Неграмотността в българското училище - система, оставена на автопилот

Разговор с преподавателя по БЕЛ Цецка Петрова и Дарин Маджаров от "Уча.се"
Обновена: 13 май 2019 11:02 | 13 май 2019 10:58, Анисия Иванова
114

Какво е качеството на образованието ни и адекватни ли са тестовете за четвъртокласниците? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха учителят по български език и литература Цецка Петрова и основателят на онлайн платформата с видео уроци за училище "Уча.се" Дарин Маджаров.

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/05/10/ot-malkite-maturi-lyvyt-podyl-lisicata-hitra-kogo-izbirash-za-priiatel.409879
 

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Петрова коментира матурата по БЕЛ за 4 клас, в който на децата беше зададен текст и въпроси към него. "Ние, които подготвяме децата за изпитите, разбираме, че предложеният вариант не е четене с разбиране, а четене с неразбиране. Думите, че училището работи с иновативни методи и така, че децата да мислят, са само претенции. На практика виждаме едно жалко доктринерство, каквото българското образование е търпяло винаги, и продуктът неграмотност не изненадва никого. Той вече е безспорен факт", посочи Петрова относно "малките матури" за четвъртокласниците.

Има други два въпроса - първо, дали средата на неграмотност е предварително моделирана и от кого, и то с толкова пари на българския данъкоплатец, защото "в българското училище има оборот на страшно много пари".

И, второ, дали това е една среда без управление, оставена на автопилот. По думите й години наред никой няма желание да промени нещата.

Според нея да се констатира един факт, като този за неграмотността, е начало на промяна, но след това са нужни  много други стъпки. Тя допълни, че задължителните промени, които трябва да се направят в българското образование, са дисциплиниране на процеса и коректни изпити, включващи само изучения материал.

"Ако в семейството няма ценностите да се развиваш и да учиш, в училище каквото и да кажат, каквито и изпити да дадат, ефектът ще е минимален. В училище материалът трябва да се преподава с ентусиазъм, да се показват практични неща", допълни Маджаров.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че видеата в онлайн платформата "Уча.се" са направени разбираемо, интересно и непретенциозно, което помага на учениците да разберат по-лесно материала.

Цецка Петрова е на мнение, че изучаването на родния език е общонационална отговорност и призова форматът на изпитите да бъде променен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закриха училищата, оставиха учителите безработни и изляха милиони в ученически автобуси. Голяма икономия направиха.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60БНТ уж е общестевна тв,финансира се от народа,а никой не я гледа,защото една банда с о р о с и са се окопали на хранилка там,и не става за гледане нищо там. Не ,че другите стават,но те са си частни,да си се гледат от собствениците си,ние си искаме БНТ обратно.
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно при Костов започна закриването на училища 1997-1998г. Закри училища с по 10-12 ученика във всеки клас, гимназии, техникуми. Хиляди учители останаха без работа. А днес в провинцията масово класовете са с по- малко ученици от 10-12 броя. Заплатите се бавеха с месеци, някои учители получаваха заплати с 4-5 месеца закъснение. На пътуващите учители не им плащаха транспорта, а на тези, на които им го плащаха, бавеха парите 3 месеца. Закопаването на Просветата започна при Костов.
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Неграмотността в българското училище - система оставена на автопилот" - покъртително заглавие. Неграмотността ли е система, оставена на автопилот, българското училище ли е тази система? Неграмотността е резултат, училището е част от система... Ясно е единствено, че неграмотността не е на автопилот, сериозно и целенасочено си я управляват и постигат.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата не са виновни за тяхното безинтересие (скалъпена дума) откъм училището. Когато то стане подиум за лична изява на финансово родителско благополучие и чалгарски естетики знанието придобила назадничав периметър. Технологиите са напреднали и ако учителя има достатъчно природен интелект би могъл да подбуди любопитството към знание и изтласка суетите. Проблемът идва от самия учител ако тай самия е част от брутото производство "брак" и е оставен на доизживяване и претопяване.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнете БНТ ,за образованието не питайте .
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Особено отвратително е предаването Джинс с комплексаря Захариев .Видите ли трябва да видим отново как се усвояват парите на дънакоплатеца за да влизат в джобовете на подобни червеи .
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално - вижте какви неграмотници ни управляват.Калинки и бръмбари с фалшиви дипломи.Дори и самият Вожд да се слави Името Му е прочел само една книжка.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много смешен е водещия на Библиотеката Ники Колев .Политически коректен ***.Изобщо в БНТ шества една прослойка шарлатани .
59
2
 
