Децата затлъстели - физическото с нови критерии

МОН готви нови нормативни изисквания за физическа подготовка
Обновена: 7 май 2019 12:27 | 7 май 2019 12:25, Анисия Иванова
75

МОН обмисля да въведе нови изисквания за физическата подготовка на учениците. Децата с наднормено тегло вече ще бъдат подлагани на нови изпитания. От първокласници до абитуриенти ще трябва да се явяват на тест за физическа подготовка.
Още по темата

Новата система ще замени въведените през 1992 г. и 1995 г. методики за оценяване. Тя ще се базира на изследвания, в които са участвали около 10 000 деца.

"Прегледахме методиката много внимателно. Добра е, но все още трябва да се доизпипа. По-лека е, по-нормално ще можем да оценяваме учениците. Коремните преси и лицевите опори отпадат. Хвърлянето на медицинска топка остава. Тя ще бъде 1 килограм. Това не е тежко упражнение" коментира учителят по физическо възпитание и спорт в столичното 51-во училище Николай Йосифов.

Той припомни, че по старите нормативи е имало бягане 600 метра, но вече е 200 метра. "

Ако имаме по-добра база, това ще подобри и физическото състояние на децата", смята учителят.

Според директора Асен Александров физическото състояние на децата е по-лошо отколкото в миналото.

"От година на година затлъстяват. Промяната в нормативите цели ниските оценки да не отчайват децата. Трябва да се строят повече спортни зали и физкултурни салони. Очакваме Столичната община до месец да започне строителството на нов салон в нашето училище. Но храненето също е много важно. Правят се беседи с децата и родителите на тази тема. Най-затлъстелите деца са тези, които влизат в пубертета. Това са ученици в 5-6 клас. Децата вече не знаят как да си играят", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да говорите, че било лощо едно време физическото и че сега уж по-либерално и тн и тн, то резултатите си показват. Вижте един випуск 1990-2000, вижте и сегашните випуски. Аз като гледам с това намаляне от 600 на 200, може и на 100 и 20 метра накрая да го направят. Защо, млади хора, пълни с енергия, защо да не избягат 600 метра с едно нормално темпо? Те пенсионери се включват в спортни маратони и бягат километри, еди разбери, какво се цели с всичко това.
63
0
 
0
 
! Отговори
ФВС-учител преди 4 години
По-добре в часовете да се играе спорт по избор, за удоволствие и здраве. А оценката да зависи от часовете в които активно е участвал ученика, като зачот.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В училище мразех физическо, защото се спазваше някакъв *** норматив, вместо да се наблегне на спорта за здраве. Например, трябваше да правя 100 коремни преси наведнъж и то без предварителна подготовка за шестица. Напрягаш се да ги направиш, но това не ти подобрява физическото състояние, просто имаш мускулна треска в следващите 4 дена. Децата трябва да се движат и спортуват балансирано.
61
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Всичко е комплексно. Храната е фактор - *** и химия. Интернет е фактор - познавам и хора на по 35 - 40 за които живота се осмисля от висенето във Facebook. А липсата на възпитание още повече. Нека обаче да отбележим, че съвременния свят предлага много повече "криви пътеки" по които дечицата да хукват - от Плейстейшън-а до дрогата. А и агресивната реклама точно тях лови. Училището трябва да си свърши работата. И да посее любовта към спорта.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В храната е проблема.Пълна е с вредни неща.
59
0
 
5
 
! Отговори
Не разбрал преди 4 години
Как няма да имат проблеми децата с килограмите, като нито физическо имат, още по-малко ядат качествена храна! Обичаен метод е вместо физическо, да се догонват изпуснатите уроци по математика или български. Другото-колко пълноценно се извършват часовете по физическо ? Храната- много основен фактор за здравният режим на човека, погледнете какво ядат децата в училище! И да не забравяме и друго- модата на новите технологии задържат децата пред компа/телефона, за разлика от игрите преди 20 год.
58
0
 
10
 
! Отговори
манджа преди 4 години
Просто плюскат болкуци по цял ден ( включително вкъщи), не мъдрат изобщо, само пред ТВ, таблет, телефон и т.н. В това се корени проблемът, най-вече.
57
4
 
