УНСС пред запор на сметките, ще фалира ли?

Ректорът обясни, че ръководството изпраща писма вече 2 г.
Обновена: 24 апр 2019 10:55 | 24 апр 2019 10:55, Боряна Павлова
47

3193 гледания   |  Още видео
Най-големият университет в България е изправен пред напълно реалната опасност да фалира, заради неизплатени средства от финансовото министерство. Вчера ръководството на Университета за национално и световно стопанство предупреди, че ако държавата не отпусне нужните 10 млн. лева за довършването на нов корпус на ВУЗ-а, то сметките на учебното заведение ще бъдат запорирани.

Строежът на новия корпус започна през 2016 г. Парите - 7 млн.. лв., са обещани от втория кабинет на Бойко Борисов. Три години след първата копка корпусът все още е на груб строеж.

Част от финансирането трябва да бъде осигурено по европейска програма, а другата част от парите са държавни.

Още по темата

"Говорих с образователния министър. Надявам се на мъдрото му решение. В противен случай проектът ще бъде прекратен. Що за пример даваме на възпитаниците ни? От 2017 г. изпращаме писма към правителството и нямаме нито един отговор. Не споделям разбирането, че за да се реши един проблем в държавата, трябва да се вдига шум. Разчитахме, че въпросът ще бъде решен. Не може финансов министър да подпише договор, че ще изплаща милиони на година и да не ги изплати", подчерта ректорът на УНСС проф. Стати Статев. 

Той обясни, че в подписания договор с държавата пише, че всяка година трябва да се усвоява милион от евросредствата и 2 милиона от държавата.

"Корпусът ще даде възможност на всички студенти на УНСС да се обучават в реални условия от практиката. В момента не можем да провеждаме занятията си спокойно, тъй като няма място. С новите зали на този корпус ще се развие значително висшето ни образование. Държавата трябва да покаже, че образованието е приоритет", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Интересно ми е как тук всички искат качествено образование, но без пари!?
22
1
 
5
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
Вижте в последните 20 г. колко министри на икономиката са завършели там , и ще си отговорите на въпроса колко качествено образование дава УНСС. Държавата е отражение на обществото , а то е доста неграмотно явно !
21
2
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
Университетите паднаха до най-ниското си ниво и произвеждат отпадък. Трябва да се затварят.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12

подобен е случая и с мен. В техникума научих в пъти в повече отколкото в "университета", да не говорим, че към момента повечето техникуми имат по-добри програми и бази за обучение.
19
3
 
7
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Значи ако друг иниверситет в провинцията почне да строи разширение или да си обновява корпусите или да се обирудва, ако го направи без финансиране, ректора излита и ще го разфасоват на филиали към др университети. Но понеже е софийски си правят каквото искат защото знаят, че властта ще даде винаги с предимство на софия... Искаме децентрализация на държ администрация и смяна на столицата
18
4
 
16
 
! Отговори
12 преди 1 месец
Да фалира. Преди години завърших Търговски техникум, сега Търговско Банкова Гимназия. После УНСС. Какво разочарование, брутално ниско ниво в университета, изнудване за взимане на изпити, нищо, ама нищо не научих там. По счетоводство даже сметкоплан що е то не учих е, а в техникума наизуст ни изпитваха, задачи решавахме, и така за всичко. В техникума здраво учене, дисциплина, каквото научих, от там е, университета уби желанието ми и вярата в образованието и справедливоста.
17
0
 
15
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
На бойко обещанията... Останаха ли хора да му вярват на тоя *** ...от сутрин от седАм до вечер, до седАм и трийсе - апартаменти, апартаменти, апартаменти, баня, сауна, тоалетна тераса. Цялото управление на герб е една тоалетна ! 365 дни крадене в годината - гарантирано от боЕко сви.нюгата!
16
2
 
7
 
! Отговори
gio преди 1 месец
и тези ще учат децата ни на икономика ...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако знате ,колко народ и какви такси се
взимат за всевъзможни следвания то
елката ви ще изпуши.Парите освн,че са
откраднати,има и с предварителни
давания,но идват избори и затова ще
търчи бобич да ги успокои,че веднага
след това ще се отпуснат и то от
топлофикационните щото са сигурни-
предполагам.Фалит само политически.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква наука се прави в България ?Говори се само за пари,интриги между преподавателите и ректорите ?
13
3
 
8
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
Университетите в бг са само за да вземеш диплома с която вашите да се фукат пред комшиите , приличат на онзи майтап който обикаля интернет -" пусни 20лв за да разбереш дали си глупав"
Ако на някой му трябва истински специалист ,той ще си наеме от чужбина -скъпо но сигурно.
90% от завършилите студенти за нищо не стават или няма работа по тяхната специалност , скоро ни очакват много зидаро-мазачи с висше образован
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да фалира нищо няма да загуби българската академична общност. УНСС е пълна трагедия.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време имаше такъв лаф:
"Като знам какъв инженер съм, как да ида на доктор"?
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом влизат с 3ки и двойки какви университети са ?Самите университети създават псевдо студентската общност!!Когато аз влизах студент бяхме приемани от пет нагоре .За двадесет години се случи това .За пари и пак нямат .
9
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УНСС не може правилно да си управлява парите!? Шах и мат!
УНСС пред фалит?! Значи ли това, че УНСС подготвя фалиращи икономисти?
Само питам.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
50% от ВУЗ- те в Бг трябва да бъдат закрити.
Пълно е не само с УНСС-та, но и с учителски университети, напълно ненужни- няма деца, няма ученици, няма кандидат-студенти. Пари, хвърлени на вятъра. В много училища има паралелки с по 4-5 ученика или слети класове с по 6-7 ученика, обаче ВУЗ-те за учители си стоят. За кого подготвят учители? Кого ще учат тези учители? Пари на вятъра.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смятай какви "икономисти" бълва тоя т.нар "университет", щом самия той е на ръба да фалира!!!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банкянския крадец да "разпореди" веднага да се отпуснат средствата от личната му сметка. Нали е все АЗ, АЗ платих, АЗ построих, Аз наркотиците такова. Горанов, не се мотай, а действай, че ще ти видят сметката и на тебе скоро.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами вината пак е на т нар университети ,всеки луд и сакат за пари е вътре ?Това какво е ?Ресторант .
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бг е капиталистическа държава трябва да фалира, от какъв зор данъкоплатците ще плащат за това? Ама най вероятно страхливия ни премиер пак ще плати с нашите пари.