Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи

Помощта за първолаците се дели на две - за първия и за втория срок
Обновена: 19 апр 2019 13:02 | 19 апр 2019 12:30, Василия Пейчева
133
Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи
Снимка: Pixabay

Ако детето не ходи редовно на училище или детска градина, родителите няма да получават детски надбавки. Това решиха окончателно депутатите като приеха промени в Закона за социалното подпомагане.

Още по темата
Когато в рамките на един месец дете отсъства без основателна причина повече от пет пъти от училище или повече от три пъти от детска градина, семейството му няма да получава пари, записаха законотворците по предложение на ГЕРБ.

За извинени се считат отсъствията, когато е представена медицинска бележка, документ от спортния клуб, в който детето членува или документ от ръководител на танцова, музикална или друга художествено-артистична формация.

Социалните помощи ще се обвързват и с полагането на общественополозен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в Бюрото по труда, както и с участието им в обучение за ограмотяване или повишаване на квалификацията им.

Това предложение от "Обединени патриоти" е в изпълнение на концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Александър Сиди от ВМРО обясни, че по този начин ще могат неграмотни хора в трудоспособна възраст, вместо да получават помощи, да се впишат на пазара на труда.

"Искаме да решим проблема със "социалния паразитизъм". Има хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да се квалифицират", настоя Сиди.

Хасан Адемов от ДПС остро разкритикува това предложение и настоя, че Агенцията за социално подпомагане няма капацитета да извършва такива обучения.

"В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на МОН", настоя той.

Адемов натоя и че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа.

Милена Дамянова от ГЕРБ обаче подчерта, че не се отнемат парите от децата, а ще се пренасочват към училищата и детските градини, за да се използват за конкретните нужди на децата.

Целта на проекта била само да се ограничат безотговорните родители.

С текстовете депутатите решиха и помощта за първокласници да се изплаща на два пъти, половината след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Отпадна обаче идеята на "Обединени патриоти" Агенцията за социално подпомагане да извършва всяка година оценка на трайно безработните.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Абе никой ли не е живял преди 1990 г? Никой ли не е чувал за т.н. ергенски данък? От всички работещи се събираше и зависеще само от възрастта - почваше се от 20 год и траеше до 35? Ако не си женен или ако си но нямаш деца - плащаш!!! Наказание дето не раждаш, наричаше ес "стимулиране на раждаемостта". Естествено, вземаше се от тия, дето работят. Като имаш дете, обаче, детски помощи не ти се полагаха, защото "имаш високи доходи", стига да си даже на минимална заплата. От тогава идва паразитизма
106
0
 
2
 
! Отговори
D преди 1 година
Искахте да кажете да му мислят ромите. Защото от нормални9те хора, които работят и не чакат да им падне отгоре помощи не се полагат. Твърде богати са всички, а социалната ни политика както винаги е на ниво.
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо. За какво са помощите? Ако не можеш да отгледаш дете, не го прави. Второ. Така и така се дават тези помощи, поне да са на отговорни родители. Не знаел къде му е детето? Ами не само без помощи, а и глоба! Оплаквате се от повсеместна простотия в тази страната, все едно, че сте дошли на гости! Аман от готованци! Ако някой е съвестен, ще го смачкате и подигравате! А искате референдуми! После политици, лекари, държавни служители, полицаи и т.н. Ви били виновни. А Вие какви сте и къде сте? Китки
104
6
 
3
 
! Отговори
аха преди 1 година
С тая политика ще стане само по-зле. С бой няма да стане. С тея глупави закони само разделяте обществото и ощетявате всички
103
2
 
3
 
! Отговори
хах преди 1 година
Тея тотално се смахнаха
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то за редовия българин, скойто работи и издържа цялата неработеща ***, в едно с нищо неправещите за държавата политици, без друго помощи за деца не получава. Голяма работа! Отдавна ни е все едно. Колкото по-малко време едно дете губи в българсщкото училище, толкова по-добре за него. Без друго основата на доброто образование отдавна е извън училищата, по курсове и уроци.
На ромите пък отсъствия не им пишат.
Никого няма да стреснете.
101
0
 