7
 
! Отговори
Непозната преди 4 години
Трябва да има час по физическо възпитание всеки ден.
56
6
 
4
 
! Отговори
ГЗ"ГРАДИНА" преди 4 години
В зала:За момичетата: упражнение на смесена успоредка,на греда и на земя,прескок на коза.За момчетата: висилка,набиране и коремно възлизане ,кофичкина успоредка,упражнение с премятане върху успоредка,земна гимнастика и скок кълбо през четири коленичили момчета.На открито 60 и 100 метра спринт за време,тласкане на гюле за момчета и момичетата,дълъг и висок скок,за отличен в 11 клас за момчетата 140см висок скок,хвърляне на граната в доцелен кръг от 20 метра/момчета/Лицеви опори задължителни,за отличен минимум 30 /11 клас/.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Та, иначе казано, като нямаш възможности, нямаш право да задаваш изисквания."100% в страни от темата, умодефицитно и нищо не значещо изказване. Бягай да тролиш другаде.
54
2
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 4 години
Ще цитирам Т.Живков: Като нямаш пари, какво ще решаваш ти бе ? Решава този, който има пари...ха,ха." Та, иначе казано, като нямаш възможности, нямаш право да задаваш изисквания.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГръБна преса имах предвид
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като спортист не разбирам... "Като са 30 деца, нямаш екипировка, уреди и други условия освен една гола зала, дай идея с какво все пак да натовариш децата освен клек, коремна, гръдна преса и опори?
51
1
 
8
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Като спортист не разбирам фикцията върху упражнението "лицеви опори" или каквото и да е друго. Всеки има дадености. Различна конктукция на опорно - двигателния апарат. Аз например в 6-ти клас с мъка правех 30 лицеви опори, но плувах 100 метра за 1,55, което за възраста и времето беше отлично постижение.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"изпит по "челна стойка" във ВИВ."Не съм съгласен. Една от най-добрите ми учителки по математика беше хандбалиска от ВИФ. Преподаваше поради липса на щат.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разбрах правилно статията, тъй като децата затлъстяват, трябва да им се намалят и упражненията, и нормативите по физическо, за да оправим проблема. И проблемът ще бъде решен идеално, ако вземем да сменим старата "коза" с нова такава (пък нищо че ще си е същата), или ако сложим нов асфалт на игрището вместо стария. Много умно, само не мога да преценя кой е много умният - дали журналистът не умее да се изразява разбрано или измислилият новите критерии е некадърник.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При поколенията които сега са над 35-40 нямаше момче на 10-12 години, което да не може да прави ПОНЕ 20 чисти лицеви опори. Много правеха и по 100 и нагоре. Занимавам се с деца в момента в тая възрастова група, и 2-3 не могат да бутнат... Трагедията е пълна.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Лицеви опори не е имало в задължителните тестове за физическа дееспособност."Бре, ти българин ли си изобщо или си под 30 годишен?Имаше лицеви опори, коремни преси, дълъг скок, скок от място, бягане 50 и 600м, хвърляне на медицинска топка и хвърляне на малка топка. За всички момчета беше чест да се представят добре, дори се упражнявахме без никой да ни кара. И това в основното училище.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай Спиро 48Да ти припомня, че някога не можеше всеки да запише начална педагогика или каквато и да е педагогика, защото имаше държавна поръчка- казваше се от колко учители има нужда държавата и толкова бройки отпускаха за годината. Приемът НЕ беше със стотици студенти, както е сега, а 10-15бр. на специалност на година и нямаше ВУЗ във всеки град. Не приемаха даже издържалите изпита. Често изпитите бяха два. Учителите бяха малко. В отдалечените села работеха среднисти, щото нямаше учители
45
8
 
5
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
По мое време наборите, които нямаха никакви качества, но много държаха да имат "вишу", след поредица от неуспешни кандидатствания в крайна сметка се ориентираха към това да предават некадърноста си към децата. Момичетата записваха с клизма "Начална педагогика", а момчетата биваха приети след изпит по "челна стойка" във ВИВ. Та, те за това е на такова дередже образованието и масовия спорт...Такива ми ти работи...