Неграмотността в българското училище - система, оставена на автопилот

Разговор с преподавателя по БЕЛ Цецка Петрова и Дарин Маджаров от "Уча.се"
Обновена: 13 май 2019 11:02 | 13 май 2019 10:58, Анисия Иванова
114

Какво е качеството на образованието ни и адекватни ли са тестовете за четвъртокласниците? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха учителят по български език и литература Цецка Петрова и основателят на онлайн платформата с видео уроци за училище "Уча.се" Дарин Маджаров.

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/05/10/ot-malkite-maturi-lyvyt-podyl-lisicata-hitra-kogo-izbirash-za-priiatel.409879
 

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Петрова коментира матурата по БЕЛ за 4 клас, в който на децата беше зададен текст и въпроси към него. "Ние, които подготвяме децата за изпитите, разбираме, че предложеният вариант не е четене с разбиране, а четене с неразбиране. Думите, че училището работи с иновативни методи и така, че децата да мислят, са само претенции. На практика виждаме едно жалко доктринерство, каквото българското образование е търпяло винаги, и продуктът неграмотност не изненадва никого. Той вече е безспорен факт", посочи Петрова относно "малките матури" за четвъртокласниците.

Има други два въпроса - първо, дали средата на неграмотност е предварително моделирана и от кого, и то с толкова пари на българския данъкоплатец, защото "в българското училище има оборот на страшно много пари".

И, второ, дали това е една среда без управление, оставена на автопилот. По думите й години наред никой няма желание да промени нещата.

Според нея да се констатира един факт, като този за неграмотността, е начало на промяна, но след това са нужни  много други стъпки. Тя допълни, че задължителните промени, които трябва да се направят в българското образование, са дисциплиниране на процеса и коректни изпити, включващи само изучения материал.

"Ако в семейството няма ценностите да се развиваш и да учиш, в училище каквото и да кажат, каквито и изпити да дадат, ефектът ще е минимален. В училище материалът трябва да се преподава с ентусиазъм, да се показват практични неща", допълни Маджаров.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че видеата в онлайн платформата "Уча.се" са направени разбираемо, интересно и непретенциозно, което помага на учениците да разберат по-лесно материала.

Цецка Петрова е на мнение, че изучаването на родния език е общонационална отговорност и призова форматът на изпитите да бъде променен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
44, никой не им пречи на мъжете да влязат в образованието. Преди години имаше проценти за влизане при всички специалности и в педагогическите мъжете влизаха с много по-нисък бал. В началото на 90-те даже по някои специалности приемаха мъже без изпит, а жените с изпит. Влизаха момчета, които бягаха от казарма. Мъжете са предпочитани, ако решат да кандидатстват. Но голяма част от тях нямат нерви за децата и се лашкат от едната крайност в другата.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Абе кажете го направо,Костов е виновен". Право в десетката сте този път. Именно при Костов и неговия архивар започна разрухата в училищата и образованието - с правата и задълженията на учениците (помните ли - правото на 60 неизвинени отсъствия?!), с новите учебни планове и програми, с безумния брой учебници, с безумните "научни "знания, които днес демонстрират антиваксърите и т.н. Не че последвалите го направиха нещо добро - всеки следващ добавяше пирон в ковчега...
46
3
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Естествено, че е вина на учителите. Кой ги пуска да минават без да могат да четат и пишат. За повече от това съм съгласен, че и родителите трябва да са заинтересовани.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Футболът и училищата са направо за затваряне и забрана за около 20 години .
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много жени влязоха в образованието и това обърка всичко .
43
4
 
4
 
! Отговори
Bob преди 4 години
"2ма от президентсвото стават кандидати на БСП за евродепутати" Какво разбирате като го прочетете? Според президента, това означава, че е равно отдалечен от всички партии.Много трудно ще научиш едно дете как да разбира текста с такъв пример. При нас големите минава, щото ние сме минали училище и знаем, че каквото каже партията е истината.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата учат най-вече чрез подражание. Ако виждат родителите си да четат, и те ще четат. Ако чуват от учителите си мисъл, а не папгалщина, и те ще започнат да се интересуват от повечко неща и да са разсъдливи. Не всички, разбира се, но повечето. Докъде ще стигнат, е друг въпрос.Системата на образованието ни я направиха РОДИТЕЛИТЕ. 80% от тях се интересуват само детето им да не им пречи и да не им създава проблеми. Колко родители са се жалвали за по-висока от заслужената оценка?
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да учат и да не учат ще са продавачки и таксиметрови шофьори .На всичкото отгоре и турски трябва да знаят .Честит 24 май иначе нали .
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В образованието се изливат много пари, които, както навсякъде в държавата, отиват в правилните джобове. Проблемът с учебниците е *** - държавно подпомагане за частна издателска дейност. Кого обслужва неограничения брой учебници по отделен учебен предмет, не е съвсем ясно, но със сигурност не обслужва интересите на децата, родителите и учителите. Пари на данъкоплатеца, пропилени на вятъра. Да не говорим, че масово не се купуват учебници след 7. клас, да не говорим и тежестта на чантите...
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самата система на финансиране на училищата е пошла. Дават се пари на бройка ученици. Как да накараш тогава някой да учи като той така и иначе ще трябва да премине в следващия клас иначе пари кой. Детето много добре го знае това, и като влезе даже и без тетрадка в клас, ти го питаш за какво е влязло а то ти отговаря, за да те дразня.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 30 години вече.образованието ни изобщо не е на ниво! Но пък ги научиха да лобират за ЕС и НАТО! Станаха и Американофилчета! Но пък не виждат изобщо разликата между ЕС и НАТО! А тя е огромна!
37
2
 
12
 
! Отговори
Проблем, а? преди 4 години
Докато не спрем да обвиняваме учителите, за незнанието, непукизма и кретенизма да децата ни, системата нема да се оправи.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кажете го направо,Костов е виновен .
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БНТ трябва да спре предаваната История бг,Вяра и общество и Библиотеката.Никой ,ама никой не го интересуват тези самовлюбени типчета и техните приказки.Светът отдавна е другаде .
34
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целият проблем идва от преподавателите!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че как иначе ще се запомнят тези професори по история.Те ако учебник не напишат няма кой да им купи никой не касаещите хипотези, които всяка седмица снасят в история бг .
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образователната система е опорочена отвсякъде,като всичко останало.Навремето на частни уроци ходеха в повечето случаи единствено изоставащите ми съученици! Сега всеки,който иска да дръпне малко пред останалите,трябва непременно да ходи на такива! И не учителите са виновни или некъдърни,а цялата политика на държавата и министерството е сбъркана !
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В училище материалът трябва да се преподава с ентусиазъм, да се показват практични неща", допълни Маджаров."Всеки път, когато някой каже "практични неща", трябва да му е ясно, че това което мисли днес за практично, може да се вкара в систамата след 3-4 години. Започващите училище тогава, може би ще ползват тази "практична част" след 12 години (по-вечроятно след поне 15). Дали практичното днес, ще е практично след 20 години? Много хора искат "финанси" да се изучават, но мразят тиргонометрията.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска учи, който не иска не учи. Насила хубост не става.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОзИзвинявай, но това са неща, които трябва да знае "дете", но завършило IV клас."Ами аз познавам хора на по 40 години, които не могат да разберат политиката. ПЪЛЕН АБСУРД."Прави си - абсурдно е ...