Кандидатстуденти пробват сили с изпити в Софийския университет

Специалностите са по физика, химия и "Графичен дизайн"
21 апр 2019 08:00, Петя Славова
12
Кандидатстуденти пробват сили с изпити в Софийския университет
Снимка: архив, Булфото

С изпити по физика, по химия и със събеседване за специалността "Графичен дизайн" днес завършва първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2019/2020 година. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Изпитът по физика е от 9.00 часа и продължава четири часа. Той се състои от тест и от една задача върху учебния материал по физика за средните училища. Задачата има за цел да провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаването на конкретен физически проблем. Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката. Целта е проверка на познаването на физичните величини и закони.

На изпита по физика се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, на портативни компютри и на калкулаторите към мобилните апарати.

Конкурсният изпит за специалността "Графичен дизайн" също е от 9.00 часа и е под формата на изпит-събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски творби. Портфолиото може да бъде в един от следните варианти: творби в оригинал; творби под формата на фотографии на хартиен носител; творби в електронен вариант - на личен лаптоп.

Кандидатстудентският изпит по химия е от 14.00 часа и продължава четири и половина астрономически часа. Изпитът се състои от два компонента. Първият от тях се оценява с числова оценка по шестобалната система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички, които кандидатстват с изпит по химия в Софийския университет. Компонентът е от две части. Първата част включва 20 тестови въпроса с изборен отговор /един от пет/ върху материала по неорганична и органична химия. Във втората част има четири логически задачи - две по неорганична и две по органична химия.

Вторият компонент от изпита по химия е задължителен само за кандидатите за специалността "Медицина" в Софийския университет. Той представлява развиване на тема от учебния материал от седми, осми, девети и десети клас. До участие в балообразуването и класирането за специалността "Медицина" се допускат само кандидат-студентите, получили резултат "Да" на този компонент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Големи титани на мисълта сте се събрали в тия коментари. Въобще имате ли някаква представа какво е да си студент в СУ или просто повтаряте като папагали някакви заучени фрази? За студента, който иска да се научи университетът си е много добър, винаги ще има такива, които минават между капките (четейки разсъжденията ви май и вие сте такива) . Особено в специалностите медицина, право и фармация обучението е на изключително високо ниво. Но пък все някой друг трябва да ни е виновен нали?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Идвали са ми стажанти от БГ много прости и некадърни но със завидно самочувствие на богоизбрани. Държавата ни е истинско огледало на "можещите" в нея а истински можещите са я напуснали и не се обръщат назад.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз съм доволен взимам 5000лв. заплата .. Работя във фирма в която са идвали стажанти от ТУ Мюнхен и Кинг Колеже от които нищо не става ..
8
2
 
4
 
! Отговори
плащам преди 4 години
плащам за вип фроститутка с 5 год по-младаплащам за дипломаплащам за задачите преди изпитаплащам на шефа от кафето до тортатаплащам на жената на шефа в натураплащам на любовница, на 1та и 2та женаплащам за частни уроциРЕЗУЛТАТАЖИВЕЯ КАТО ЦАР.Започнах с плащането още като дете. Първите пари ги дадох на СМГто. Дадоха ми 40 листа със задачи. Назубках ги и така. После по същия начин в университета. ПЛАЩАШ Ли, успяваш в живота. Да, може да съм ***, но извадя ли пачката ставам професор-гений
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СУльоКакви са тия мечти?.Нали в повечето гимназии и техникуми не са пипали химикали в живота си, ти говориш за война с прашки.Сега ги готвят по литературна химия.Само и им дай "темите" и да се явяват на изпит. И като станаха Химически и Фармацевтичен факултет, да не мислиш, че имат нещо общо с фармацевтика. Просто се чудят какво да добавят в името, че да накарат някой да отиде там. То не бяха еко- и компютърни химии, дето от тях излизат 2-3ма на година дето стават за нещо.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МЪКААААААА......! как не ви е жал за дечицата бе, как може изпита да е толко рано - 9ч.? ми те цяла вечер са били по чалготеките, няма да могат да се наспинкат.
5
1
 
3
 
! Отговори
вечен студент преди 4 години
Кви ипити ,кви пет лева бе?Вече както и навсякъде в България плащаш си и си студент!Изпити -рептилски работи.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чугунените глави още си играят на кандидат студенти. Мислят си, че България е 20 милиона и децата ще се избият да учат в университет, който не попада в никакви класации.
3
1
 
7
 
! Отговори
СУльо преди 4 години
Нямат ли и практическа насоченост тестовете, като например екстракция на тетраканабиол и синтезиране на амфетамин в домашни условия.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да имат добри резултати и свестни студенти
1
1
 
5
 
! Отговори
туитьр преди 4 години
УСПЕХ ДАМИ И ГОСПОДА КАНДИДАТ СТУДЕНТИ