Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица"

Изданието влиза в предстоящата 2019/2020 учебна година
Обновена: 18 апр 2019 09:47 | 18 апр 2019 08:34, Петя Славова
171
Десетокласници ще четат "Pod igoto" на "шльокавица"
Снимка: Жанет 45

"Pod igoto" на Ivan Vazov на  "шльокавица" влиза в учебника по литература за 10-и клас. Включването на изданието е одобрено от просветното министерство и помагалата ще бъдат разпратени до училища за втора оценка от педагозите, които могат да дадат "зелена светлина" за печат.

Класиката на Иван Вазов бе издадено по този начин у нас преди две години. Учебникът ще се използва от десетокласниците в предстоящата 2019/2020 учебна година, пише "Монитор".

В часовете по литература обаче, те няма да се занимават основно със съдържанието на романа, тъй като вече ще са се запознали с отделни части още в 6-и клас.

Като част от своите упражнения гимназистите ще трябва да разсъждават за обществения отзвук след публикуването на пълния текст на Вазовата класика на шльокавица, като насърчава учениците сами да проучат основните позиции в медийни съобщения, форуми, видеа и т.н.

След като систематизират основните становища по случая, следва в час да се организира дискусия за уместността на подобно издание и разсъждение как биха реагирали Вазов и героите му, ако можеха да станат свидетели на така преиздадения том.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо на шльоковица? ако целта е да разширим информационната база -пишете направо на АНГЛИЙСКИ. По този начин пак ще си го разбираме само ние, но ще изпростачим народа.
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Романа може да се замени с 50 нюанса сиво.
53
6
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До ОняНе могат да схванат.И те са функционално неграмотни но се възмущават....на нещо което не са разбралиМатр'ял
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за пръв път чувам че това - да се занимават с отзвука на общественото мнение - е работа на ГИМНАЗИСТИ, а не на общественици или в най-добрия случай - на кандидат -студенти по журналистика, профилирани в строга специалност
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дружно да се помолим като българи, БОГ да ни избави от тази напаст.." - Ми молим му се, 30 години ще станат вече. Даже го обявихме за българин, без да му искаме пари.Очеизвадно само с молитви не става! Време е да обогатим изразните средства : да викаме неволята, да покопаме. Вземат ли ти езика, убият ли ти вярата, купят ли ти земята, смачкат ли ти миналото и днешното достойнство, какво бъдеще да чакаш гол и беззащитен? Ставаме съучастници на унищожителите на българския народ.
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Език свещен на моите деди език на мъки, стонове вековни, език на тая, дето ни роди за радост не - за ядове отровни.Език прекрасен, кой те не руга и кой те пощади от хули гадки? Вслушал ли се е някой досега в мелодьята на твойте звуци сладки?Разбра ли някой колко хубост, мощ се крий в речта ти гъвкава, звънлива - от руйни тонове какъв разкош, какъв размах и изразитост жива?Не, ти падна под общия позор, охулен, опетнен със думи кални: и чуждите, и нашите, във хор, отрекоха те...
49
8
 
1
 
! Отговори
Оня преди 5 години
"...разсъждават за обществения отзвук след публикуването на пълния текст на Вазовата класика на шльокавица, като насърчава учениците сами да проучат основните позиции..."Разсъждения, дискусуя, мислене, проучване.. видяхте шльокавица и веднага атака :D KLETA MAJKA BALGARIA!
48
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ученик попаднах на оригинала на тази книга и то все едно не беше писана на български и така и не я дочетох.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нагли гербави простацихората от банкя не са виновни че от там се пръкнало това алчно и безскрупулно същество
46
1
 
10
 
! Отговори
Доброжелателл... преди 5 години
Че една патьца от Стани богат не знаеше ,че Лилиев е псевдоним ,па какво остава днешните да знаят нещо повече...
45
0
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Гавра !!! Първо да се научат да четат, че 90% сричат, а после да започват с шльокавицата. Не е нормално да учиш децата си на неграмотност !!!!
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кай бре напешуту му името на тоя смърдящт кренвирш от четата на банкянския продажникпоне да знаят истинските българи кого да кълнат до девето колянотай книга трябва да се изгори публично
43
14
 
0
 
! Отговори
Оня преди 5 години
Вие сериозно ли не загрявате каква е идеята на това? :D никой няма да учи децата на шльокавица, а ще ги накара да сравняват и мислят и да видят кое е очевидно по-доброто
42
0
 
13
 
! Отговори
Луд гидия преди 5 години
От сега си представям деда ви Вазов как се върти като кардан ,в гроба си!А той е на няколко крачки зад народното събрание:(
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и после се чудят защо на времето е имало народен съд
40
0
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
па вие да не мислите ли че някой го учи това... сина ми пита вярно ли е - аз му казвам НЕ и му давам оригинала на Вазов (да де по старо издателство преди 50 години) и момчето вижда че самото образование е шлякано и така... нека си искат каквото искат, детето като му поясниш, че всичко е ЛЪЖА ще знае истината....
39
0
 
17
 
! Отговори
P., ???, ... преди 5 години
Не одобрявам дори когато някой от "странство" или просто от мобифон пише на шльокавица и поства на страниците на днес.бг. Аз винаги слагам минуси на тия или просто не ги чета. А не да си помисли някой, че не мога- превеждах от два западни езика. Просто ми е непроятно да чета родна реч на шлкавица.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** който го е разрешил да виси пред министерството докато стане на чирозс тия гербави слуги на джендеризма утре ще забранят и 24 майтрябва да се започне от кратуната банкянска той пак ще каже че не чул и не разбралотврат
37
0
 
24
 
! Отговори
26 Май преди 5 години
Крайно време е да направим РЕСТАРТ НА ДЪРЖАВАТА !
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами погледнете КОЙ управлява Държавата, Полицията, Съда, Прокуратурата - все завършени про стаци.Защо искате тези в Образованието да са изключениие. Те също са част от Шайката крадци и ***.