Неграмотността в българското училище - система, оставена на автопилот

Разговор с преподавателя по БЕЛ Цецка Петрова и Дарин Маджаров от "Уча.се"
Обновена: 13 май 2019 11:02 | 13 май 2019 10:58, Анисия Иванова
114

Какво е качеството на образованието ни и адекватни ли са тестовете за четвъртокласниците? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха учителят по български език и литература Цецка Петрова и основателят на онлайн платформата с видео уроци за училище "Уча.се" Дарин Маджаров.

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/05/10/ot-malkite-maturi-lyvyt-podyl-lisicata-hitra-kogo-izbirash-za-priiatel.409879
 

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Петрова коментира матурата по БЕЛ за 4 клас, в който на децата беше зададен текст и въпроси към него. "Ние, които подготвяме децата за изпитите, разбираме, че предложеният вариант не е четене с разбиране, а четене с неразбиране. Думите, че училището работи с иновативни методи и така, че децата да мислят, са само претенции. На практика виждаме едно жалко доктринерство, каквото българското образование е търпяло винаги, и продуктът неграмотност не изненадва никого. Той вече е безспорен факт", посочи Петрова относно "малките матури" за четвъртокласниците.

Има други два въпроса - първо, дали средата на неграмотност е предварително моделирана и от кого, и то с толкова пари на българския данъкоплатец, защото "в българското училище има оборот на страшно много пари".

И, второ, дали това е една среда без управление, оставена на автопилот. По думите й години наред никой няма желание да промени нещата.

Според нея да се констатира един факт, като този за неграмотността, е начало на промяна, но след това са нужни  много други стъпки. Тя допълни, че задължителните промени, които трябва да се направят в българското образование, са дисциплиниране на процеса и коректни изпити, включващи само изучения материал.

"Ако в семейството няма ценностите да се развиваш и да учиш, в училище каквото и да кажат, каквито и изпити да дадат, ефектът ще е минимален. В училище материалът трябва да се преподава с ентусиазъм, да се показват практични неща", допълни Маджаров.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че видеата в онлайн платформата "Уча.се" са направени разбираемо, интересно и непретенциозно, което помага на учениците да разберат по-лесно материала.

Цецка Петрова е на мнение, че изучаването на родния език е общонационална отговорност и призова форматът на изпитите да бъде променен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчността за пари затрива всяка система.Примера с нашата система е отвратителен .Директора са му важни учениците, за да носят пари иначе няма училище.Учебника писан за пари и нищо друго .Учителя преподаващ за пари без мисия .И накрая ученика който мисли само за пари .Това е държава, в която Криско,Ицо хазарта и Мая Манолова казват че е готино да си добър .
27
2
 
21
 
! Отговори
Оз преди 4 години
Системата е пълен ***. Едно дете на 15 години, тоест завършило 8 клас, трябва да знае няколко основни неща - да чете и пише правилно, да може да смята, да знае ОСНОВИТЕ на историята, географията, химията. Как може в учебника за 6 клас да се учи политическа история - консерватори, либерали. Ами аз познавам хора на по 40 години, които не могат да разберат политиката. ПЪЛЕН АБСУРД.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Образователната ни система е резултат и корелативен резултат от пожарникарското и некадърно управление на три кабинета на Бойко Борисов."Само? Беше перфектна преди това, нали? Айде малко по-сериозно!!!!
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще докато учебниците се правят за пари .Учебници писани за ученици от професори .Това само тук го има .Учебник по история писан от изперкалия професор Матанов !
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо разбиха образованието. Сега по същия начин, чрез фалшивата загриженост за правата на детето, ще разбият и семейството.
23
0
 
11
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Образователната ни система е резултат и корелативен резултат от пожарникарското и некадърно управление на три кабинета на Бойко Борисов. От корумпиран кабинет с безхаберно и просташко поведение на мнозинството от него, не може да се очаква реформа в нито една сфера на социалния живот.Никой не желае реформа, а да се хареса на Премиера, за да изкара безоблачно мандата си и да има шанс да бъде предложен евентулно за член на следващият кабинет.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образователната система е отвратителна. Поне половината от материала е напълно излишен и безполезен, но това не отправдава факта, че има хора със завършено основно образование, които не могат да четат и пишат дори имената си. ФАКТ. По селата примери колкото искате.
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата на МОН от 30 години насам е да подарява дипломи само за присъствие а не за усвояване на знания.Сринаха българското образование и го принизиха на нивото на ромите за да могат да ги добутат до средно за да имат тапия-а знания ZERO.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по зле ще става. Със 100% партийно назначени Гинки и Калинки за учители какво очаквате? Не се назначават знаещи и можещи, назначават се "наши" хора.
19
0
 
23
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Много точно. И да допълня. След като учебника по история за 7 клас съдържа 40 различни теми. Колко от тях децата запомниха ?! По-добре да са на половина, но качествено преподадени и усвоени.
18
6
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Това не е само в България, почти в цяла Европа е така.
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е да няма по-образовани от Бойко и Цецо!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дормално е при деморацията децата да са неграмотни, и не само децата, цялото население трябва е опростачено. С листчето в кабинката задраскваш и пишеш кръстчета, и после пускаш листчето в урната - това нормален разумен човек може ли да го прави??!?/1!? Какво?????????????????
15
1
 
28
 
! Отговори
НУП преди 4 години
Учебниците са безобразно ***.ни, учебните програми на МОН са тотално сбъркани - не знам какви са им експертите в МОН, но не стават. А работата със семействата как си я представят - учителя как ще отиде в ромското "семейство" в гетото ? Нали ще получи шок. Ако имаш в час ромеи и деби.ли как като учител ще се справиш да преподадеш материала на нормалните - никак.
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Еми как децата да запомнят толкова много информация. Не може задача за 6 клас цяло семейство да я решава, защото е прекалено сложна."Може би просто детето е ... ограничено, ама семейството и то :)
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се видят колко от учителите и директорите са неграмотни връзкари, какво очаквате.....
12
2
 
25
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Съгласен съм с теб. Учителят има един учебник и план и трябва всеки път нов урок да се взима. А дали стария е запомнен и осъснзат няма НИКАКВО значение. И това е по всеки един предмет. Еми как децата да запомнят толкова много информация. Не може задача за 6 клас цяло семейство да я решава, защото е прекалено сложна. Все пак не всички сме математици. Има доктори, юристи.....
11
1
 
20
 
! Отговори
за жалост преди 4 години
Цялото образование приключва в пети клас.
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въвеждането на делегираните бюджети доведе до появата на мъртви души в училищата и масова неграмотност защото преподавателите са с вързани ръце.Парите следват ученика е най-голямата грешка на МОН и точно това министерство години наред моделира целенасочено неграмотността.
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една дълга ръка презокеанска ,тя здраво мърсува в българското образование!