Учителски заплати: От ?100 000 в Люксембург годишно, до 5000 в България

Пропастта в годишното заплащане на преподавателите в Европа е доста голяма
15 апр 2019 19:30,
115

Преподавателите в началните и и основни училища в Европа печелят средно по 26 000 евро бруто. Колегите им от техникумите и гимназиите пък взимат около 1300 евро в повече, предава DW.

Това е обаче подвеждаща статистика, защото между заплащането в Западна и Източна Европа има огромна пропаст.

Учителите в Люксембург например печелят 3 пъти повече от средното за евросъюза, а колегите им в Румъния и България взимат около 1/6 от средното европейско ниво.

Още по темата


С времето заплатите нарастват, но въпросът е с колко?

Най-високото заплащане в сектора се получава с 28-годишен стаж. Дори и така сумите се различават. В края на кариерата си учител от Люксембург може да стигне заплащане от 100 000 евро годишно, а негов колега от Полша ще се разписва срещу 10% от тази сума.

Колко се работи?

Учителите не печелят особено добре в по-голямата част от Европа, но и работното време е различно. В Полша началните учители работят средно по 478 часа на година. Преподавателите в Холандия и Латвия пък работят почти два пъти повече.

Едно е обаче общото за целия континент - много от учителите се занимават с бюрократична дейност, вместо да насочат силите си към учебния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен86Ти си ***.Теб кой те е произвел?
66
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На учителите в България и минималната заплата им е много.
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С иди0ти в парламента образованието ще куца. С малко и ниско платени учители ще произвеждаме само иди0ти които пак ще избират други *** в парламента. Всичко е свързано.
64
10
 
11
 
! Отговори
жалко преди 4 години
Някога в Люксембург да е имало социалисти на власт? Какво се чудите?Все още не можем да се отърсим от лепкавите социалисти.
63
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия от съсипана страна 90та години се превърна в световна икономическа и военна сила.
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия заплатите са по-високи от българските, но и там демокрацията и пазарната икономика не са много по-различни от българския им вариант. За какво да бягат хората в Русия, когато и там е като в България?! Затова хората бягат в богатите държави, които изсмукват живеца от бедните държави като България и Русия, както го правят от векове.
61
1
 
10
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Не сравнявайте несравними неща. Много са причините за да има такава разлика...То е като да сравняваш оригинала с ментето...
60
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истината е, че средната заплата в Русия е по-висока от българската средна заплата и в това всеки сам може да се увери - заплатите ги има в интернет. При това да не се забравят удръжките - данък общ доход и осигуровките, които в Русия са значително по-малки. Някои бъркат по-ниската минимална заплата в Русия със средната заплата. А Москва разбира се е много по-напред от нас.
59
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега средната продължителност на живота е по-ниска в сравнение с преди 1989 година, но с няколко ловки хватки я изкараха по-висока. Сега средната продължителност на живота е очакваната продължителност на живите хора в момента, вкл. бебетата, а не реалната средна продължителност на живота. Хората умират на по 60-65 години, но сме живеели средно 70-80 години, как пък не.
58
5
 
8
 
! Отговори
До без коментар преди 4 години
Ако това което си написал го прочете обикновен руснак ,ще те утрепе на място. Едно евро е 75рубли бе юнак.Заплатите на обикновенните хора са много по ниски от нашите. Гия долари ги получават в едни други държави.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама онези не ги бият, кво се правят!?5г за убийство, 20 за искан подкуп. Цветове!
56
4
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До 72Мишок анонименнн, от (в) България, работя с руснаците, дето много ги мразиш !
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 година българите все още имахме раждаемост малко над 2 деца на семейство, сега имаме 2 деца на 10 семейства. От добрия капитализъм ще да е
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1989 година бяхме малко над 9 милиона, сега я има я няма 4-4,5 милиона живеещи в България. Останалите 3-3,5 милона завинаги избягаха от "добрия" живот в България при демокрацията и пазаранта икономика.
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИ до неразбралитеЩе повярвам, когато вие русофилите започнете да си пращате децата на там, а не в Америка.Дотогава за мен си един платен лъжец.
52
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 4 години
Това за соца, идете го кажете в Китай !Не се хабете !!Техния модел е (в пъти) по-добър от дивия и уродлив капитализъм тук.
51
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализмът беше една много добра измислена пропаганда.Затворени граници, желязна завеса и набиване в главата от детската градина, колко е добре.Нямаш връзки с чужбина и вярваш.После като се отвориха границите и се видя колко сме изостанали.
50
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната продължителност на живота СЕГА е с 5 години повече отколкото през 1989-та.
49
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социалиалистическата НРБ беше класическа пирамида.Това е истината.2.5 милиона българи бяха си бяха дали парите, имаха лихвоточки и чакаха по 20 години.С техните пари бяха построени апартаментите на АБПФК.
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИПри соца, държавата беше събрала парите на всички българи, трупаха се лихвоточки и беше построила панелки на 1/4 от българите.Чиста проба пирамида.Взимаш от 4-***, за да построиш на един.И ги строеше не държавата, а строителни войски срещу мизерни заплати от лев на месец.Към края на социализма, даже вече имаше абсурдното изискване, че който иска апартамент, трябва да отработи безплатно 500 часа в строителството.Социалистическа простотия.Е, за АБКПФ имаше други правила.