Учителски заплати: От ?100 000 в Люксембург годишно, до 5000 в България

Пропастта в годишното заплащане на преподавателите в Европа е доста голяма
15 апр 2019 19:30,
115

Преподавателите в началните и и основни училища в Европа печелят средно по 26 000 евро бруто. Колегите им от техникумите и гимназиите пък взимат около 1300 евро в повече, предава DW.

Това е обаче подвеждаща статистика, защото между заплащането в Западна и Източна Европа има огромна пропаст.

Учителите в Люксембург например печелят 3 пъти повече от средното за евросъюза, а колегите им в Румъния и България взимат около 1/6 от средното европейско ниво.

Още по темата


С времето заплатите нарастват, но въпросът е с колко?

Най-високото заплащане в сектора се получава с 28-годишен стаж. Дори и така сумите се различават. В края на кариерата си учител от Люксембург може да стигне заплащане от 100 000 евро годишно, а негов колега от Полша ще се разписва срещу 10% от тази сума.

Колко се работи?

Учителите не печелят особено добре в по-голямата част от Европа, но и работното време е различно. В Полша началните учители работят средно по 478 часа на година. Преподавателите в Холандия и Латвия пък работят почти два пъти повече.

Едно е обаче общото за целия континент - много от учителите се занимават с бюрократична дейност, вместо да насочат силите си към учебния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Time: Учители даряват кръв, продават дрехите си учителите в САЩ на прага на бедността.
6
15
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Виновни са комунистите които смачкаха жестоко учителската професия, требе да ни дойдат капиталисти които да въздигнат на пиедестал учителската професия, при капитализма учителската професия е издигната на пиедестал и учителите капиталисти зимат по 10 хил евро заплати!
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е. Люксембург е страна която не произвежда нищо, няма абсолютно никаква икономика и има 7 трилиона дълг, 6300% от БВП, България има около 66% дълг спрямо БВП, значи около 100 пъти повече % имат люксембуржоата. На калпак им се падат по 11 милиона долара дълг, и ние ако вземем за 7 милиона по 11 миона дълг това са около 75 трилиона заеми и при нас заплатите ще станат по 10-15 хил евро. Нормално е.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителската професия (една от най-великите и отговорни за Обществото) бе брутално стъпкана и смазана от сталинисткия режим по време на съветската окупация у нас!И оттогава все надолу и надолу, та до ден днешен!
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е на две скорости , а Бокич е включил задна на България.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То остава в европейската перачница за пари заплатите да не са най-високите.Дори фирмите на Цветан Василев и сие бяха регистрирани там.
1
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нормално, в Люксембург руски ботуш не е стъпвал.