Просветният министър: Няма фалшифициране на историята

Партия "Възраждане" поиска оставката му заради турското робство
10 май 2019 17:00, Василия Пейчева
57
Просветният министър: Няма фалшифициране на историята
Снимка: БТА

Министърът на образованието Красимир Вълчев видя политически цели в искането на оставката му от страна на партия "Възраждане" и обвиненията им, че просветното министерство обучава учителите как да подменят българската история.

Още по темата
По-рано от "Възраждане" опитаха да нахлуят в залата на хотел "Балкан", в която се провеждаше церемонията по избор на "Учител на годината 2019“, с плакати с надписи "Оставка". Според лидера на организацията Костадин Костадинов на семинари през годината, организирани от МОН, са били поканени учители, за да бъдат обучени "как да фалшифицират българската история".

Предвиждала се цялостна преоценка на българската история, в която нямало турско робство и се твърдяло, че хората доброволно са си давали децата за еничари.

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че е направена проверка и тези обвинения не са се потвърдили и настоя, че няма преподаватели, които да отричат турското робство. Все пак той каза, че ще се срещне с Костадин Костадинов и подчерта, че не е отказал среща на никого.

"В учебната програма за 10 клас няма такива неща. Очевидно има политически фактори, които се изкушават да използват темата история за политически цели. Чул от две учителки, аз пък чух от други две учителки, че те имат други цели. Това за турското робство абсолютно не е вярно, няма такива преподаватели, които да отричат турското робство или каквото и да е в програмата", отсече Вълчев.

Той коментира и проблема с недостига на учителите. Просветният министър подчерта, че трябва да се обезпечи системата, включително в най-малките и отдалечени населени места.

"През следващите 15 години хората, които ще навлязат в пенсионна възраст, ще бъдат 50% повече от младите хора, които ще влязат в пазара на труда. Основното решение е двойното увеличение на възнагражденията, което беше взето през 2017 година и изпълняваме. През 2020 и 2021 година има заложени по 360 млн. лева за достигането на двойното увеличение", каза още Красимир Вълчев.


57
Още от Образование
Вълчев: Детето има права, но Стратегията да се прецизира
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
до този,който пише преди 1 седмица
с големи букви
Колкото и да плюеш ,нищо няма да постигнеш!Тази омраза ще те убие.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Долни лицемери от 30 год. Брутално манипулират с българската история. А с историята която учехме преди 1989 год. Също е една голяма долна лъжа, били сме дошли от "Азия и далечния изток" затова Макета ги е срам и се отрекоха че дори ни познават и ни обявяват за цигоне, монголи, татари и за нашественици на Балканите.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
никой не отрича турското робство, само на Костадинов му се вижда така, защото човека е решил депутат да става, като много разбира от история да стане учител
със заплата под 1000 лева месечно и с осем часа дневен труд, аман от панаирите
на Костадинов, прави ги нявсякъде, това момче не може да влага разум в действията си, какъв панаир направи на Шипка на 3 март, спри се бе момче.
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хахах, днес как го бяха свили от Възраждане тоя ***, чак и полицията не можа да го спаси!
Ако не сте виждали как гледа уплашен заек, намерете кадрите, ще видите :D
Тормоза ще продължи Вълчев, за НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ прошка няма!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Люк аз съм баща ти !
43
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ура другари ! никой не е фалшифицирал историята
42
4
 
20
 
! Отговори
Привилегированите преди 1 седмица
от времето на соца, вече като мастити професори, водят въпросните семинари и, по стар обичай, се д/пят пред силните на деня. Затова преподават това, което новите ни Големи братя и господари искат да чуят.
Така една генералска внучка обяснява, че не е редно да се говори за кръвен данък, защото българите, имайки много деца, давали по някое момче за *** "само за да има мир и любов".В епохата на Царство България дядото на тази шпионирал родината си в полза на чужда държава.Сега и тя угажда някому
41
2
 
