Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи

Помощта за първолаците се дели на две - за първия и за втория срок
Обновена: 19 апр 2019 13:02 | 19 апр 2019 12:30, Василия Пейчева
133
Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи
Снимка: Pixabay

Ако детето не ходи редовно на училище или детска градина, родителите няма да получават детски надбавки. Това решиха окончателно депутатите като приеха промени в Закона за социалното подпомагане.

Още по темата
Когато в рамките на един месец дете отсъства без основателна причина повече от пет пъти от училище или повече от три пъти от детска градина, семейството му няма да получава пари, записаха законотворците по предложение на ГЕРБ.

За извинени се считат отсъствията, когато е представена медицинска бележка, документ от спортния клуб, в който детето членува или документ от ръководител на танцова, музикална или друга художествено-артистична формация.

Социалните помощи ще се обвързват и с полагането на общественополозен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в Бюрото по труда, както и с участието им в обучение за ограмотяване или повишаване на квалификацията им.

Това предложение от "Обединени патриоти" е в изпълнение на концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Александър Сиди от ВМРО обясни, че по този начин ще могат неграмотни хора в трудоспособна възраст, вместо да получават помощи, да се впишат на пазара на труда.

"Искаме да решим проблема със "социалния паразитизъм". Има хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да се квалифицират", настоя Сиди.

Хасан Адемов от ДПС остро разкритикува това предложение и настоя, че Агенцията за социално подпомагане няма капацитета да извършва такива обучения.

"В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на МОН", настоя той.

Адемов натоя и че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа.

Милена Дамянова от ГЕРБ обаче подчерта, че не се отнемат парите от децата, а ще се пренасочват към училищата и детските градини, за да се използват за конкретните нужди на децата.

Целта на проекта била само да се ограничат безотговорните родители.

С текстовете депутатите решиха и помощта за първокласници да се изплаща на два пъти, половината след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Отпадна обаче идеята на "Обединени патриоти" Агенцията за социално подпомагане да извършва всяка година оценка на трайно безработните.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
15
 
! Отговори
НЯМА ДА СТАНЕ ПЪК ! преди 2 месеца
Тези условия ще са за нас а не за онези . Те ще си получават парите - иначе няма гласуване . . . МДААА !
6
11
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 2 месеца
Абе или станете европейци или се махайте от ЕС !
Веднъж за винаги трябва да разберете ,че могат да се спират само помощи ,които се отпускат на децата за училище и учебни цели ,тетрадки ,учебници и прочие !
Детските добавки не са помощи ,а са пари ,които всяка държава отпуска за децата до навършване на 18 г. ! Тези пари не са за учебници и тетрадки , а са за храна ,облекло и други жизнено важни потребности извън класната стая ! Защо бъркате детските добавки с помощите отпускати за учениците ?!
5
1
 
8
 
! Отговори
симпатягата преди 2 месеца
Те ако са мислили , няма да са на детски и социални помощи.
4
0
 
14
 
! Отговори
Limonka преди 2 месеца
Ай първо да ми осигурят място в забавачка, и после да гледат дали детето ми ходи....


п.п. аман от тъпи новини
3
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 2 месеца
Поредната санкция, която се приема уж заради ромите, а ще удари всички останали.
Бас държа, че ромите ще продължат да си получават парите.
Все пак сме в година на избори...
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо не са свършили реално, но избори идат.
1
15
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 2 месеца
Явно в България законите са други ?! Вие правите ли разлика между помощи и детски добавки ?! В Германия детските добавки за право на дедето , тоест плащат се на родителите независимо дали детето ходи на училище или не ! Детски добавки получава всяко дете до навършване на 18 годишна възраст ! Детските добавки не са социална помощ за детето ,а са задължение на държавата към детето !