Кандидат-студент брои от 500 до 1000 лева за изпитен туризъм

Най-скъпо е за бъдещите медици, ако кандидатстват в трите ВУЗ-а
Обновена: 9 апр 2019 08:45 | 9 апр 2019 08:44, Петя Славова
5
Кандидат-студент брои от 500 до 1000 лева за изпитен туризъм
Снимка: архив, Булфото

Подготовката за изпитите на кандидат-студентите вече е стартирала, а желаещите да учат медицина, право и информатика започват с обиколките в различните градове, за да се явят на приемни изпити. Разходите само за "изпитния туризъм" струва на кандидата от 500 до 1000 лв, предаде "Монитор".

Сметките показват, че тези, които се пробват и за трите ВУЗ-а, трябва да подготвят около 500 лв. Малко повече излиза кандидатстването по направление "Информатика и компютърни науки" едновременно в столицата и в Пловдив. Изпитите, пътят и престоят за СУ излизат 300 лева, колкото би глътнало и кандидатстването в същото направление в УНИБИТ в столицата. Кандидатстването в Пловдив излиза около 70 лева за изпитите на старозагореца, тъй като разходът му за път би бил минимален и може да се "прескочи" нощувката.

Част от родителите на кандидат-студенти могат да се разминат с големите разходи покрай борбата за вход в най-желаните университети, ако децата им са се насочили към специалности, при които приемът е с оценката на матурата след 12-и клас, отбелязва още изданието.

Родителите на кандидат-медиците трябва да броят хилядарка, за да могат децата им да пробват късмета си в трите най-желани медицински университета у нас. Сумата се образува от таксите за изпитите, нощувките в хотели, пътя до различните градове и джобните на децата им.

Бъдещите лекари в Медицинския университет-София трябваше да платят 100 лв. за двата си кандидатстудентските изпити по биология и химия, които обаче се проведоха през две седмици - на 24 март и 7 април. Това налага да се предвидят двойни разходи за път и спане.

Ако кандидат-студентът е например от Стара Загора, двупосочният автобусен билет му струва 25 лв. Преспиването в нощта преди изпита пък излиза между 20 лв. за хостел и 60-70 за стая в хотел. Сметката набъбва с още 30-40 лв. за джобните и разходите за транспорт в столицата. Общо само явяването на пробните изпити в МУ – София на старозагореца излиза над 300 лв. Още толкова гълта кандидатстването по медицина в Софийския универститет, където обаче самите изпити излизат общо 60 лв.

С други 350 лева набъбват харчовете, ако кандидат-студентът реши да увеличи шансовете си за прием в медицинска специалност, като се разходи и до Варна. Двата изпита там излизат общо 120 лв., пътят между Стара Загора и морската столица струва 80 лв., а нощувките - още 60 лв. С джобните цялата сметка достига 340 лв.

Така ако родителите на кандидат-лекаря от Стара Загора теглят чертата, за шест изпита в три ВУЗ-а и разходите покрай тях ще трябва да подготвят хилядарка.

Кандидат-прависти също често обикалят няколко града, за да се явят на приемни изпити. При кандидатстване например в Софийския университет "Св. Климент Охридски", великотърновския "Св. Кирил и Методий" и пловдивския "Паисий Хилендарски" ще трябва да заделят 500 лв.

В Алма матер ситуацията при правистите е аналогична като при бъдещите лекари. За да могат да кандидатстват в специалност право, трябва да положат успешно два изпита – по български език и литература и история на България. Така за пробните изпити и бъдещият юрист от града под липите трябва да извади над 300 лв. за такси, път, нощувки и джобни. Кандидатстването в старата столица излиза по-евтино, тъй като мераклията може да се яви на тестовете по български език и литература и история на България в един и същи ден. За тях трябва да плати общо 80 лв., а пътят с влак от Стара Загора до Велико Търново и обратно излиза 14 лв. Нощувката преди изпит в хотел пък може да излезе между 21 и 49 лв. Общият харч е 150 лв.

Ако кандидат-студентът от Стара Загора се пробва в Пловдивския университет, ще трябва да мисли основно за таксите за двата изпита - 50 лв., тъй разстоянието между двата града е малко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се махнат делегираните бюджети в училищата и университетите -водят до завишена корупция и ниско качество на образованието. Кадърните дори да искат да са тук, трябва да избягат.
3
2
 
5
 
! Отговори
Malian преди 5 години
Не ходете по гимназиите да питате децата защо заминават за чужбина, това е показателно. После се започва с плащането на семестриалните изпити, знаеш не знаеш плащаш иначе няма завършване. Умните деца, които завършват тук после пак бягат,защото старите са грабнали тлъстият кокал и не го пускат. Специализация в България това е мираж за младите.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кандидатстват направо в чужбина.Загуба на време е да се кандидатства тук в България.Ниско качество на образование,корупция от приема,че до завършването.Почти никакъв шанс за реализация,поради шуробаджанащината и редицата бюрократични спънки за каквото и да било развитие.Винаги на минимална,лошо здравеопазване,лош социален живот.Това е България
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пари да се прибират............не,че има после къде да работят децата.