Те преподават математика във Facebook. Предложенията се описват в многото групи в социалната мрежа, като разговорите с изявилите желание преминават на лични съобщения.

"Решавам задачи по: 1. Линейна алгебра; 2. Аналитична геометрия; 3. Математически анализ 1, 2 и 3; 4. Диференциална геометрия; 5. Числени методи; 6. Висша алгебра; 7. Висша математика 1, 2 и 3; 8. Математическо оптимиране; 9. Вероятности и статистика; 10. Училищен курс по алгебра и геометрия. За повече информация на ЛС.“, гласят част от офертите. Колко точно са даскалите, преподаващи частни уроци във Фейсбук, не е ясно, защото преди да се мине на лични съобщения, уроците се предлагат като безвъзмездна помощ.

Онлайн подготовка за матурата по български език и литература или математика през мобилно устройство предлагат в различни сайтове за курсове. Така зрелостниците могат да се подготвят, пътувайки в градския транспорт или в парка. Предимството на този вид уроци е, че обучението не е обвързано с конкретно време. Учениците имат и възможност за многократно преглеждане на уроците, ако усетят, че са забравили нещо, или просто искат да са сигурни за нещо, когато се колебаят. Онлайн курсът включва опреснителна част по езикова култура, преговор на учебния материал от 11-и клас по литература и надграждане на актуалните знания от текущата подготовка в 12-и клас от училище, както и няколко часа подготовка за писане на есе, резюме и интерпретативно съчинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
лично мнение преди 5 години
По-добре децата да учат в чужбина. Училището за какво е като институция като родителите трябва да дадат ,,само" 1000 лева( така е написано в статията само) за подготовка за матура след 7 клас за частни уроци? То излиза,че детето трябва да ходи само на частни уроци,за да се подготви,за да влезе в ,, елитна гимназия". Дори и да завърши желаната специалност в университета после, ако семейството е без връзки да си намери хубава работа, следва емиграция.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да махнем едникнижника , за да може по грамотни хора да са в управлението, тогава може и да стане нещо положително. Орешарски щеше да свърши добра работа, но Доган го изпързаля защото разбра че с мафиота ще му е по лесно да го управлява.
23
0
 
7
 
! Отговори
ан преди 5 години
нищо няма да се промени ,защото мафията на частните уроци действа и едни учители вършат работата на други ,които прибират парсатапрегледайте им тестовете и ако можете да се справите сте генийедно време ни даваха 3 задачи с различна степен на трудност ,а сега трябва да решиш 4 още на 1 въпрос ,за да отговориш вярно и така 25 въпроса за 60 минутиимат ли акълнетрябва да си машинакъде е логическото мислене
22
0
 
4
 
! Отговори
ан преди 5 години
ще ви кажа истинатапърво парите са повече ,защото един урок минимум 50лвза 90 минвторо-както всичко в бг е лобистко,така и математици и литератури са си извоювали вече много години по техните предмети да се явяват на изпити и то трудни тестове ,за да немогат децата да се подготвят самостоятелнов момента е някакъв ужас-уроци контролни по останалите предмети,умора пари и накрая нищо-по другите предмети не учат и изпускат основите на химия, физика ,а после защо сме били последни по природн
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия курсове и частни уроци, тая "индустрия", са си чист психически тормоз върху децата, за да могат някои да печелят от тях. Така беше и преди повече от 25 години, когато аз кандидатствах за т.нар. елитни гимназии, така е и сега. В последствие, като влязох, веднага разбрах, че тези гимназии с огромно самочувствие и "престиж" са пълен ***. Слава Богу, че емигрирах и дъщеря ми няма да се подлага на това....
20
1
 
15
 
! Отговори
Глас преди 5 години
Не стига че си плащаш като луд цял живот хилядите левове такси (училище, университет(, ами и после си вечно безработния клиент на бюрото по труда...Думи нямам !!!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При това положение да разрешат на децата да се обучават в домашни условия, без да глобяват родителите, а не да си губят времето по 7-8 часа в училище.
18
0
 
17
 
! Отговори
висшист преди 5 години
Да те приемат в гимназия е по-трудно, отколкото да те приемат в университет все пак.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВО образование получават децата в училище за да плащаме допълнителна подгодовка (уроци) на "частни" преподаватели?Къде "гледа" съответното министердтво?От данъците платихме достатъчно много за медицина, полиция и образование!Къде са резултатите?За какво родителите трябва да плащат допълнително?
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали един ученик е завършил елитна или не елитна гимназия няма никакво значение. Ако родителите имат пари ще пратят ученика на частни уроци и така шанса да влезе в елитна е голям но ако нямат е трудно да влезе.
15
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Az pyk ne sym hodila na chastni uroci, no vlqzah Matematicheska, a posle Sofiiski!
14
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още преди мнооого години беше така - докато и аз бях ученичка. Нашите нямаха пари, за частни уроци и за това си останах в посредствено училище, а родителите с пари на приятелките ми влязоха в елитните гимназии, защото имаше кой да плаща частните уроци по БЕЛ и математика. Няма значение колко си умен, ако нямаш пари - не става нищо. Тикволандия.
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една голяма част от учениците могат и сами да се подготвят за матурите, но трябва учене, а не шляене по улиците. Затова много родители са принудени да пращат децата си на частни уроци, защото знаят че там ще учат поне 1-2 часа, докато в къщи само ще казват, че учат.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много повече плащаме отколкото е тук казаното. За съжаление .И не са виновни учителите, нищо,че за всичко изкарвате тях виновни, а тъпата образователна система. Правят се само козметични промени, а в основата си е гнила. Материала се усложнява и е академичен. По този начин учениците се отблъскват и отвращават. Не вземат пример от финландската система и д-р...
11
2
 
24
 
! Отговори
Malian преди 5 години
Защо се налага да ходят на частни уроци при положение, че децата са посещавали учебните занятия и изпитите ще бъдат върху преподавания материал? Може би учителите искат по този начин да имат един много стабилен допълнителен доход. През учебно време ще играем кючек, но като дойдат частните ученици ще докажем на всички родители, че сме най добри . И догодина пак същото. Учителите да не претендират само за големи заплати, но да си вършат и работата като трябва.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СМЪРТ ЗА БСП И ГЕРБПравилно! Отпадъците костовисти, царисти и прочие евроатлантици пак трябва да захлебят! Пък и имат такъв съществен принос за съсипването на Родината ни, че е грехота да не им се даде повторна възможност!?С такова "гражданско общество" - Боже, пази България!
9
5
 
1
 
! Отговори
hmn преди 5 години
До Хеизлишно е, ако ще продаваш краставици на пазара. Отсява се сеното от плявата, това не е излишно.
8
6
 
4
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До Анонимен 1България вече президентска република ли е?
7
3
 
13
 
! Отговори
Хе преди 5 години
Абсолютно излишно. За да разпределят 5 гимназии в София, тормоз на децата на цяла България.
6
14
 
9
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА БСП И ГЕРБ преди 5 години
Айде стига с тия ГЕРБ и БСП. Видя се че нито едните, нито другите могат да оправят България. Трябва нова алтернатива!!! Аз я виждам в ПП Да България , ПП Зелените, ПП ДСБ (Демократична България) Ако искаме промяна, това е истината, ВСИЧКО ДРЪГО Е ФАЛШ!!!