Неграмотността в българското училище - система, оставена на автопилот

Разговор с преподавателя по БЕЛ Цецка Петрова и Дарин Маджаров от "Уча.се"
Обновена: 13 май 2019 11:02 | 13 май 2019 10:58, Анисия Иванова
114

Какво е качеството на образованието ни и адекватни ли са тестовете за четвъртокласниците? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха учителят по български език и литература Цецка Петрова и основателят на онлайн платформата с видео уроци за училище "Уча.се" Дарин Маджаров.

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obrazovanie/2019/05/10/ot-malkite-maturi-lyvyt-podyl-lisicata-hitra-kogo-izbirash-za-priiatel.409879
 

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Петрова коментира матурата по БЕЛ за 4 клас, в който на децата беше зададен текст и въпроси към него. "Ние, които подготвяме децата за изпитите, разбираме, че предложеният вариант не е четене с разбиране, а четене с неразбиране. Думите, че училището работи с иновативни методи и така, че децата да мислят, са само претенции. На практика виждаме едно жалко доктринерство, каквото българското образование е търпяло винаги, и продуктът неграмотност не изненадва никого. Той вече е безспорен факт", посочи Петрова относно "малките матури" за четвъртокласниците.

Има други два въпроса - първо, дали средата на неграмотност е предварително моделирана и от кого, и то с толкова пари на българския данъкоплатец, защото "в българското училище има оборот на страшно много пари".

И, второ, дали това е една среда без управление, оставена на автопилот. По думите й години наред никой няма желание да промени нещата.

Според нея да се констатира един факт, като този за неграмотността, е начало на промяна, но след това са нужни  много други стъпки. Тя допълни, че задължителните промени, които трябва да се направят в българското образование, са дисциплиниране на процеса и коректни изпити, включващи само изучения материал.

"Ако в семейството няма ценностите да се развиваш и да учиш, в училище каквото и да кажат, каквито и изпити да дадат, ефектът ще е минимален. В училище материалът трябва да се преподава с ентусиазъм, да се показват практични неща", допълни Маджаров.

Той поясни пред Bulgaria ON AIR, че видеата в онлайн платформата "Уча.се" са направени разбираемо, интересно и непретенциозно, което помага на учениците да разберат по-лесно материала.

Цецка Петрова е на мнение, че изучаването на родния език е общонационална отговорност и призова форматът на изпитите да бъде променен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
32
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Всички от МОН сте за бесилото и там ще отидете!!!
7
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко зависи от метерияла, както казва бай Тошо. От лош материял, нищо не става.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и не знам защо думата р.е.д.а.к.ция, което означава "поправка на грешка" не мога също да изпиша, а се замазва от тия ком.плексирани убийци на свободата на словото - без да е налице обида или друго нарушение. Ужасно е! И по-ужасно става!
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дормално е при деморацията децата да са неграмотни, и не само децата, цялото население трябва е опростачено. С листчето в кабинката задраскваш и пишеш кръстчета, и после пускаш листчето в урната - това нормален разумен човек може ли да го прави?
4
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 4 години
"създава" исках да напиша, но тук няма възможност за редакция.
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Препуска се през материала, като се гони план, като по време на соца, без да се интересуват далиш и колко деца са усвоили реално минимума. Не се работи с изоставащите ученици в училище въобще. Не се предоставя възможност за допълнителна работа /навремето имаше кръжоци, безплатни, във всяко училище/ с напредналите и талантлившитие. Нещата са възможени изцяло на домашното обучение, на частните уроци и школи. В момента училищата са просто едни паропоглъщащи институции, неефективни и неработещи.
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотността се саздава точно от масовото средно българско училище. Защото: Не се оценяват адекватно знанията на учениците. Няма възпитателен процес. Нещата са оставени на самотек. Не се повтаря до четвърти клас и в пети клас и във ВУЗ ходят тотално неграмотни хора и завършват даже "вишу".Учителите масово са тройкаджиите от собствените си випуски. Училището е образователната институция у нас. Не семейството. И всеки опит този факт да се замаже усложнява още повече обстановката.
1
3
 
25
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Остаряла и закостеняла система. От мое време едно и също пеят учителитя. По план трябва това да го преподам, да минем през него. Дали учениците усвояват и 10% от това преминаванена тагадък е отделен въпрос............. По-добре по-малко материал, който засяга основите (примерно на историята), който децата да имат време да научат и ЗАПОМНЯТ. От колкото всеки ден нов урок, нова информация и до какво доведе това. До горната статия.