11
 
! Отговори
Шиби риби преди 1 година
Правилно подкрепям с две ръце! Сега в наказателния кодекс да се запише че при три криминални присъди да се дават минимум 20 години ефективен затвор без право на съкращение или намаляване на присъдата!
100
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо акцентът не се поставя върху важното, а именно: децата трябва да се образоват, за да имат възможност за добро бъдеще"
___
Писането на закони не е като писане на философски трактат или художествена литература. Ясно е за какво е важно образованието, проблемът е че, на някои не им стига до главите и затова законът трябва да ги ЗАСТАВИ да си образоват децата. Тоест измисля лостове на принуда.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nezakonni deca ....Stavat nezakonni donori....nezakonen iznos....plastat i pecheliat nezakonni pari....bez dedese....bez mita, bez akcizi, bez patenti, bez imunizacionni pasporti i chipove za blagoroden bg proizhod i blagorodna kravna rasova linia...nezakonno bg kravno prozvodstvo v eu....vai, vai....
98
2
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Надежда всяка оставете.
97
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даскалите да му мислят - от едната страна хиените на закона, от другата - гневни родители и деца, на които им се смеят, че са лоши, защото "ходят" на училище, пък са без детски.
Глупостта и алчността са затрили много народи!
96
0
 
16
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Моето дете ме попита - Тате , нали ходя на Училище , защо съм наказан без детски надбавки , другите деца ми се смеят че съм лош ?
95
9
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 80 преди 1 година
То па едни помощи за нищо не достигат.

Помощите не са издръжка. Те са само добавка към онова, което ти сам си длъжен
да осигуриш на децата си. Ако не можеш да осигуриш издръжка, няма да раждаш!
Защото, всяко изхранено от държавата дете живее живота на друго, чиито родители биха могли да го издържат, но държавата ги е изнудила да хранят чуждо!
На това трябва да се сложи край - глоба за раждане на дете, което не можеш да храниш и това дете да се дава за осиновяване в чужбина!
94
5
 
28
 
! Отговори
Помощи? преди 1 година
Надбавки трябва да има за всички деца или да няма за никого. Децата са лична грижа на родителите им.
Стига с тези клишета, че децата били бъдещето! Чие бъдеще? Тяхното собствено. Кой може да каже къде ще са след 20-30 год. днешните деца? В коя държава и за коя нация ще работят, след като ние, отглеждайки своето единствено дете, сме хранили и чуждите, защото държавата е късала от залъка ни, за да им дава надбавки?
Безплатни детски градини, безплатна храна в училище - или за всички, или за никого!
93
1
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
Тва е за тия, дето тепърва ша праат чаавета и ще заранват пирамидката нагоре. Аз бей дотук;))) Ша праа, ма га Бойко умре. Па вие искате Бойхо 45 години да управлява. Е, нема как, нема да го вдигам вече;))))Та чааавето го поизкласих и без всякаква помощ от държавата, но най-важното е, че без помощ или не, то пак е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на училище и в това БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ, пак се дават пари, я за туй, я за онуй, чушмицата там си тече!
92
2
 
14
 
! Отговори
Брашно и трици преди 1 година
Защо акцентът не се поставя върху важното, а именно: децата трябва да се образоват, за да имат възможност за добро бъдеще, а не за да получават родителите им по 40-45 лева намесец, с които да разполагат както намерят за добре/ в половината случаи- за цигари, алкохол и лотарийни билети/.
91
0
 
20
 
! Отговори
teo преди 1 година
Каква ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ??? Най-лесно е да накажеш бедните, а ДЕПУТАТИТЕ КОИТО НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА В ПАРЛАМЕНТА, ЗА КАКВОТО СМЕ ГИ ИЗБРАЛИ, защо си получават ЗАПЛАТИТЕ ????? ЗАЩО ПАРЛАМЕНТА не реши : за ТРИ дена НЕ ходене на работа, ДЕПУТАТИТЕ ДА СЕ ЛИШАВАТ ОТ ЗАПЛАТИ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА, А ЗА ПЕТ И ПОВЕЧЕ ОТСЪСТВИЯ ДА СЕ УВОЛНЯВАТ ОТ ПАРЛАМЕНТА и на тяхно място да се поставят хора, които ще работят!?!? Как ще постъпи моят шеф ако не отида на работа пет и повече дни???
90
0
 
8
 
! Отговори
Бхк преди 1 година
Да му мислят последователите на БХК! Хахахахахахахахахахахахах ***.аците ще стават умни а?
89
1
 
30
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Това не е решение на проблема,който се цели да бъде решен. Решението на този проблем е да няма НИКАКВИ ПОМОЩИ ЗА РАЖДАНЕ ПОД 18Г. НИЩО ДРУГО НЯМА ДА ОПРАВИ ПОЛОЖЕНИЕТО, НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ.
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега като почне един бизнес с "втора часнъ децкъ гръдинъ".... i she pi6at taka ако изобщо могат да пишат... просперит..таковата. Иновация от пусто в празно.