Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица"

Изданието влиза в предстоящата 2019/2020 учебна година
Обновена: 18 апр 2019 09:47 | 18 апр 2019 08:34, Петя Славова
171
Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица"
Снимка: Жанет 45

"Pod igoto" на Ivan Vazov на  "шльокавица" влиза в учебника по литература за 10-и клас. Включването на изданието е одобрено от просветното министерство и помагалата ще бъдат разпратени до училища за втора оценка от педагозите, които могат да дадат "зелена светлина" за печат.

Класиката на Иван Вазов бе издадено по този начин у нас преди две години. Учебникът ще се използва от десетокласниците в предстоящата 2019/2020 учебна година, пише "Монитор".

В часовете по литература обаче, те няма да се занимават основно със съдържанието на романа, тъй като вече ще са се запознали с отделни части още в 6-и клас.

Като част от своите упражнения гимназистите ще трябва да разсъждават за обществения отзвук след публикуването на пълния текст на Вазовата класика на шльокавица, като насърчава учениците сами да проучат основните позиции в медийни съобщения, форуми, видеа и т.н.

След като систематизират основните становища по случая, следва в час да се организира дискусия за уместността на подобно издание и разсъждение как биха реагирали Вазов и героите му, ако можеха да станат свидетели на така преиздадения том.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
21
 
! Отговори
Lan преди 5 години
niki, тъй ми - следвай политическата пропаганда. НИКОГА нищо не чети за този период - нито Ботев, нито Вазов, нито Захари Стоянов, нито дописките на Макгахан, нито Паисий, нито Яна Язова, нито НИЩО, не слушай българските народни песни, не ходи в Батак, не стъпвай в Стара Загора, никога - и се гордей с еврогейската си толерастия. Ама да знаеш, че листото без дърво и корен е просто ***...
94
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шльокавица казват сърбите на слабата ракия. Както и перничани. Та тия ще чета слаба ракийка. И после ще четат за робите на болшивизма.
93
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Ооо, неразумний... Поради що се срамиш да се наречеш Българин, а служиш на чужди? Нима си нямал царство, господарство, нима си нямал велики царе и история?!" Думите на Паисий са валидни за всички времена!!! Да пребъде България и всичките й славни книжовници!!!!
92
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този форум дава кякаква представа за обучителната задача и резултатите от нея. И се питам: Какъв е смисълът да четеш позиции и мнения на хора, които не са чели романа, не познават идеите? Как е възможно да оценяваш без да имаш база за мислене дори - езикови средство и факти...
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nikiАма кога са ги постоили тези огромни къщи? През първите 100-200 години от робството или? Едно приятелче още от тогава ми разказва не сме били роби въобще ... през първите 100 години са идвали да ни питат как сме, дали имаме нужда от нещо и да ни държат ръката, а през другите 100 направо са ни строяли паметници щото сме пичове.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветанов като си идва от молитвеназакуска ,първо да премине през Курило,след което,забравил къде е бил да му сепомогне да навлезе в ежедневието.Значи швейцарски модел,инак ни убиват.
89
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изумително невежество! Колко хора не са чели романа, а обсъждат и още по-лошо - отричат...Да сте чули англичаните да са изхвърлили Дикенс от учебните си програми?Невежеството е сила! Бог да ни е на помощ!
88
0
 
14
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Много ми е чудно тези тука "световните" как биха реагирали на англичанин, който им каже, че Шекспир го затъпява...аааа ама Шекспир е световно признат, тъй де - ама пък Англия е владеела половината свят! Това е наложило англосаксонската култура и това си е един вид иго...ама КОЙ да го разбере. То този някой първо трябва да се научи да чете и да разбира, пък да вижда малко по-далеч от носа си.
87
1
 
8
 
! Отговори
Горан преди 5 години
До Анонимен 89:Не му обръщайте внимание на niki... Човек способен да напише такъв коментар не си заслужава приказката... Видно е, че само се прави на интересен, като се опитва да е в крак с *** време в което ни се е паднало да живеем...
86
0
 
11
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Горана братята му, генерали Владимир и Героги Вазови, със сигурност щеше да ги разстрелят...преди да отидат на кафе сутринта! Липсва Вазовия дух, много ни липсва! И целта е абсолютно да изчезне, като се затрива бавно и методично - от литературата, от историята и от паметта.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nikiМоже от МОН да я обявят аз историческа фантастика.
84
0
 
18
 
! Отговори
бай х преди 5 години
тие тапунгери от министерството да беха направили аудио версия на романа , повече успех ще имат ..и без опити да се гаврят с българският език
83
0
 
25
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Аз веднага ще ви кажа, как би реагирал патриарха на българската литература Иван Вазов, би взел това издание на шльокавица, и би немилостиво бил по главите цялото просветно министерство с него!
82
22
 
5
 
! Отговори
niki преди 5 години
Пропагандна книга, насаждаща расова и религиозна омраза. Отворете си очите хора! Който е ходил в Копривщиа му е ясно, че един роб не може да има такива големи къщи на по два етажа...
81
0
 
11
 
! Отговори
Lan преди 5 години
84каквито родителите - таква и децата! Винаги съм смятала, че четенето лекува тъпотия, но явно не във всички случаи. Трябва си и "основа" на която да легнат тези книги, а тя се поставя от ротелите. Винаги можеш да кажеш, че един роман ти е харесал или не - това е субективно възприятие за света (включително и Под Игото), но да кажеш, че Вазов те затъпява е пълна безсмислица, защото явно няма накъде повече.
80
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 83И защо трябва, като съм роден българин да се възхищавам на творческите напъни на всеки един само, защото е българин. След време и Слави ще стане класик и ще ни карат да се възхищаваме на неговата класика.
79
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусната им цел е да унищожават всичко Българско - език, литература, история, култура, фолклор, обичаи, архитектурно наследство, национално самочувствие и самосъзнание. Безсрамници продажни, слуги на чужди интереси.....
78
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanСамото четене на този роман води до затъпяване.Децата ми четат, но такива романи въобще не ги смятат за изкуство.
77
1
 
23
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Просто е невероятно как се прокарват систематично мерки за затъпяване...и част от хората едва ли не вият от възторг - видиш ли давало им поле да разсъждават...Че ти ако можеш да разсъждаваш, защо пък да ти е нужна шльоковицата!? Явно сме определени за обслужващия персонал на Европа...и с това мислене, такива ще си и останем!
76
0
 
20
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
До Анонимен (77)Тук не става въпрос за права!!! Всеки може да прави каквото си иска ако го прави във фейсбука, тука става въпрос за учебно помагало утвърдено от министерство на образованието, което ще ни образова по несъществуваща писменост!!! И то при положение че имаме много добра и специално адаптирана за нашия език писменост.