Все повече ученици искат да учат в парaлeлки за електромобили

Вълчев: През 2016-та са били 22 ученици, 2019 г. - 265 ученици
11 апр 2019 14:10, Анисия Иванова
21
Все повече ученици искат да учат в парaлeлки за електромобили
Снимка: МОН

Почти десетократно се е увеличил броят на учениците, които са се насочили към професионално обучение за електромобили.

През 2016 - 2017 учебна година по специалността "Електрически превозни средства“ са се обучавали 22 ученици в една професионална гимназия, а през 2018 - 2019 учебна година – 265 ученици  в седем професионални гимназии.

Интересът към специалността нараства и в утвърдения план-прием за 2019/2020 година броят на училищата, заявили тази специалност е осем, а планираният брой ученици за прием след 7 клас по специалността е 208, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Министърът получи голямата награда "Кубратов меч“ за цялостен принос и за създаване на първия в България "Секторен съвет за електрическа мобилност" като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение. Това стана на официална церемония по връчването на годишните награди на Индустриалния клъстер "Електромобили" - ИКЕМ за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2018 г.

Министърът благодари за признанието и каза, че съвместната работа между бизнеса и професионалните гимназии е важна и необходима.

"Радвам се, че имаме възможност да работим заедно, за да осигурим модерно професионално образование и обучение, в съответствие с потребностите на пазара на труда и с най-новите тенденции за развитие на сектора", каза министърът, цитиран от пресцентъра на МОН.

Вълчев е съобщил, че Секторният съвет за електрическа мобилност ще популяризира обучения по новата специалност "Електрически превозни средства", в която има прием от 2016 година с повишаващ се интерес.

В обръщението си министърът е допълнил, че предстои разработването на учебни програми и информационни събития за засилване на интереса у учениците към специалността. Министърът посочи, че заедно с това ще се провеждат и обучения на учителите за надграждане на уменията за преподаване в партньорство с компаниите и висшите училища.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"обучения по новата специалност "Електрически превозни средства", в която има прТОЗИ НЕ Е В "ием от 2016 година с повишаващ се интерес."ТОЗИ СЪВСЕМ НЕ Е В ЧАСАНИСИЯ,ТИ ЩЕ ДАДЕШ ЛИ ДЕТЕТО СИ
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Браво, така е! Математиката развива мисленето и за децата това е важно. Не е задължително да използваш синус и косинус като пораснеш, важното е да мислиш правилно!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тези, които завършат, какво точно смятат да работят в България?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В малките населени места учениците просто нямат избор и каквото им предложат това приемат, какви ги бръщолеви пак министърът.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко ги няма "излишните" хора както ти ги наричаш, вие неизлишните ще умрете от глад.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не отчита коя година колко деца са се родили.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вече 25 години откакто съм завършил и никъде не са ми трябвали ни синус, ни косинус, ни дори проста теорема като тази на Питагор."Така е, защото си излишен човек. Трудът ти е най-ниско качество бачкатор в полу-ориенталска банановa република. Съществено полезните хора в тоя свят ползват и синус и косинус и Питагор и какво ли не още!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"През 2016 - 2017 учебна година по специалността "Електрически превозни средства са се обучавали 22 ученици в една професионална гимназия, а през 2018 - 2019 учебна година 265 ученици в седем професионални гимназии."А тези които са учили "Автоматизация на производството" или подобни неща, са учили АБСОЛЮТНО същите неща, само дето хората в бизнеса са мaлoумни и не си дават сметка за това. Откъде една HR-ка учила философия или психология може да знае това и да наеме правилния човек???
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Всичко държавно, което генерираше печалби беше разпродадено за без париНИЩО ДЪРЖАВНО НЕ Е ГЕНЕРИРАЛО НИКАКВИ ПЕЧАЛБИ !Ако имаше такива комунизЪма нямаше да фалира.
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лъжете децатаДа бяхте въвели задължителна матура по математика поне.Вече 25 години откакто съм завършил и никъде не са ми трябвали ни синус, ни косинус, ни дори проста теорема като тази на Питагор.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този министър се е уплашил.Защо?Прави ли нещо за образованието въобще.Това може да го спомене,следнещо значимо и да го развие ,каторегулативен казус.Неможе всички даучат, как се слагат батерии.Може да на-мекне,че тези батерии да се връщат встраната производител,щото ще сеобразуват планини.Инак,изпълзява.
8
9
 
6
 
! Отговори
Лъжете децата преди 5 години
Електромобили няма да има поне докато тези деца се пенсионират.Да бяхте въвели задължителна матура по математика поне.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
професионално обучение за електромобили. ".................мислех, че има обучение за шлосер, за монтьор, за мед. сестра, за лекар, за адвокат.................ама да се изучаваш за електромобил? ...........в този сайт само неизучени ли назначавате,бе,хора ?
6
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 5 години
От написаното става ясно, че ще стават електромобили. Браво на списвача, добре се е справил.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 3: кой е казал че имаме ИТ-та?
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови европейски ТНТМ-ета, само и само да се симулира дейност.България няма индустрия и нещо което да произвежда, че да крепи икономиката. Вършим черната работа на запада, че даже се борим за да я докопаме.Всичко държавно, което генерираше печалби беше разпродадено за без пари, а сега се опитват от нищо нещо да направят.Щом и монополист като НЕК е на загуба, за какво говорим. Да закрием още някой блок в АЕЦ, че няма далавера за някои.Китоловна флотилия няма ли да се създава?
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гол г.ъ.з. чифт пищови.Електромобилите ни ще са като системата за винетки.Уж толкоз заплатени и умни IT-та имаме,пък един елементарен софтуеър не могат да измислят.Да идват тук на селу,и с мотиките!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе за Март най продаваната кола в Швейцария е Тесла Модел 3, от всички коли не само електрички, втора е Шкода, ама те швейцарците не са много умни
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що се лъжат да се набутват там? Тука форумните специалисти всеки ден обясняват че ел. колите са измама и нямат бъдеще