УНСС пред запор на сметките, ще фалира ли?

Ректорът обясни, че ръководството изпраща писма вече 2 г.
Обновена: 24 апр 2019 10:55 | 24 апр 2019 10:55, Боряна Павлова
47

3192 гледания   |  Още видео
Най-големият университет в България е изправен пред напълно реалната опасност да фалира, заради неизплатени средства от финансовото министерство. Вчера ръководството на Университета за национално и световно стопанство предупреди, че ако държавата не отпусне нужните 10 млн. лева за довършването на нов корпус на ВУЗ-а, то сметките на учебното заведение ще бъдат запорирани.

Строежът на новия корпус започна през 2016 г. Парите - 7 млн.. лв., са обещани от втория кабинет на Бойко Борисов. Три години след първата копка корпусът все още е на груб строеж.

Част от финансирането трябва да бъде осигурено по европейска програма, а другата част от парите са държавни.

Още по темата

"Говорих с образователния министър. Надявам се на мъдрото му решение. В противен случай проектът ще бъде прекратен. Що за пример даваме на възпитаниците ни? От 2017 г. изпращаме писма към правителството и нямаме нито един отговор. Не споделям разбирането, че за да се реши един проблем в държавата, трябва да се вдига шум. Разчитахме, че въпросът ще бъде решен. Не може финансов министър да подпише договор, че ще изплаща милиони на година и да не ги изплати", подчерта ректорът на УНСС проф. Стати Статев. 

Той обясни, че в подписания договор с държавата пише, че всяка година трябва да се усвоява милион от евросредствата и 2 милиона от държавата.

"Корпусът ще даде възможност на всички студенти на УНСС да се обучават в реални условия от практиката. В момента не можем да провеждаме занятията си спокойно, тъй като няма място. С новите зали на този корпус ще се развие значително висшето ни образование. Държавата трябва да покаже, че образованието е приоритет", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 1 месец
До Анонимен 1

Няма псевдо университети. Има псевдо студенти, които, в който и университет да учат, пак си остават посредсвени мижатурки.
2
1
 
13
 
! Отговори
Ало, Банов съм! преди 1 месец
Да се разпореди, да се наредят 10-те милиона там където трябва, ако нещо там, трябват още, да се дадат и те.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите университети заприличаха на социалистическите предприятия през 80те и 90те.Накрая държавата ще спре да налива пари и ще ги закрият .Лошото е че накрая ще останат точно някакви псевдо университета като НБУ ,там нямат проблеми с парите .