Синдикатите против орязването на детските при отсъствия

Правителството обаче настоява, че мястото на децата е в училище
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушие по предложението за промяна в Закона за социалното подпомагане, което предвижда, когато в рамките на месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, както и отсъствия от пет учебни часа за ученик, за които няма уважителни причини, семейството на тези деца да се лишава от месечни детски надбавки за срок от една година.
Още по темата
Против предложението за законодателна промяната са били синдикатите - КНСБ и КТ "Подкрепа", обяви след края на Тристранката вицето Марияна Николова.

Правителството обаче подкрепя предложенията, работодателите също, но с някои допълнителни искания.

В момента има изработен общ законопроект за промени на Закона за социалното подпомагане от двата разгледани и одобрени на първо четене от парламента - единият на Цветан Цветанов и група народни представители, а другият на Искрен Веселинов и група народни представители. Законопроектът на Обединени патриоти беше вече обсъден на заседание на НСТС.

В НСТС все още не е внесен общият законопроект, затова на днешното заседание социалните партньори обсъдиха само предложенията на ГЕРБ, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се върне старата система с ЕСПУ, СПТУ, езикови и математически гимназии, училища по изкуства и техникуми. Така и не разбрах от какъв зор направиха средното до 12 клас. По мое време учехме до 10 клас, а 11 клас беше кратък - основно специални предмети и после 2 месеца практика. В 10 клас знаехме повече неща отколкото днешните дванадесетокласници.
15
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Хахахах....абе синдикати ли сте ... ли сте.....това ваше искане нарушава доста закони в ЕС...така че си трайте може да си искате каквото си искате....но след като България излезе от ЕС....във всяка Страна в ЕС това е закон, не посещава ли детето училище ...game over...аааа дори можеш да отнесеш глоба..В Великобритания за един ден необосновано отсъствие глобата започва от 60 паунда о може да стигне за системно непосещаване до 1000 паунда....друг е въпроса че се активират и социалните...
14
0
 
8
 
! Отговори
teo преди 5 години
Мястото на децата е в у-ще - правилно, но МЯСТОТО НА ДЕПУТАТИТЕ Е В ПАРЛАМЕНТА !!! Тогава какви санкции ще понесат тези ДЕПУТАТИ които не ходят на работа??? Тогава защо ДЕПУТАТИТЕ получават заплати БЕЗ ДА ХОДЯТ НА РАБОТА??? БЪЛГАРИНО ???????
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се премахнат делегираните бюджети на училищата защото те са в дъното на мъртвите души в учебните заведения,подарените дипломи за образование и масовата неграмотност.
12
0
 
12
 
! Отговори
то, преди 5 години
Синдикатите у нас винаги са били пунта мара.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Месечни детски надбавки са за дете,те не са социални помощи как минимални издръжки за месец според минималната кошница за живот на сам човек,семеен,семейство с деца до пълнолетна възраст кат за това са квалифицирани причини и е определена категоризация с норми,така че двете групи детски надбавки и социални добавки са различни на различна основани кат може само кошницата да им влияе как минимална,но това не е ограничение по подразбиране за управляващите коит,ако пожелаят увеличението им за всички
10
0
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
мен синдикатите изобщо не ме интересуват кои членува в тях кои ги е избиралза да ме задължават да изхранвам ромските фамилии всички деца в градини иучилища които не знае бълг език и няма образование няма да гласува
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече глезотии с пари на ръка!Докога ще дундуркаме безотговорни индивиди, като им подаряваме наготово пари, изработени с труд от нас?Ще има оправия, когато вместо надбавки започнем да налагаме глоби. Създал си дете без да имаш възможност да го храниш? Глоба! Глобата да е в размер на минимум24 минимални заплати. Или принудителен труд, с който хем да си храниш детето, хем да платиш глоба за безотговорността си!
8
0
 
