ВМРО срещу ректора на ВТУ, алармират за нарушения и репресии

Проф. Бонджолов уволнявал преподаватели, изключвал студенти
19 апр 2019 14:50,
43
ВМРО срещу ректора на ВТУ, алармират за нарушения и репресии
Проф. д-р Христо Бонджолов. Снимка: ВТУ

От ВМРО алармират за редица нарушения и репресивно отношение от страна на ректора на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Според воеводите проф. д-р Христо Бонджолов погазва законите, правилата на академичната и студентската автономия, уволнява преподаватели и изключва студенти. Затова и те настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов по случая, както и с просветния министър Красимир Вълчев.

"Така държавата най-сетне ще се намеси и този ректор да бъде спрян в своите груби и противозаконни действия", отсече Александър Сиди.

Депутатите от ВМРО съобщиха, че значителна част от ръководството на университета е уволнено, студенти се изключват, а единствената цел била Бонджолов да спечели служебно изборите за ректор на 20 май.

Вчера е било осуетено и провеждането на избори за представители на студентите в Общото събрание, посочиха още воеводите.

"Бях отстранен от поста помощник ректор и трябваше да водя дела, за да бъда възстановен на тази длъжност. Бях отстранен, защото критикувах постъпката на ректора като член на Академическия съвет. Този човек наложи дух на страх и подчинение. Единственият инструмент за управление е репресия, уволнения и заплахи", настоя доц. Милен Михов.

Той посочи и че със сега действащия закон се дават изключителни правомощия на ректорите. Затова и от ВМРО ще настояват за промените, които ще гарантират контрола на държавата върху държавните училища.

"Законът, направен някога с добрата идея, че академичната общност е образована и може да се самоуправлява, е дала изключителни правомощия на ректора. Той е председател на Академическия съвет, той е работодател на всички преподаватели, той се разпорежда с финансите на университета и носи материална отговорност. Когато един човек няма качества или има лоши мисли, може да злоупотреби с такава власт", каза още Милен Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 години
До Анонимен Nr. 12Може би имаш предвид: Андрей Бунджулов.Виж в Уикипедия за него.През 1986 година Андрей Бунджулов оглавява Димитровския комунистически младежки съюз и остава на този пост до 1989 година. От 13 декември 1988 до 1990 г. е член на ЦК на БКП.
14
3
 
4
 
! Отговори
Член кор. преди 5 години
Сръбското ченге, наричащо се "ректор", превърна университета във филиал на Анкарския университет. За четири години бяха прекратени всякакви контакти със западни университета. Ректорското ръководство пътува само до Русия, Азербайджан, Виетнам, Туркмениста, Турция.
13
2
 
15
 
! Отговори
ВТУ е мафия! преди 5 години
Ситуацията във ВТУ е следната - издават се фалшиви свидетелства на "студенти" от Италия, които са платили хиляди левове. А пари за заплати и стипендии няма. По няколко месеца студентите и докторантите не си получават стипендиите! Учебните планове са под всякаква критика. Пълнен батак.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вътрешна мародерско-разбойническа организация. Много проблеми създадоха, много бели направиха. Досадни и нагли.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уволнявал бил преподаватели. Ами браво, ако са продавали изпити или не са идвали на работа, що да не ги уволни? Пом.-ректорът също бил уволнен. Помощник-ректорът в един университет не е академично лице, той е служител и отговаря за снабдяването, горивата, търговете и т.н. Ако се е блажил, що да не го уволни? Дали няма да е добре първо да се чуят аргументите на ректора, вместо всеки да е разбирач в области, от които и хабер си няма!?
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този не беше ли първи секретар на ЦК на ДКМС по времето на Тодор Живков -някъде към 1985-6
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези и такива всякакви ректори, директори. шефове защо се имат за богове като се уредят на някой пост с връзки и подкупи и нарушават законите?
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да уточним , че в РъБъ, която по официални данни е вече по-малко от 7млн. и завършващите средно образование са около 40-45хил има 53 ВУЗ-а ! Сравнете го с европески страни с по-голямо население от нас - Дания, Холандия..да видите , че ние сме рекордьори по ВУЗ-ове на глава от населелието. И във почти всеки се е окопал някакъв ректор и правят каквото си искат ,- печатат дипломи на поразия, гълтат държавни субсидии , а държавата гледа от далеко и си трае
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ВТУ става същото като със Свищовска академия.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, а аз пък си помислих, че това важи с пълна сила за почти всеки един ВУЗ, ТУ-София например, огромен университет, огромна база, огромна субсидия, огромни икономически интереси, е ниски заплати де, но то за да има келепир за върхушката, трябва обикновените преподаватели да бъдат порязани.За богопомазаните е нормално да си напишат 4 (четири) норматива и да им бъдат платени, независимо, че няма физически как да ги реализират.... и те така...На тайното гласуване се знае всеки каке гласувал...
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека воеводите да надзърнат и в БАН, за да се уверят що е това да се вилнее своеволно под претекст, че имало академична автономия. В БАН е по-силен и "по-умен" онзи, който е с по-висока научна степен. Още има такива, които са получавани по партийна линия или преди 1990 г. с връзки, защото всяко предложение за хабилитация задължително минаваше за одобрение през съответен отдел на ЦК на БКП. 99.5% от останалите "учЕни" са протежета на партийно одобрените "учЕни".Такива колят и бесят в БАН.
4
2
 
6
 
! Отговори
допълнение за ами преди 5 години
пропуск за годините,сори. През последните 10 години
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора,спрете да намесвате и науката в политиката,не намесвайте и други сектори в политиката и с политически окраски,това ще е пагубно за държавата,един народ сме,при това малък народ,не ни трябват такива разделения и насаждане на омраза между хората,трябва да се се спазват законите и правата на гражданите,трябва кадърните хора да се стимулират,а не връзкарите!
2
2
 
16
 
! Отговори
ами преди 5 години
"Този човек наложи дух на страх и подчинение. Единственият инструмент за управление е репресия, уволнения и заплахи". Че то по този начин се управлява милата ни родина през последната година,съвсем нормално е всичко свързано с държавата да следва този модел за да оцелява.Какво има да се чуди този зам.ректор?
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като прочетох ректор и нарушения, си помислих, че става въпрос за бащата на партизанската унучка, Лиляна с лилявуту якинци. Викам си, погнали са го за съмнителните дипломи на щерка му. Ама после се сетих, че те сега са герберасти и тях закон не ги лови.