Просветният министър: Няма фалшифициране на историята

Партия "Възраждане" поиска оставката му заради турското робство
10 май 2019 17:00,
57
Просветният министър: Няма фалшифициране на историята
Снимка: БТА

Министърът на образованието Красимир Вълчев видя политически цели в искането на оставката му от страна на партия "Възраждане" и обвиненията им, че просветното министерство обучава учителите как да подменят българската история.

Още по темата
По-рано от "Възраждане" опитаха да нахлуят в залата на хотел "Балкан", в която се провеждаше церемонията по избор на "Учител на годината 2019“, с плакати с надписи "Оставка". Според лидера на организацията Костадин Костадинов на семинари през годината, организирани от МОН, са били поканени учители, за да бъдат обучени "как да фалшифицират българската история".

Предвиждала се цялостна преоценка на българската история, в която нямало турско робство и се твърдяло, че хората доброволно са си давали децата за еничари.

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че е направена проверка и тези обвинения не са се потвърдили и настоя, че няма преподаватели, които да отричат турското робство. Все пак той каза, че ще се срещне с Костадин Костадинов и подчерта, че не е отказал среща на никого.

"В учебната програма за 10 клас няма такива неща. Очевидно има политически фактори, които се изкушават да използват темата история за политически цели. Чул от две учителки, аз пък чух от други две учителки, че те имат други цели. Това за турското робство абсолютно не е вярно, няма такива преподаватели, които да отричат турското робство или каквото и да е в програмата", отсече Вълчев.

Той коментира и проблема с недостига на учителите. Просветният министър подчерта, че трябва да се обезпечи системата, включително в най-малките и отдалечени населени места.

"През следващите 15 години хората, които ще навлязат в пенсионна възраст, ще бъдат 50% повече от младите хора, които ще влязат в пазара на труда. Основното решение е двойното увеличение на възнагражденията, което беше взето през 2017 година и изпълняваме. През 2020 и 2021 година има заложени по 360 млн. лева за достигането на двойното увеличение", каза още Красимир Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от възраждане са психопати. за сега не съм ги видял да правят нищо смислено
11
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грантаджията Костадинов и неговият файтон с "възрожденци" претоплят стара манджа с "присъствието" - въпросните *** читанки отдавна ги няма, а на учителите и през ум не им минава да говорят глупостите, които им насаждаха преди десетина години.НПО-та на формациики като Костадиновата, БОЕЦ-а и прочие се домогват до вниманието на обществеността с надеждата някой да ги хареса - е, на читава, интелигентна и добронамерена подкрепа няма как да разчитат.
10
2
 
14
 
! Отговори
абв преди 4 години
Четох преди малко в друг сайт,че щели сме да изпращаме учители в Албания?А тук си признават недостига на учители.Кой тогава измисля глупости,че ги и публикува?
9
4
 
28
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Този *** още ли се помотва в министерството! Лъжец! Снегова заповед са били разпратени по градовете формуляри за записване на децата в 1-ви клас с родиел - А и родител Б.
8
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че в Османската империя доброволно децата са давани за еничари не само е исторически факт, който в България се замита под килима, но си и има доста явна логика: еничарите са били елитни войници и администратори, достигащи до ранга на везир. Набирателите дори са били подкупвани за да взимат деца.
7
1
 
13
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 10И да бъдат утвърдени лъжите на далавераджиите, калинките и пр.
6
5
 
1
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 2И назначи някоя неграмотна калинка която има висше образование в интригите.
5
2
 
22
 
! Отговори
A преди 4 години
До АнонименТоя министър знае ли въобще историята било българската, било световната.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще бъде уволнен "Дженедер-директора"на 127 СУ Иван Денкоглу?Това ли е новата линия на министерствотослед като не мина Истанбулската конвенция?Дедераси - директори $$$
3
0
 
21
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята няма как да се фалшифицира сама по себе си. Но могат да се изопачават или тенденциозно налагат определени факти и детайли. Няма безпристрастен учебник по история, но не можем да си позволим министерството да търгува с тази наука, оставяйки я в ръцете на хора, които си нямат и понятие от културна и родова памет.
1
7
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Вятър, и- пред- дъжд,....Носете- шапка,....Ако- видите, тоалетна,...-Изчакайте,.....Относно- учителите,....Те, издигат- болни- деца,....До, ложето- на, Тръмп .....