От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Начален учител пред Dnes.bg за матурата по БЕЛ за 4 клас
Обновена: 10 май 2019 10:58 | 10 май 2019 08:19, Анисия Иванова
140
От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?
Архив: Булфото

Учебната година отново е към своя край и за четвъртокласниците започнаха така наречените "малки матури". Вчера около 60 000 деца се потиха над изпита по БЕЛ.

Според МОН целта на Националното външно оценяване в 4 клас е да се измерят знанията на учениците по различните предмети, както и мониторинг на образователния процес. Но дали тази формулировка съвпада с мнението на учителите?

Към рeдакцията на Dnes.bg се обърна Мариана Борисова, начален учител с над 30 години стаж в столично училище. Ето нейната позиция за това доколко са нужни и адекватни матурите за 4 клас. А наред с това и коментарът й за конкретни задачи от вчерашното външно оценяване по БЕЛ:

"Лично аз нямам познати, нито колеги, които да одобряват този изпит в този му вид. Не че съм против изпитите, те трябва да удостоверяват до каква степен си напреднал, докъде си стигнал, какво можеш, къде си.

Но на нашата целокупна общественост, голямата част от която са родители, не им стана ясно защо и с каква цел е приета точно тази форма на изпитване, кому е нужна, при положение че непрекъснато сме обсипвани със статистики, и то от международни източници, че нашите ученици били едни от най-неграмотните в Европа.

Как е възможно ученици, които са неграмотни, непрекъснато да печелят призови места в международни математически олимпиади и състезания? Как е възможно българчета, които не знаят някой стих или песен (вярно е), да смайват чуждестранни умове с изключителната си даровитост - било като музиканти, в художествени изложби или спортни състезания?

Докога българският ум и талант ще бъде ограничаван от мастити професори, всезнайковци и хонорувани преподаватели в университети, без реална представа за възрастовите особености, потребности и желания на децата на съвремието, ще взимат съдбоносни решения за тяхното обучение, бъдещо развитие и ще диктуват просто по статукво някаква форма, било на учебник, помагало, изпитен тест или решение, касаещо живота и бъдещето на тези деца?

От МОН ми обясниха, че университетски преподаватели са изготвили поредния тест по БЕЛ, този, който дадоха вчера на 4 клас. Вярно е, че ще кажете, че учители също взимат участие със своето мнение. И знаете ли как? ПРОФОРМА!

Всеки преподавател знае, че може да гласува за учебник с ПРИГОДЕН И НЕПРИГОДЕН. А отрицателното мнение нарочно е направено толкова сложно, че никой не иска да се обременява с обяснения, аргументи, мнения.

Та въпросът е за днешните матури, а те - като вчерашните! Да се чудим отново - каква е целта на изпитващите - проверка на знанията или да порежем поредните четвъртокласници?

Наистина си мисля, въпреки 30-годишния ми учителски стаж, колко от тези, съставящи тестовете за НВО - 4 клас, са просто хора, освен професионалисти.

Каква е целта ви, господа? Какво целите с този вид матура за 4 клас? Защото не я разбрахме! Досега върви неяснота, напрежение между ученици, родители и учители.

Мои колеги от 5 до 7 клас ни казват, че ако ние, началните учители, не дадем основата на граматиката по български език до 4 клас, след това всичко е загубено. И всички го знаем, само от Министерството не го знаят.

Изведнъж решиха, че ще задълбаят в текста. Няма лошо, но как така изведнъж, без съгласуване, без промяна на програмата, на съдържанието на учебниците.

Само по-гъвкавите издания взеха да бълват всякакви по вид помагала "Четене с разбиране". И ние, учителите, взехме да се щураме какво да изберем, за да подготвим по-добре децата. И както винаги - по налучкване. В тая страна хазартът е на мода. Навсякъде! Дори в образованието! Има ли нещо ясно? Има ли категорични принципи? По какви критерии се провежда НВО?

Вие, господа, министри, експерти, инспектори, познавате ли поне едно 10-годишно дете? Бихте ли го попитали тогава какво означава прозорлива? Може би, ако ви отговори, то вашето познато дете е от тези 10 процента много интелигентни деца. Именно "прозорлива" беше верният отговор на 4 задача във вчерашния тест, въпреки че самият автор я нарича "хитрата лисица".

Оказа се, че много деца не знаеха какво точно означава тази дума и не им беше разрешено да попитат. На квесторите не им беше разрешено да обяснят. Нямаха дори възможността да насочат със синоним. Повечето деца бяха разочаровани и огорчени от липсата на всякаква съпричастност.

Да, това е изпит, но трябва ли децата ни да бъдат смазвани от една безчувствена машина още на 10 години? Нямат ли право да попитат и да получат насока, обяснение, без да им се подсказва?

И още нещо - от 11 въпроса вчера само 4 бяха с граматическа насоченост. Без коментар!

