Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи

Помощта за първолаците се дели на две - за първия и за втория срок
Обновена: 19 апр 2019 13:02 | 19 апр 2019 12:30,
133
Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи
Снимка: Pixabay

Ако детето не ходи редовно на училище или детска градина, родителите няма да получават детски надбавки. Това решиха окончателно депутатите като приеха промени в Закона за социалното подпомагане.

Още по темата
Когато в рамките на един месец дете отсъства без основателна причина повече от пет пъти от училище или повече от три пъти от детска градина, семейството му няма да получава пари, записаха законотворците по предложение на ГЕРБ.

За извинени се считат отсъствията, когато е представена медицинска бележка, документ от спортния клуб, в който детето членува или документ от ръководител на танцова, музикална или друга художествено-артистична формация.

Социалните помощи ще се обвързват и с полагането на общественополозен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в Бюрото по труда, както и с участието им в обучение за ограмотяване или повишаване на квалификацията им.

Това предложение от "Обединени патриоти" е в изпълнение на концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Александър Сиди от ВМРО обясни, че по този начин ще могат неграмотни хора в трудоспособна възраст, вместо да получават помощи, да се впишат на пазара на труда.

"Искаме да решим проблема със "социалния паразитизъм". Има хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да се квалифицират", настоя Сиди.

Хасан Адемов от ДПС остро разкритикува това предложение и настоя, че Агенцията за социално подпомагане няма капацитета да извършва такива обучения.

"В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на МОН", настоя той.

Адемов натоя и че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа.

Милена Дамянова от ГЕРБ обаче подчерта, че не се отнемат парите от децата, а ще се пренасочват към училищата и детските градини, за да се използват за конкретните нужди на децата.

Целта на проекта била само да се ограничат безотговорните родители.

С текстовете депутатите решиха и помощта за първокласници да се изплаща на два пъти, половината след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Отпадна обаче идеята на "Обединени патриоти" Агенцията за социално подпомагане да извършва всяка година оценка на трайно безработните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА МИ-РИЗЛИВИТЕ НИКАКВИ ТАКИВА.
22
0
 
19
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Въпрос на самосъзнание и възпитание. ИМАМ ТРИ ДЕЦА, за които не съм получила нито веднъж "детски" добавкиПОКЛОН!!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Когато в рамките на един месец дете отсъства без основателна причина повече от пет пъти от училище или повече от три пъти от детска градина" - Беше редно да се уточни това "пъти" какво означава : пет пъти - 5 дни или 5 учебни часа?
20
1
 
4
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Паеи има само за бонуси на партийците от ГЕРБ.Държава на Мафията.
19
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В България няма забавачки. Ерго, новината е фалшива.
18
1
 
16
 
! Отговори
майка преди 5 години
Въпрос на самосъзнание и възпитание. Имам три деца, за които не съм получила нито веднъж "детски" добавки, но ходят редовно на училище и д.градина. А някои деца ги пишат, че ходят редовно, въпреки че не е така, за да не го изключат и да запази училището финансирането си за това дете /т.е. бройката/.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пъвосигналност, некадърност, нежелание, безотговорнот, простотия, Радиомълчание - всичкто това подплатено с омраза, расизъм, сегрегация, води до рекет, отблъскване, принуда, безчовечност, в резултат на което ромският проблем не само, че няма да се реши, ще се задълбочава !
16
0
 
17
 
! Отговори
14, преди 5 години
Не е така,защото плащанията не са "детски надбавки"отдавна,а помощи за деца, за което държавата може да има изисквания,както това. Иначе детски трябва да се дават за всяко дете,дори независимо от доходите на родителите му.Аз не съм крива,че доходите ни са на светло и че работим цял живот.За моите деца лев не съм получила.Затова и сега плащам,за да учат навън,където и ще останат.Не им трябва да се връщат в тази неадекватна държава с крадливи управляващи,в която лентяят получава от работещия.
15
0
 
9
 
! Отговори
поздрави и от Българ преди 5 години
До привет от ГерманияОтпускат се на децата, а *** не на всички деца.Или както се казва винаги в неделя , но не всяка неделя.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Защо бъркате детските добавки с помощите отпускати за учениците ?!" - няма грешка. В България отдавна няма детски добавки. Има само помощи, които така са обусловени, че се получават почти само от неработещите и разполагащи с много свободно време малцинства, за съжаление.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо - идеята е стара, като света.Второ - проблемът е, че в нашите училища не пишат неизвинени отсъствия на тия деца. В класа на моето има такова - ами не му се пишат отсъствия, нито двойки за липса на знания и то си върви от клас в клас. Съответно си вървят и помощите. Само се самолъжем, че правим нещо. Цели училища поддържат изкуствени присъствия, за да не бъдат ликвидирани заради липса на ученици.
12
4
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Пак повтарям , едно дете има право на детски добавки до 18 г. без значение дали ходи на училище или не !Това е така, но хубаво беше някой да го обясни на Каракачанов преди да подведе цялото правителство. Да бяха увеличили стимулите за успех или подобен стимул, но с такава лека ръка....??
11
1
 
14
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Ти си гледай Германията. Тука си знаеме.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те пък като го замислили тия родители, леле майко...
9
19
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
То е хубаво да накарате ромите да ходят на училище , но не по начин чрез който им спирате детските добавки ,които всъщност не са пари отпускани за училище ,а са пари за храна на детето ,облекло и прочие ! Затова се наричат детски добавки , а не ученически добавки ! В Германия се наричат Киндер Гелд ,а не Шулер Гелд !Пак повтарям , едно дете има право на детски добавки до 18 г. без значение дали ходи на училище или не !
8
2
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Добре го и мислеха, но трябваше да се помисли за снемането на отговорността от учителите или така да се направи, че тя да бъде групова. Сега колко заплахи и побоища се очертават не ми се мисли.
7
0
 
15
 
! Отговори
НЯМА ДА СТАНЕ ПЪК ! преди 5 години
Тези условия ще са за нас а не за онези . Те ще си получават парите - иначе няма гласуване . . . МДААА !
6
11
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе или станете европейци или се махайте от ЕС ! Веднъж за винаги трябва да разберете ,че могат да се спират само помощи ,които се отпускат на децата за училище и учебни цели ,тетрадки ,учебници и прочие ! Детските добавки не са помощи ,а са пари ,които всяка държава отпуска за децата до навършване на 18 г. ! Тези пари не са за учебници и тетрадки , а са за храна ,облекло и други жизнено важни потребности извън класната стая ! Защо бъркате детските добавки с помощите отпускати за учениците ?!
5
1
 
8
 
! Отговори
симпатягата преди 5 години
Те ако са мислили , няма да са на детски и социални помощи.
4
0
 
14
 
! Отговори
Limonka преди 5 години
Ай първо да ми осигурят място в забавачка, и после да гледат дали детето ми ходи....п.п. аман от *** новини