Синдикат предлага: Оценка "Възпитание" за учениците

Тревожна тенденция - пренебрежително отношение към учителя
Обновена: 1 май 2019 19:18 | 1 май 2019 19:16, Веселина Йорданова
83
Синдикат предлага: Оценка "Възпитание" за учениците
Снимка: архив, БулФото

През последните години в България се наблюдава тревожна тенденция - задълбочаване на отрицателното и дори пренебрежително отношение към професията на българския учител от страна на родители, ученици, общественост.

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" решително изразява своето възмущение и категорично несъгласие с този недопустим негативен процес в обществото ни, се посочва в декларация от синдиката до народните представители, до общинските съветници и българското общество.

Предлага се незабавно въвеждане на оценка "Възпитание" на учениците - подход, който се практикува в повечето страни от ЕС и дава много добри резултати.

Синдикатът изразява своето дълбоко възмущение и непримиримост към всички форми на агресия и психически тормоз, на които е подложен българският учител, защото подобни прояви не само трайно увреждат здравето и авторитета на педагозите, но и рушат вековните образователни традиции на българската държава.

През последните години негативизмът ескалира и агресията намира място и се проявява както в класната стая, така и извън нея от страна на родители, зад които стоят родителски организации, НПО и отделни представители на родителската общност, посочват от синдиката.

За да има нормален и пълноценен учебен процес не са достатъчни само дигитализацията на учебния процес и повишаването на доходите в системата на образованието, необходимо е дисциплиниране на класната стая и на българския родител, за когото е крайно време да поеме своята ефективна отговорност, пише още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
4
 
! Отговори
Сашо Романа преди 4 години
По време на подлите *** имаше таквоз оценка.Поведени се казвалу!Сега няма праву, туй тормоз над малкото ученик. ААА плача се на БХК!
56
1
 
6
 
! Отговори
казаХ преди 4 години
Оценка "Възпитание" трябва да се дава на родителите,а на учениците трябва оценка "Поведение" в училище която е следствие възпитанието на родителите. Премахване на делегираните бюджети които генерират мъртви души в учебните заведения и подарени оценки и дипломи,без реално усвоени знания.
55
4
 
4
 
! Отговори
Донка преди 4 години
Е, че редно е и учителят да си застане професионално на мястото, не само пред банкомата.
54
5
 
6
 
! Отговори
Колю преди 4 години
А на тях кой ще им пише оценка за ,, Възпитание,,
53
3
 
4
 
! Отговори
Колю преди 4 години
Отново някоя простотия от Народното събрание!! Ако трябва ще излезем на протест!!😤😤😤
52
3
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Я синдката да как учителя изгражда авторитет пред децата. Защото класната на моя ги праща за сандвичи и мляска мазни баници в час. После се чуди защо децата не я уважават...
51
0
 
12
 
! Отговори
Корекция преди 4 години
Възпитание всеки има, но поведение не. Оценката е сбъркана, да се коригира на поведение.
50
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А учителите кога ще се оценяват от потребителите на услугата "образование"?Има такива, които са за изгонване.
49
3
 
13
 
! Отговори
Инфо преди 4 години
След като от 30 г.ни управляват бивши комунистически кадри защо са махнати оценката за поведение в училищата и ТВУ?
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възраждане алармира: МОН обучава учители как да фалшифицират българската история
47
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отлично решение е оценката за въпитание! Кой ще я слага? Учителите?! А тях кой ще възпита преди това?
46
0
 
27
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 години
В Испания още при записването на детето се съгласяваш с: 1)приетите норми за дисциплина и ред в училище; 2) пристойно и уважително поведение към всички: родители, съученици, възпитатели,преподаватели и помощен персонал, като родителите са длъжни да оказват нужното съдействие, влияние и контрол върху поведението на детето си за спазването и прилагането на приетите норми и правила, които напълно изключват агресията и непристойното, неуважително поведение от всяка една от страните.
45
1
 
4
 
! Отговори
мх преди 4 години
дано така прецизно ситъркатеигъзоветеси.
44
4
 
4
 
! Отговори
хм преди 4 години
13 забърсани мнения ги няма.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОН трябва да се преименува на КОН.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Питам се, защо 44Не само учители, да поканят няколко английски бобита с доказани заслуги от Лондон, Манчестър и Ливърпул, да им плащат толкова колкото в ЮК, и да обучават нашите смотьовци от двата бранша. Веднъж гледах как полицай и полицайка изтаражиха няколко наши здрави рома на Марбъл Арч с търпение а след като им се изчерпа търпението ги натръшкаха 4римата като стари автомобилни гуми.
41
3
 
13
 
! Отговори
Питам се, защо преди 4 години
солидните английски училища със стари традиции поставят на едно от първите места сред приоритетите си "формирането на характери"?Нека нашите главурници да помислят по този въпрос и ако отговорът е недостижим за интелектуалните им способности, да пратят някого там, за да пита. Под формата на специализация, разбира се. Но като знам как у нас колегите се блъскат с лакти, за да идат на специализация в хубава държава, мисля си защо пък да не поканим тамошни педагози да обучават тук нашите педагози?
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45"поредната неграмотна майка утре ще дойде да ти държи сметка защо си написал забележка на детето й, че биело другите или че псувало учителя - все пак детето е личност и не трябва да го стресираме със забележки."На Запад в училищата си има охрана която веднага вика полиция при наличието на подобни майки. Има си полицаи специално обучени да работят с проблемни деца и родители. В случай на сериозна агресия могат и да отнемат децата от родителите на място.
39
1
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
До АнонименЗащо да е глупав? Става въпрос за възпитание. Разказва за възпитанието на внучка, която е била от "по-равните" през социализма и си е развявала байрака. Разказва и какво върши тази внучка днес, това също е резултат от някогашното възпитание на "по-равните" и рефлектира върху формирането на представите и нагласите на днешните млади, щом като тази внучка им преподава така, че НПО-тата да й кажат браво.
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителят да всявал респект - ами кой да дойде да всява респект като поредната неграмотна майка утре ще дойде да ти държи сметка защо си написал забележка на детето й, че биело другите или че псувало учителя - все пак детето е личност и не трябва да го стресираме със забележки. оя обаятелна, невероятна личност би търпяла това за тия пари. Има млади хора, идващи с ентусиазъм и по призвание, едвам издържат една година и се махат. Така че докато не се регулира нормална среда, не чакайте топ учители.