Бойко Борисов изпрати Папа Франциск към Северна Македония

Папската свита е съставена общо от 35 души
7 май 2019 07:40, Петя Славова
56
Бойко Борисов изпрати Папа Франциск към Северна Македония
Снимка: БТА

Негово светейшество папа Франциск, който пристигна на 5 май на апостолическо пътуване в България, замина тази сутрин за Северна Македония.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати папа Франциск на летище София, предаде БТА. Папа Франциск пристигна на 5 май в София с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Сред бяха държавният секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох.

Още по темата

По време на апостолическото си пътуване в България с послание за мир на Земята папа Франциск посети София и Раковски. Светият отец имаше среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква се срещна с българския патриарх Неофит в Синодалната палата и отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Хиляди вярващи - българи и чужденци, присъстваха на неделната молитва "Царице небесна", която папа Франциск произнесе на площад "Св. Александър Невски". Молитвата "Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят, а сега за първи път тя прозвуча от столицата на България. Около 12 000 души присъстваха на празничната Света литургия на площад "Княз Александър Първи", която папа Франциск отслужи, като в нея участваха и българските католически епископи Христо Пройков и Георги Йовчев.

И в София, и в Раковски - много вярващи бяха дошли, за да видят, чуят и да се докоснат до папа Франциск, а някои от тях си направиха и снимки със Светия отец. Особено вълнуваща беше литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски, на която папа Франциск даде първо причастие на 242 деца. Първото причастие за децата е първата им среща с Господа, каза папа Франциск в храма.

Кулминация в апостолическото пътуване на папа Франциск в България беше събитието за мир, която се състоя на 6 май на площад "Независимост" в София. На него присъстваха представители на различните вероизповедания в България, а главата на Римокатолическата църква отправи своето послание за мир към целия свят.

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България носеше заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/, който е наричан "българският папа". Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на папа Франциск у нас беше изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език.

Апостолическото пътуване на папа Франциск в България беше 29-ото му посещение в чужбина след избирането му за глава на Римокатолическата църква през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кисело мляко, ама от 10лв., не като пенсионерското за 50 ст.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е изгубено агнето. По тв дадоха Бойчето как го носи за обяд на работниците по случай Гергьовден, които строят магистралите и в почивните дни.
25
4
 
20
 
! Отговори
Тиквоний Велики преди 4 години
Ееее тоя Боко и с мигранти ще ни напълно,само и само папата да го помилва по тиквата :)
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако някой си направи труда, да разгледа кръста на врата му, и символиката, ще остане изумен, че такъв кръст със скръстени ръце на Христос няма никъде в християнската религия, ако се задълбочи и намери всичко, което символизира ,ще се ужаси..."Що говориш глупости? Сега се разрових, ръцете не са скръстени, а носят изгубеното агне на рамене. Кви са тези страшни символики, щом дори не си разбрал образа? Много жалко поведение
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да видим сега албанците и турците как ще го посрещнат в Македония, защото македонците са малцинство в изсмислената си държавица.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Я ПА ТИМоже би си прав. Те милиардите са в герберастите, не са в Народа.
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЙ-ПОСЛЕ СИ ЗАМИНА.СЕГА ЩЕ НАПЕЧЕ СЛЪНЦЕ.
20
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши най-накрая и тива поредно лицемерие. Проглушиха ни ушите...
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светия синод може да си отдъхне вече...
18
7
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 4 Държавния глава стои на прозореца и си казва: Ще дойде , няма да дойде....
17
3
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 5 На теб все пари са ти в главата. Ти кога ли си имал пари , та били взели от тях ? ***.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е защо няма тук видео от изпращането? След като Баце на изпроводняк се здрависа с папата и хората от делегацията му, сам се погали по главата със същата ръка! Папата вече се беше качил на стълбата на самолета. Не е за вярване, ама ей сега видях видеото в 24 часа.
15
4
 
18
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
По времето на соца бяхме православни. Вярвахме в правотата на социализма. След 10-ти Ноември станахме протестанти. Протестирахме против социализма. След посещението на Папата станахме католици. Да ни опази Господ от идването на Ердоган ,че не се знае...И те така.
14
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Най бедната държава сме защото сме дали вярата на много народи! Всичко което става не е случайно, вс. проблем тръгва от някой болен мозък.
13
12
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Дано се осъзнаем че запада ни е направил колония и ни ограбва с геноцид, преди да останем 3.5 милиона с малцинствата в най бедната държава в света, както им се иска.
12
8
 
19
 
! Отговори
СМЯХ преди 4 години
ХАЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ! ОТКАЧИХА ВИ СЕ ОПАШКИТЕ ДА ГИ ВЪРТИТЕ.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 8.05 още не се беше качил на самолетна.
10
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали не е добре папата да Го вземе за охранител? Така ще направи есно добро - ще спаси българите от тази зараза.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 7:40 го изпратил, а още не са стигнали на летището в 8:02. Петя е гадателка.
8
11
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Господ ни наказа с град и торнадо и глад за дето го посрещнахме.