16
 
! Отговори
До Пипи дълчото чора преди 5 години
Ти си един крайно неосведомен човек.По времето, когато минималната заплата беше 240 лв, месечната детска надбавка за едно ромче беше 60 лв без няколко стотинки. Тази сума се получаваше, като се прибавят към 35-те лв още две суми, изчислявани съобразно минималната заплата.Сега не знам по колко лева е надбавката за дете на ромка, но пак се изчислява съобразно минималната заплата. За тях са предвидени допълнителни пари, за които те считат, че им се "полагат"! От къде накъде?!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нов политикГоре-долу си прав, но с две корекции:1) Трудовите пенсионери са си изработили пенсиите и не са виновни за това, че държавата е разполагала както си ще с тези техни пари. Затова няма как да бъдат лишени от пенсия. В противен случай ще осъдят държавата в Страсбург.2) На истинските инвалиди и на истинските кръгли сираци може да се отпуска месечна сума, но в разумни граници, а не като супер щедра издръжка на кресливи хитруши, които искат така да си изкарат трудов стаж.
6
0
 
17
 
! Отговори
Дискриминират нас!!! преди 5 години
1. ДЕТСКИ НАДБАВКИ - САМО ПОД ФОРМАТА НА УДРЪЖКИ ОТ ДАНЪЦИТЕ !!!2. Който няма доходи, но е създал деца - децата в социален дом, а родителите им принудително да отработват издръжката им там. Ако децата са повече и двамата родители не могат да заработят за издръжката им, част от децата да се дават за ОСИНОВЯВАНЕ В ЧУЖБИНА!НИКАКВА МИЛОСТ И ПОЩАДА за лицата, осигуряващи си издръжка чрез социално изнудвачество! Не сме длъжни да им храним децата, а ние да оставаме с по едно дете!
5
9
 
15
 
! Отговори
нов политик преди 5 години
Време е за крайни мерки и рестарт на системата. Никакви детски, пенсии, здравни каси, пенсии, телкове, инвалиди и т.н. На всеки завършил с отличие средно образование да се дават 50000 евро, на тези завършили висше с отличие 100000 евро за старт в живота. Да се разреши притежанието и използването на оръжие (без на доказано психично болни) в рамките на частната собственост за 10 години. Така ще се изчисти плявата и ще остане само качествен материал. След което да се върне социалната система.
4
1
 
39
 
! Отговори
123 преди 5 години
Майка която не работи и няма основно образование да и се спират детските.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли юристи в тоя парламент,че законотворците са сътворили тая глупост с орязване на детските?Не разбрахте ли,че с ромите управия няма.Не върви и да се глобяват родителите,защото ефекта ще е нулев.От тях пари не може да се вземат.Единственото решение е да се образуват дела по НК и полицията да ги респектира.Текста може да е " Родител,който не полага достатъчно грижи за издръжка и образование на своето дете до навършване на пълнолетие се наказва с принудителен труд или ...."
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И през социализма ромите ги натискаха да ходят до 10 клас, поне да си намерят името в списък за заплата и да сложат кръста в края на месеца в "Чистотата". Просто това е мисия невъзможна. Същото е и с африканците. Каквито и условия да им дадеш то те ще са ***, но за сметка това мързеливи. На всякъде по света са еднакви.Едно време са ги мъкнели уж да вършат някаква елементарна работа, но и за това не стават. И покрай тях се появи бездарно-тарикатско общество "борци за права".
1
38
 
6
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Това в Герб са много прости.От детските ли тръгнаха да печелят и пълнят хазната.Проста счетка:35 лева на дете по 12 месеца,е много ще спести държавата.После едни Тумбаци ще ги харчат за цветя и чашки за кафе в Парламента по 4 лева. Или за друга глупост.Забравих и 13,14 заплата, бонуси в размер на 1 заплата за държавен чиновник.Идват избори,но и без избори ще намерят Как да ги харчат.Не са се трудили за тях хамалски