15
 
! Отговори
Не го отричат, преди 1 седмица
но чуват ли се какво приказват?
Понеже някои са се самозабравили, след като по време на соца беше достатъчно само да посочат аспирантура и научна длъжност, която са си харесали и ги получаваха. После кариерното им израстване ставаше механично и те дори се подиграваха на усилията на онези свои колеги, които бяха без привилегии и връзки. Даже се и скандализираха от това, че хора без т.нар. привилегии също искат кариерно развитие и научни степени.
Точно такива сега обучават учителите и-------------
40
17
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
И в крайна сметка е смешно да се взимат средновековни практики за да се настройват хората про и анти. По това време в Западна Европа синчето на феодала може да се напие и да дойде да *** дъщеря ти. Не помня в къде бях чел за случай в Германия в края на 18ти век за феодал застрелял без причина крепостник само за да покаже, че той разполага с него както си иска. В Османската поне крепосничество не е имало, но за някои хора явно правят разлика между това дали те **** чужди или наши.
39
12
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Не може да се гледа едностранчиво на еничарството. Проблемите са били няколко: взетото момче е загуба на работна ръка, отказване от вярата се е водило за смъртен грях и , разбира се, емоционалната част. Тия, които не са имали проблем с вярата (като бошнаците) и не са могли да изхранват всички гърла, явно са били навити и може дори да са плащали. Други пък са плащали (често рекетирани) за да не взимат. Затова е имало и бунтове като през 1705 в Солунско, което кажи-речи слага край на тая практика
38
3
 
22
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 седмица
но признай си, че не можа да ми отговориш на въпроса: защо, защо, защо можеш да отричаш робствството в османската империя, а холокоста в райха-не.
37
0
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 седмица
и на мен не ми се иска да бъда потомък на умрял от инфаркт, като чете новините в ес, но какво мога да направя? ето, камерата на биг брадъра ме следи...
36
19
 
6
 
! Отговори
ист преди 1 седмица
Явно на някой де били им се иска да са потомци на роби.
Когато на свободен гражданин му отнемеш нивите, животните, работилницата или фабриката, магазинчето, въведят жителство, и го стрелят на границата ако иска да избяга от държавата, свободния става роб. Така беше при социализма.
35
1
 
18
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 седмица
но да оставим историята на телефонните измамници, които целуват ръката на днешното ес управление и да се спрем на бъдещето:
Е, а какво бъдеще има тази "просветна" "система"????
здравният минисер мож ли ни отговори? аз ли кой съм?
аз съм Н.В. Данъкоплатецът!!!!който ви плаща заплатите без помощта на изкуствен интелект, роботи и офшорки! сеш се кой съм, а?
34
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вярно е, исторически факт е, че в Османската империя доброволно децата са давани за еничари САМО ОТ ПРОДАЖНИ родители, които са се турчеели и са разбирали цената на властта. Точно, както е и днес! Турчеенето, гърчеенето - изобщо чуждопоклонството, си е изконна българска особеност на по-заможната част от населението. За другите е било кървав данък. Истината за онова време няма смисъл да се прикрива - тя не поражда омраза и агресия. Само лъжата ражда омраза и насилие!
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 29
БСП грантове не раздава, парите им идват от североизток; бива ги само в прибиране на пари, но те си "изковават" "законови" норми за национализация, приватизация, РМД (разбойническо-ментарджийски "дружества"), офшорки, куфарчета и прочие форми на безогледно грабителство и кражби.
"Зелените", Прокопиевите Медиапул "агнешки главички", Костадиновите и Хаджигеновите протежета и още стотина гръмки НПО-та папкат от Соросовата ръка - е, как да не "работят" старателно блюдолизците?
32
1
 
24
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 седмица
не мога да разбера защо можеш да отричаш робствтвото в османската империя, а холокоста в райха-не. някой да има готов отговор на въпроса?
31
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Баташкото клане комунистическа измислица ли е , или масово самоубийство на свободни хора ?
30
28
 
8
 
! Отговори
ист преди 1 седмица
България не е била под турско робство, а под османско владичество.
Българите не са били роби. Били са свободни жители на империята. Имали са ниви, лозя, работилници и магазини. Учили са се в Русия, Виена и други европейски градове.
Робите са стока, нямат средства за производство и собственност. Ако кажеш на сърбин или грък че са били роби, ще ти отрежат главата.
Аз не съм потомък на роби, а на свободни българи. Робството на де билите е в главите им.
29
3
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 седмица
няма фалшифициране на историята, има исторически фалшификации. аз нямам никакво съмнение, че днешните джендър управления един ден ще ни бъдат представени, като отомано-соpос "присъствие", което ще отговаря на самата истина. на практика те само присъстват в "избирателни" списъци. управленията в ес отдавна-отдавна са в едни други, мръсни кунки...