21 май: 52 650 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Английският е най-предпочитан за втората залължителна матура
18 май 2019 12:00, Анисия Иванова
5
21 май: 52 650 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ
Архив: Булфото

За първия държавен зрелостен изпит заявление за допускане са подали 52 650 зрелостници, а за втория - 41 716, каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за "Фокус“

На 21 май е държавният зрелостен изпит по български език и литература, а на 23 май е втората задължителна матура, а изборът на предмет се прави от ученика.

От 28 до 31 май ще се проведат и държавните зрелостни изпити, които са по желание на ученика, тези изпити също трябва да са описани в заявлението, което злелостниците ще получат.

"888 ученици към момента са подали заявление за тях. Тази година, за пореден път учениците от професионалните гимназии ще могат като втори ДЗИ да избират средно аритметичната оценка от положените изпити за придобиване на степен за професионална квалификация за теория и практика. Подалите заявление са 10 421“, посочи Михайлова.

Предметите география, биология и английски език обикновено са най-предпочитани от учениците за втори задължителен изпит.

"Тази година английският език изпревари биологията, миналата година беше биологията. Сега има най-много заявления за изпит по английски език – 14 612. По биология и здравно образование заявления са 11 076. След това са география и икономика - 5993, философския цикъл е с 4287, което го нарежда на четвърто място по избор на учениците. Безспорно, след това следват математиката, историята и немският“, обяснти зам.-министърът.

Зам.-министърът посочи, че учениците, които ще се явят на държавни зрелостни изпити по желание, избират предимно математика.

"Математиката като предмет и като оценка от дипломата за средно образование е необходима за тези ученици, но те не я избират като задължителен втори изпит, а я оставят като изпит по желание. Веднага след това се нарежда английският език с 250 заявления, след това биологията, физиката, химията и историята“, каза още тя.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре че не съм ученик в тези времена като гледам това подобие на образователна система как се гаври с учениците.... За матури аз не помня да сме подавали заявления, молбички и тем подобни глупости. Вместо матури могат да се въведат изпити след всеки срок по изучаваните предмети.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През 2000г са родени 73700 деца .Значи 21 хиляди от тях или са емигрирали,или са отпаднали от училище.Това са над една трета от учениците.
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Матурата по БЕЛ трябва да отпадне, като задължителна.