А сега един въпрос: Ако лъвът е подъл, а лисицата - хитра, вие кого бихте си избрали за приятел - лъвът или лисицата?

Това трябваше да отговорят децата във въпрос № 6 и да го отбележат със знака √.

Кой реши, че възможностите за избор са само две? Какво ще стане с дете, което не избере нито един от двамата герои? Няма ли право да не харесва нито един от тях? Кой определя ценностната им система с точки или липса на точки? Трябва ли единственият ни приемлив критерий за избор на приятел да бъде някой подлец или хитрец?

На какво искаме да научим децата си? Какви хора искаме да ни управляват утре, решаваме СЕГА!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
8
 
! Отговори
А? преди 4 години
До ДА ДА АМИ МОН И РУО КАКВО СЕ ПРАВЯТ НА ОЩИПАНИ МОМИ? ИЛИ Е ВАЖНА УДОБНАТА СТАТИСТИКА?
66
0
 
16
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 4 години
Само след 5 години тези, които не могат да четат ще се 30% от всички ученици.
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В училищата с малцинства отговорите се диктуват на поразия.
64
0
 
14
 
! Отговори
ДА ДА преди 4 години
НВО значи външно оценяване - та питам кое му е външното???
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасен повод да се мислим за скотове.....
62
1
 
8
 
! Отговори
МДАААА преди 4 години
ПЪЛЕН ФАЛШ СА ТЕЗИ МАТУРИ, ЩОМ СЕ ПРОВЕРЯВАТ В СЪЩОТО УЧИЛИЩЕ - ПОДПРАВЯТ СЕ ...
61
1
 
6
 
! Отговори
СЕЛСКИ ДАСКАЛ преди 4 години
А по селата на ***, които като цяло не знаят да четат, им се диктуват отговорите и ги привикват за дооправяне. ЗАЩО?
60
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Побъркаха децата тия *** миризливи! МОН е един кошер за корупция. С учебниците е трагично, именно защото има огромна корупция. Тези престъпници лишават децата ни от образование, гадове комунистически...
59
2
 
50
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Лъвът подъл ... лисицата хитра - кого ще избереш за приятел?Кво? Чии шизофреничен ум - измисли този абсурд?А иначе - навремето Литературата ми беше любим предмет
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От малки ги учат да се впишат по-добре в капиталистическата система."И веднага почнаха ГЕРБавите да пустосват, че това е комунистическо изказване. Жалки сте хора с тази опорна точка.Малките трябва да ги учат да се впишат по-добре в ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА система.Какви са принципите на управление, какво е гражданско общество. Каква работа трябва да вършат политиците, депутатите, министрите. Ако не я вършат исторически какви мерки е трябвало да вземат народите по света!А не КАПИТАЛИЗЪМ Ураа.
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е кво има за чудене, според евро*ейският съюз всички трябва да са равни, трябва да са еднакво ...глупави, Това изпълнява и тиквун
56
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41"От малки ги учат да се впишат по-добре в капиталистическата система."А как се вписват в социалистическата система? С членство в БКП, писане на доноси и дълбоки поклони пред умрял човек в стъкленица!
55
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като бях малка учителката ни изчиташе един текст, а след това ние трябваше да направим писмен преразказ. Така се научавахме да слушаме и вникваме в текста. Това после много ни помагаше при учене, защото успявахме като си прочетем урока да синтезираме най- важното, вместо да го учим на изуст.
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Za kravi, kozeli, bivoli i ovni ne gi sa pitali....oti ne sa gi vijdali live iiich...to samo lavsko i lisichesko mliako, kasser i meso iadat v panelnite betonni kletki na rebegeto... :-)
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hahahaha....banski monsteri....tva v besekato li gi madruvat ili v uneseseto?
52
2
 
32
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Този ,който е измислил този глупав въпрос е или подъл или хитър.Друг вариант няма.
51
3
 
23
 
! Отговори
Цецо Асансьора преди 4 години
Вълкът - подъл, лисицата - хитра, а герберастът - крадлив.
50
0
 
25
 
! Отговори
44 преди 4 години
НВО е безсмислено и напълно излишно ! Гербаджийска недомислица ! Новият закон е сбъркан изцяло , а в МОН , РИО и на директорските длъжности са настанени на топло некадърни гербаджии !
49
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са ви прости даскалиците, както определяте тази жена - ще жънете хубавата реколта в семействата си един ден и ще си скубите косите. Защото вашите скъпи дечица ще се обърнат срещу вас - родителите. Който сее ветрове - жъне бури!
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешен е и предложеният извод от съставителите относно поведението на лъва. Поуката от баснята се извлича само от поведението на лисицата, която съобразила, че лъвът *** и се спасила. Според МОН изводът е: Не трябва да се ***, дори и за прехрана. Този извод е напълно нелеп. Авторът на баснята А.Каралийчев никога не целял да третира темата за допустимите правила за хранене на хищника. Смисълът й е само, че хищникът никога не мени козината си и че само наивниците вярват в обратното.