По нова програма: IT бизнесът влиза в клас, ще преподава

МС одобри 17 национални програми за образованието
24
По нова програма: IT бизнесът влиза в клас, ще преподава
Снимка: архив, Ройтерс

Правителството одобри 17 национални програми за развитие на образованието през 2019 година. За изпълнението им в държавния бюджет са осигурени 76 млн. лв. лева.

Четири от програмите са изцяло нови - "Заедно в грижата за ученика", "Мотивирани учители", "ИТ бизнесът преподава", "Иновации в действие".

Чрез "ИТ бизнесът преподава", която има бюджет от 1 000 000 лева, представители на технологични фирми ще организират семинари за учениците от 1. до 10. клас. Предвижда се в гимназиалната степен представители на бизнеса да преподават съвместно с учителите, както и да се даде възможност на учителите да опреснят и надградят знанията си чрез краткосрочни стажове и участие в проекти на ИТ фирми.

Повече средства се предвидени по НП "Ученически олимпиади и състезания" за подготовка на децата и за провеждане на състезания - 3 200 000 лева. Програмата ще позволи вече и преподаватели от висшите училища и БАН, както и други специалисти да бъдат привличани за подготовка на учениците. Ще се финансира и ново национално състезание по финансова математика.

Националната програма "Иновации в действие" с бюджет от 1 572 600 лв. се създава, за да обменят училищата иновативни практики на място. Планира се да се включат до 580 училища.

Национална програма "Мотивирани учители" с бюджет от 1 700 000 лева е насочена към кадрово осигуряване с педагогически специалисти по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии на училища в райони със специфични условия.

Програмата "Заедно в грижата за ученика" е свързана със системно проследяване на личните постижения на учениците, чрез успеха им по всички предмети.

По програмата за десегрегация ще се съфинансират общински проекти за подобряване на условията за достъп до качествено образование на деца и ученици - транспортни разходи, работа с родители и други дейности, предложени от общините. Ще се финансира и осигуряването на учебни пособия и материали и включването на образователни медиатори.

Увеличен е обхватът и бюджетът на модул "Културните институции като образователна среда" по програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" - от 100 000 лева на 250 000 лева. Освен в музеи, училищата ще могат да провеждат уроци в художествени галерии. Учениците ще могат да посещават театрални и музикални постановки.

За Центровете за специална образователна подкрепа са предвидени 1 600 000 лева за закупуване на специализирани уреди, дидактически средства, за терапевтична и рехабилитационна дейност на децата.

Детските градини ще имат възможност да кандидатстват по програма "Успяваме заедно" за изграждане на подкрепяща, интерактивна среда, за работа със семейната общност и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПропуските са от самите си фирми умишлено или не :)- А за теоретични по фирмите ги гонят за срокове и пари и нямат време...
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Важно е да се знаят принципите на тези неща (не толкова конкретната имплементация). Те се учат от дебелите книги, там пише например какво е кооперативен и приемптив мултитаскинг, какво е краен автомат, какви фази има един опростен пайплайн на процесора. Лапетиите знаят само как да тракат по клавиатурите в някоя интегрирана среда и пишат *** код с много пропуски в логиката и сигурността.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16И как ще разбереш като Майкрософт, Интел и ЦРУ крият всичко.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнес си влиза, но работниците излизат и напускат бг.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че си про не значи, че си добър педагог. Това е поредната глупост целяща да източи бюджета (дано не познавам, ама в полза на една фирма).
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак ли ще преподават пъпчиви студентчета шарпаджии и джавари, с 1-2 години стаж в някоя фирма, с нулеви познания по компютърни архитектури и структури от данни? Програмисти които знаят как само да набухат всичко в един лист или мап, и да викнат някакъв рест сървис. Всичко друго за тях е тъмна магия, как работят компилатори/интерпретатори, как работи операционната система, как работи процесора и т.н.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и пак се говори за едни милиони, милиони, милиони, а реално нормална ИТ фирма е готова и да си обучи хора, стига да им сече пипето и да имат желание.както казаха колегите по-долу, коя фирма ще прати човек да преподава в училище? както и за преподаване в ниските класове се иска педагогическа специалност.
14
2
 
2
 
! Отговори
Доживях... преди 5 години
...да видя нещо умно в тази държава. Неможе да ми преподават безумия в университета и като изляза и не мога си намеря работа.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите ще отидат пак при джендъра къде всеки го знае
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите пак Наков и Тенчев ли ще ги приберат?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко късничко. Убихте ентусиазма на хората още преди години, а сега и хора няма. Преди 30-ина години в училище се изучаваше езика "ИНФО" - преведен Бейсик със структурата на Раскал. Сам си пишеш програми и сам си ги проверяваш, защото е неприложим на компютри. Сега се сетила Мара да се побара. Сега тези дето преподават са от онова поколение дето заучаваха какво да възпроизведат за оценка и да прогресират.Късно сте се сетили, че от училището трябва да има някаква връзка с нещо и бизнес.
10
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Защо ще се хвърлят толкова пари? Аз съм готов да запозная безплатно децата със сестра ми Вероника и брат ми Гофър.
9
0
 
2
 
! Отговори
нормална не лесбиика преди 5 години
Хай това е супер моят хасан тва му е мечтата пък и на другите ми шест чаивета всички искат да работат на компутър браво учете ги че нема леп
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То без туй от днешната младеж нищо не става да ги направят поне некви програматорчета там че незнам кво ще работят
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В днешно време е 100 пъти по-лесно да станеш програмист ако сам имаш желанието и времето. Имаш достъп до хиляди електронни книги, статии, милиарди редове изписан код в публични репота в ГитХъб. Важно е само някой да те запали в началото, а тези курсове са за днешните дечица с пластмасови ГМО мозъчета.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитър начин да се изсмуче некое милионче
5
0
 
10
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Е, то вече ИТ бизнесът е толкова широко понятие, че абсолютно нищо не става ясно... А, че ще е бездарна ИТ фирмата, дето се занимава с преподаване по училищата е ясно, коя успешна ИТ фирма ще се навие техни кадри да си губят времето за разработки в преподаване по училищата...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година водя студенти по обекти където да видят на практика това което са учили. Те идват за час два и си отиват какво и дали изобщо са научили нещо никой не знае. Има нови специалности но няма подготвени преподаватели а тези от бизнеса не могат да преподават понеже не са хонорувани.....
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще правим от ромите IT-та.
2
1
 
8
 
! Отговори
МАЙ САМО ТОВА Е преди 5 години
СПАСЕНИЕТО за обикновения човек. Да учи, да работи за по-голяма заплата. С акъла, със способностите си. Че то като гледа дъщерите и синовете на Миньо Стайков, Ветко , Цветановата щерка в Световната банка, на Мафиянски, Мина на Иван Костофф с наема 25 000 лв от КТБ и се пита. ЗАЩО БУТАХМЕ СОЦИАЛИЗМА... Поне тогава имаше за децата ни по-равни шансове. С конкурси и акъл...