Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица"

Изданието влиза в предстоящата 2019/2020 учебна година
Обновена: 18 апр 2019 09:47 | 18 апр 2019 08:34, Петя Славова
171
Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица"
Снимка: Жанет 45

"Pod igoto" на Ivan Vazov на  "шльокавица" влиза в учебника по литература за 10-и клас. Включването на изданието е одобрено от просветното министерство и помагалата ще бъдат разпратени до училища за втора оценка от педагозите, които могат да дадат "зелена светлина" за печат.

Класиката на Иван Вазов бе издадено по този начин у нас преди две години. Учебникът ще се използва от десетокласниците в предстоящата 2019/2020 учебна година, пише "Монитор".

В часовете по литература обаче, те няма да се занимават основно със съдържанието на романа, тъй като вече ще са се запознали с отделни части още в 6-и клас.

Като част от своите упражнения гимназистите ще трябва да разсъждават за обществения отзвук след публикуването на пълния текст на Вазовата класика на шльокавица, като насърчава учениците сами да проучат основните позиции в медийни съобщения, форуми, видеа и т.н.

След като систематизират основните становища по случая, следва в час да се организира дискусия за уместността на подобно издание и разсъждение как биха реагирали Вазов и героите му, ако можеха да станат свидетели на така преиздадения том.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тая книга нали я има и на кирилица. Защо трябва да е на " шльокавица"?
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Характерно за роба е че е винаги на ясла при господара си. Храната и пиенето му е сигурно. Друго няма. Подслона му е в кюше на къщата на господара му. Десятък не и плащал. За това си има господар. Инструменти и те на господара.
113
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самата книга е много добра.
112
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица""СРАМ И ПОЗОР!!! ДА СЕ ЗАБРАНИ ИЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА, НАПИСАНА НА ЛАТИНИЦА!КАКВО ПАДЕНИЕ! НЕ ПРЕДПОЛАГАХ, ЧЕ НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, ЩЕ ПАДНЕМ ТОЛКОВА НИСКО.... ЖАЛКО! СРАМ!!!! УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО ЧЕТАТ НА ЛАТИНИЦА И ШЛЬОКАВИЦА, ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТИЯ ЩЕ СРАМЯТ НАШАТА РОДИНА! БЪЛГАРИЯ НЯМА БЪДЕЩЕ С ТАКИВА ***, КОИТО ЗАСРАМВАТ ПОЧТЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРЕДЦИ! НИЕ СМЕ СРАМ И ПОЗОР ЗА ДЕДИТЕ НИ!!!
111
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 99. Ами виш РОБИТЕ НА БОЛШИВИЗМА в РФ живеят си в постояна централна власт. И нямат представа , че има и по свободен начин на живот. Другите като поляци, чехи, унгарци отдавна скъсаха със социалистическото робство. .
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До99. Това за Кръста е от живи прародители на батачани. За башибузука и убития син на Агата /вързан на гатера в Батак/ за отмъщение от зверствата в Батак е в архивите. Знае се и , че преди да води башибозука / преди да се помохамеданчи/ е бил овчар в Батак. Ами има архиви. И отиди н Копривщица " рэбити" си имали къщи и занаяти имали си и училище на българск на гръцси.
109
1
 
13
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Няма да се изненадам ако въведат изучаване на английски език на български.
108
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Петдесет лева разходи каляски маркови, петдесет лева дадох само за да съм сигурен, че едно недоразумение ще си получи заслуженото ...
107
3
 
6
 
! Отговори
Народността преди 4 години
Е ЗАМЕНЯЕМА. ТЯ НЕ НИ ТРЯБВА
106
0
 
13
 
! Отговори
България е метафора преди 4 години
На нас ни трябваше Собствеността.Народността е заменена. Тя не ни трябва.Иван Костоф
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕ ТЕ МОГАТ ЛИ ДА ЧЕТАТ?
104
1
 
26
 
! Отговори
Fori преди 4 години
Някой пита за имената по-долу. Името е Деница Сачева. Един неуморен троянски кон в МОН. Стои зад всички джендърски експерименти и всички ромски програми в министерството. А зад нея стои АзБ. Не знам кой поред мандат й е, винаги минава между капките ,дори когато министърът е подавал оставка.
103
1
 
11
 
! Отговори
batevale преди 4 години
...."Предлагаме също и качествено обучение по БЕЛ на английски език...."........Това е просто някакъв ужас !!!...........
102
1
 
29
 
! Отговори
P., ???, ... преди 4 години
Преди 25 години смятахме, че сме стигнали дъното. Явно не е било така.
101
1
 
16
 
! Отговори
Стоян Г. преди 4 години
Казано с една дума - УЖАС
100
2
 
5
 
! Отговори
Честен човек преди 4 години
ese
99
0
 
32
 
! Отговори
Колобър преди 4 години
Родоотстъпници винаги е имало! А сега те се виждат с просто око! Значи 500 години геноцид и обезкръвяване на нацията сега се превърна в шльокавица? Напишете им имената на тези, които решиха децата на България да учат Вазов по този начин?! Повече няма да ги има!
98
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 4 години
97,виж ти - и от КОЙ източник го прочте това за кръста? Би ли го цитирал, да прочтем и ние...Иначе не е трудно да са по-високи къщите от вкопаната църква, то и аз с моите 1,60м, съм по-висока от нея. Размерът на къщите ли определя статута на хората? Защо не обясниш въпросният десятък от кого точно се е събирал, защо не обясниш за ангарията (каква хубава "българска" дума) или за еничарството - и тя такава?! А за башибузуците защо не обясниш, а за кланетата?
97
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за три синджира раби ще четат ли? И за рабвството от което ни освободи Горбачов.
96
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 96. В Батак са направили " робите " най големи къщи. По големи и от църквата. Само "робите" в Батак са се усмелили да кажат на Агата Барутенлия да цалуне кръста. Водеш башибозука да събира / несъбираемия десятък над 20г./. Но това незнаеш , защото ти пречеше съветската пропаганда в соца , за да разбереш.