6
 
! Отговори
42 преди 4 години
"Ние работим като луди,инвестираме до гроб"Не пишете да четете.Има едно основно правило в развитието: потребностите трябва да изпреварват задоволяването им. Първо се създават потребности, стремеж, после постепенно се получава резултатът. В началния си стадий на развитие хората имат само материални потребности. Детето ви демонстрира приемственост. Не се обиждайте, но много имот съвсем не е равно на напредък.
58
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Неграмотността ли е система, или българското училище? И нима резултатите от "българското училище" или пък от "неграмотността" (а всъщност от "матурите по БЕЛ на четвъртокласниците") всъщност са "неграмотност"? Не става ли въпрос за погрешно направени тестове?! (Нали самите интервюирани така казват?!) Не съм гледала видеото към статията, тъй като коментирам само статията.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горан Благоев е туркофил и прикрит ислямист .Чести гости в неговите предавания са антихристи и негодници като Сатаната Калин Янакиев и негодника *** лука Матанов .
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И учителите не са виновни, защото 3-ки се пишат по милост и по задължение. От високите етажи им се диктува на обикновените трудещи се учители. Битката за ученици и бройка днес унищожава точно учителството и грамотността на децата. Пишат им цял срок 2-ки, но на края на годината всичко е точно и двойкаджиите преминават нагоре.
55
2
 
18
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Да си кажем истината. Българският учител е оставен на произвола на съдбата. Може да бъде бит, хулен, уволняван и потискан, няма защита от системата. Образователните програми са твърде децентрализирани, което предразполага към корупция на гърба на децата и родителите. Работи се ''ден да мине, друг да дойде'' до заплата. Няма стимули да налага нови методики и сърце и ум в работата си. На всичкото отгоре е длъжен да търпи разни комунистически кадри със закостеняло мислене и коминтерновски табиети !
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес по повод идващия 24 май в предаването История бг ще ни баламосват с езическа България.Дали простотията и пошлостта не се задават направо от елита ,а после всичко надолу по веригата.
53
1
 
14
 
! Отговори
До N 42 преди 4 години
"Децата учат най-вече чрез подражание".До преди години!Ние работим до скъсване-"нашичкия" ни подражава,като ни вика,че сме луди.Ние инвестираме до гроб-той пита, кога ще може да отдава под наем имотите(закупени с доказани пари).Защо горкото един път се не сбърка да се ПОТРУДИ?От къде подражава на мързела???От училище-след увеличението заплатите на учителите, от тях се търси ПРИСЪСТВИЕ.Наказанията за закъснение са СУРОВИ!Има ли присъствие си абониран за 4(Четворка).Да не си луд да учиш!
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42Точно, не може майката постоянно да пуши и да ходи по заведения с кифли докато хока детето защо й досажда, бащата да бачка по 12 часа и в събота, и да очакваш детето да стане нещо по-различно от шофьор на бус или склададжия.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Костов - едно ужасяващо "величие" от БКП и достойна *** на Правешкия Мухъл. Добре че народ'ът винаги е бил паталогично *** за да си го избере.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки неграмотен = глас в подкрепа на статуквото. Да живей!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незабавна оставка на антихриста Горан Благоев и анатемосване от Дядо Николай